Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

5:56
Nästa

Avbryt
Försök igen

Herregud, längre från underhållning går inte att komma

Lundhs blogg

GUIMARÃES. Tre dagars korvstoppning av teorier, principer och sedan match mot ett av Europas bästa landslag. Ingen kan vara förvånad över att Portugal lekte med Sverige – och JDT-processen kommer att ta tid.

Ja, herregud. Jon Dahl Tomasson har lovat underhållning och ett landslag som spelar rakt, snabbt och offensivt. Det var nog få svenska supportrar som kände sig underhållna. Säkert annat i Portugal som fick se ett lekfullt hemmalag skapa chanser och skicka in bollar i nät.

Om man ska vara snäll mot Sverige kan man leta upp sekvenser i matchen där pressen fungerade. Eller där man vann boll och vände på spelet. Plus anfallet när Alexander Isak klev fram på vänsterkanten innan han skickade bollen till en framstormade Emil Holm till höger, efter att Dejan Kulusevski hoppat över den, och där Victor Gyökeres rakade in ett reduceringsmål.

Annons

Fast det går inte att sminka den här prestationen till något annat än en brutal kölhalning. En utklassning. En knockout. Ja, man kan kalla det vad man vill utom en riktig fotbollsmatch. Till slut vann Portugal med 5-2 och det var närmare sju eller åtta insläppta bakom Robin Olsen än att det var något som liknande en jämn kamp.

Långa stunder var det pojkar mot män, juniorer mot seniorer, proffs mot amatörer eller vilka liknelser man vill dra fram. Det var naturligtvis plågsamt för Jon Dahl Tomasson, förbundsledningen som satsat på dansken och för spelarna att vara med om den här upplevelsen. Förnedring.

Klart att det går att förklara med ynka tre dagars förberedelse där Dahl Tomasson inte bara ska sätta en del nytt utan reformera landslaget. Om Sverige plötsligt spelat en fotboll som klaffade både bakåt och framåt mot ett högklassigt motstånd hade det lätt kunnat klassas som världens åttonde underverk.

Annons

Det här kommer att ta tid för Sverige och det är givet att tankarna på Vigo 1998 kommer att dyka upp. Parallellerna är där från när Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck fick se sitt nya landslag bli fullständigt utspelat av Spanien efter några teoridagar. Klarar man inte hålla kursen efter det här borde man inte styrt i denna riktning.

Jag säger inte att Jon Dahl Tomasson kommer att lyckas att stöpa om detta spelarmaterial till ett underhållande och framgångsrikt landslag, men man måste hålla i kursen längre än 90 minuter. I efterhand var bokningen av Portugal på bortaplan knappast klockren, men JDT & Co får göra vad man kan med det som bjuds.

Robin Olsen ser till att hålla nere siffrorna och Ludde Augustinsson såg ut att vara tillbaka som förr. Inhoppande Gustaf Nilsson och Gyökeres stod för mål men annars är det få om ens några spelare som gjorde avtryck. Det centrala mittfältet fanns inte där. Isak, Elanga och Kulusevski hade svårt att skapa något. Holm, Hien och Nilsson Lindelöf hade det mycket, mycket jobbigt.

Annons

Sverige tog risker och det straffade sig gång på gång. Det är lätt att peka på spelare som slog bort passningar eller som gick bort sig, men det var i det närmaste noll former av samhandlingar. Långa stunder var det direkt plågsamt att följa Sverige så långt från motståndet.

Viktigast är att stoppa blödningen till mötet med Albanien på måndag. Det är ett EM-klart landslag men det är ett svagare motstånd än Portugal. Sverige får några dagar till på sig att etablera hur man ska spela. Nej, det kommer inte sitta på måndag heller men man borde kunna hantera den matchen bättre. Det kan inte bli sämre.

Sverige ska vara i riktigt bra slag om tidigast ett år då VM-kvalet kan börja. Vårens träningsmatcher blir en process där man ska sätta JDT-principerna för att kunna visa att de fungerar i Nations League. Länder som Estland, Slovakien och Azerbajdzjan måste man klara av även med den här modellen.

Annons

Fotbollsförbundet ville ha något nytt. Spelarna har hyllat valet av förbundskapten och den fotboll han propagerar för. Upp till alla att sluta upp bakom en väldigt jobbig process som är allt annat än underhållande. Det är lång väg att gå med JDT men det finns ingen anledning att vända utan nu måste man visa styrka och hålla i. Lita på processen.

****

Janne Andersson har legat lågt i media sedan han slutade som förbundskapten i november, men när det var dags för Jon Dahl Tomassons debut slumpade det sig så att Andersson satt som gäst i Fotbollsmorgon. Det verkade onekligen som den tidigare förbundskaptenen ville ha ut att han snart har ett nytt jobb.

Det som stack ut var att Andersson inte ens var säker på han skulle se matchen då han var bortbjuden på middag. Han fick se om TV:n var påslagen… Den tidigare stolta Sverige-supportern som under en rad år haft världens bästa jobb som svensk förbundskapten var tydligen inte tillräckligt intresserad av att kolla sina gamla spelare.

Annons

Får man gissa att Andersson slog på TV:n en bit in i första halvlek. Och att han knappast deppade när det rasslade in mål bakom Robin Olsen. Jag kan givetvis ha fel, men hela gästspelet i Fotbollsmorgon andades inte någon som lagt landslaget bakom sig som han påstod gång på gång under gästspelet där.

Hör för övrigt att Andersson är ute på stan ihop med sin tidigare Sommar-producent och medförfattare Henrik Johnsson samt SvFF:s tidigare pressjonglör Jakob Kakembo Andersson och försöker sälja innehåll i olika former. Vi kan nog räkna med att Andersson dyker upp på fler ställen än på en tränarbänk.

****

Island och Åge Hariede är en match från Tyskland i sommar och satte stopp för diskussionerna om Israel i EM. Island tar sig an Ukraina på ”bortaplan” i Wroclaw på tisdag och det blir svårt. GeorgienGrekland gör upp en EM-plats efter klara segrar och det är svårtippat. Kanske tar hemmalaget en historisk EM-plats. Wales stoppade Finlands EM-dröm och är favorit att slå ut Polen som i sin tur krossade Estland.

Annons

****

Portugals förbundskapten Roberto Martinez lämnade åtta spelare utanför truppen. Diogo Dalot, João Cancelo, Danilo Pereira, Otávio, Rúben Neves, Vitinha, João Félix och Cristiano Ronaldo fick alla vila. Ändå var det en stark startelva som förbundskaptenen skickade ut mot Sverige och det är inte underligt att laget är en outsider att gå hela vägen i EM i Tyskland.

****

Formation-hat eller ej. På papperet ställde Sverige upp enligt 4-2-3-1. På papperet alltså. Det såg mer ut som 4-4-2. Och där Isak inte hjälpte det centrala mittfältet.

****

Ledsen, men Sveriges nya dräkt kan vara en av tidernas sämsta. Den konstiga ljusblåa färgen. Mönstret. Obegripligt att den viftats igenom. Om nu till och med Tyskland byter ut Adidas måste SvFF kunna ta efter.

****

Rätt smart av det portugisiska fotbollsförbundet att lägga matcher ute i landet för att skapa visst intresse. Till skillnad från SvFF deläger man inte en nationalarena där man behöver spela matcher för att bidra till driften.

Annons

****

Fascinerande att Jon Dahl Tomasson tog med en analytiker från Blackburn utan att fotbollsförbundet kommunicerat det. Liam Holt kanske fortsätter efter denna samling, vi får väl se. Ändå kan jag inte förstå varför SvFF eller landslagsledningen talar om det. Vad finns det för nytta att hålla det hemligt?

Vad jag förstått är det en del av de gamla Janne Andersson-ledarna som bara har kontrakt fram till sommaren. Man kan misstänka att ledarstaben kommer se annorlunda ut när Nations League drar i gång i september.

****

Undrar hur Emil Forsberg tog den bänkningen? Och förklaringen att han rest långt.

****

Tre svenskar har representerat Vitória de Guimarães vars hemmaplan landskampen gick på. Fredrik Söderström, Alexander Östlund och Marco Ciardi. Söderström var den enda som gjorde avtryck med 53 matcher och sex mål innan han etablerade sig i Portugal.

Annons

****

Blir inte lätt att sälja biljetter till SverigeAlbanien.

Publicerad 2024-03-21 22:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto