Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

26:45
Nästa

Avbryt
Försök igen

En gryning för svensk fotboll – och förhoppningsvis äkta

Lundhs blogg

PORTO. En och annan falsk gryning har man varit med om i fotbollens värld. Där löften om en fin framtid blivit till inget. Jon Dahl Tomasson har pekat ut riktningen och nu får vi se om spelarna kan följa den.

Omstarten för svensk fotboll sker under ledning av en dansk som inte bara ogillar formationer – utan även att svara på frågor. Jon Dahl Tomasson var återigen på oerhört gott humör när han bänkade sig för sin tredje presskonferens med svenska journalister.

Denna gång satt han en våning ner på lyxhotellet i Porto där Sverige checkat in för fyra nätter, ett gäng tränings- och teoripass samt en match mot Portugal. Återigen visade Dahl Tomasson sig vara svårmanövrerad och det spelade ingen roll vilka frågor som kom, svaren var allt annat än den fotboll han förespråkar.

Oavsett hur journalister försökte få svar på formationer, tränarförebilder, Bosse Johansson, Israel i EM-playoff, tänkta startelvor, lagkapten var det en försiktig dansk. Han hade glatt humör de dryga 27 minuterna men det enda som klarnade helt var att han heter Jon i förnamn och Dahl Tomasson i efternamn.

Annons

Bara det att min fråga om han kommer köra två olika startelvor i de två matcherna fick svaret att det var fyra matcher. Att även U21-landslagets två matcher är en del av det den här samlingen. Jo, det förstås, men det är ändå rätt givet att Dahl Tomasson bara basar över de 25 spelare han har i Porto.

Klart att det inte är lätt när Jon Dahl Tomasson precis tagit över ansvaret knappt träffat spelarna. Kanske är det därför han spelar säkert. Inte ens när han gästade Nyhetsmorgon kunde han välja vilken mat som är bäst, svensk eller dansk? Han gick på italiensk.

Under det första träningspasset under måndagen på en liten, charmig och sliten arena var det gåfotboll varvat med instruktioner. Dahl Tomasson och hans assisterande Remy Reijnierse turades om att instruera och nederländaren hade ett stort block med sig ut på planen för att visualisera tankarna på deras fotboll.

Annons

Scenerna tog mig 26 år tillbaka i tiden och på en plan en 1,5 timme norrut med bil. Då var platsen Vigo i Spanien där Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck samlat det riktiga landslaget för första gången. De ville lära ut ett nytt sätt för landslaget att spela och gick om kring och instruerade resterna av Tommy Svenssons landslag på träningsplanen.

Även då var det ett landslag som missat två raka mästerskap. Även då var det ett stukat gäng spelare. Inte alla blev frälsta av vad Söderberg och Lagerbäck missionerade om den där träningen – Klas Ingesson klev av efter den samlingen – och inte blev det lättare när det slutade 4-0 till Spanien på Balaidosstadion i Vigo.

Det var en rejäl smäll för de nya förbundskaptenerna. Ändå blev det starten på ett kvalspel där Sverige vann sju och kryssade en match på vägen till EM 2000. Mästerskapet blev förvisso en flopp men det blev både VM 2002 och EM 2004 där det var stolpar och ribbar som satte stopp när laget tagit sig vidare från gruppspelet.

Annons

Det är vettigt att tänka att Dahl Tomasson och spelarna måste få tid och tålamod. Man kan räkna med att den första fasen med fyra träningsmatcher kommer att svänga när det är rätt tufft motstånd. Sverige ska hitta rätt med ett nytt ledarskap, ett nytt spelsystem och möjligen en del nya spelare.

Efter träningen fick vi prata med en del av spelarna. Alla var optimistiska kring Jon Dahl Tomassons idéer kring att spela framåt och med få bolltouch. Frågan om varför det ska fungera nu och inte under Janne Andersson fick inget riktigt svar. Kanske lever de på hoppet? Kanske tror de mer på en tränare som levt med denna fotboll?

Hoppet om en riktig gryning får leva vidare. Och även om det blir några förluster när Sverige vågar spela en offensiv fotboll kan man inte ändra sig direkt. Nu finns tiden att spela in en ny spelidé och då måste man ge det chansen.

Annons

****

Portugal verkar ta lugnt på att möta Sverige. En rad av stjärnorna inklusive Cristiano Ronaldo vilar på torsdag.

****

4-2-3-1? 4-2-2-2? 3-5-2? Alla formationer gick att spåra på träningen, men mest 4-2-3-1. Lagen då? Utan Hugo Larsson som vilade och en försenad Jens Cajuste såg det ut som följande:

“Lag 1” under träningen: Robin Olsen – Emil Holm, Isak Hien, Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson – Anton Salétros, Samuel Gustafson – Jacob Ondrejka, Simon Olsson, Emil Forsberg – Gustaf Nilsson

“Lag 2” under träningen: Viktor Johansson/Kristoffer Nordfeldt – Emil Krafth, Carl Starfelt, Hjalmar Ekdal, Gabriel Gudmundsson – Mattias Svanberg, Linus Wahlqvist Egnell – Dejan Kulusevski, Alexander Isak, Anthony Elanga – Viktor Gyökeres

Annons

****

Kaffepriset är alltid en bra signal på vilken klass det är på hotellet. En kopp svart kaffe gick på sju euro på landslagets hotell.

****

Viktor Gyökeres är GLÖDHET i Portugal. Ungarnas jubel i samband med den svenska träningen var en tydlig temperaturmätare. Plus att de gjorde hans numera välkända målgest. Härligt att se.

Publicerad 2024-03-18 22:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto