Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Fotbollen ska förena och inte splittra – men avstånden blir bara större

Lundhs Krönika

LONDON. Fifa-basen Gianni Infantino älskar att tala om hur fotbollen förenar. Undrar vilken värld han lever i? Har vi någonsin haft mer splittring i fotbollens värld - och där gapet ökar.

Femstjärnigt hotell vid Hyde Park. Dresscode Business Smart. Ett aldrig sinande flöde av godbitar, från yoghurt och färska bär vid frukost till bubbel och bärs när det var tid för cocktails. Föredrag och utfrågningar varvat med nätverkande och minglande under späckade tolv timmar i London. 

Anrika affärstidningen Financial Times ordnar årligen en konferens kring fotboll, The business of football summit. I år med underrubriken ”The path to profit”. Under två dagar avhandlade man allt från Saudiarabiens satsning till Uefas nya finansiella regelverk följt av fallande priser på mediarättigheter, damfotboll, arenor och om klubbars värde är på väg upp eller ej.

Annons

Publiken på konferensen var en blandning av investerare, advokater, klubbägare och andra intressenter med koppling till de mer affärsmässiga delarna av fotbollen. Likt representanter för mediabolag, något agentbolag och andra som är inne på den affärsmässiga sidan av fotbollen och där det handlar om att göra affärer och hitta tillväxt. Kompletterat med en del journalister som fick vara på plats och försöka ställa frågor.

Första dagen var allt digitalt och den andra var på pampiga hotellet the Biltmore där billigaste rummet kostar 6 000 kronor natten. Arrangörerna hade fått dit namnkunniga talare: Napoli-ägaren Aurelio De Laurentiis, La Liga-basen Javier Tebas, entreprenören Michele Kang som äger Lyon och Washington Spirit, Storbritanniens idrottsminister Lucy Frazer samt John Textor med ägarintressen i Crystal Palace, Lyon och Botafogo.

Annons

Slutpunkten sista dagen var med Zlatan Ibrahimovic som framträdde ihop med den tidigare Goldman Sachs-bankiren Gerry Cardinale som grundade riskkapitalbolaget Red Bird Partners 2014 och där svensken nu är aktiv partner. Ibrahimovic är den som har koll på AC Milan åt Cardinale som är baserad i USA och duon verkar onekligen ha hittat varandra.

De berömde varandra och talade om vad de kunde lära sig av den andre. En nyhet som framkom under deras framträdande var att Gerry Cardinale planerar att bygga en ny arena till Milan trots Milanos hopp om att renovera San Siro och få både Inter och Milan att stanna. Inte nog med det, amerikanen hoppas dra i gång ett byggbolag som ska hjälpa fler klubbar i Italien och Serie A att få till egna arenabyggen. Allt för att öka intäkter.

Zlatan Ibrahimovic var noll sentimental kring att lämna San Siro: ”Jag tror att San Siro kommer att sakna mig mer än jag kommer att sakna San Siro. Jag fick San Siro att hoppa och jag har fantastiska minnen från San Siro, och mycket historia har skrivits där men allt har sin tid och det kommer alltid en ny start. Med en ny stadion kan man göra fantastiska saker och Milan äger inte San Siro och man vill äga sin stadion. Affärsmässigt är det viktigt att äga sin stadion.”

Annons

Givetvis har Ibrahimovic och Cardinale rätt i det affärsmässiga kring en egen stadion och att man i Italien har som i Sverige, att det ofta är kommunerna som äger arenorna, innebär att man inte tagit in lika mycket pengar kring matcher. Det har gjort att italienska klubbar har halkat efter ekonomiskt när man ska konkurrera med Premier League och några få giganter i andra länder.

Ibrahimovic talade om att ge supportrarna vad de förtjänar, en ny arena, och att det kan bli en domino-effekt av mer intäkter, bättre spelare, ännu starkare ekonomi och så vidare. Om alla supportrar verkligen vill lämna San Siro går att diskutera, men i den här utvecklingen är det inte alltid att de är involverade i liknande processer.

Under konferensen fick vi en genomgång av FT-medarbetarna Simon Kuper och John Burn-Murdoch. Bland annat visade de en rad grafer som pekade på hur klubbarna i Premier League ekonomiskt kört ifrån konkurrenterna. Och att även bottenklubbar i den engelska ligan har betydligt mer resurser än nästan alla klubbar i Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike.

Annons

Ännu har inte den ekonomiska dominansen gett fullt utslag sportsligt, vilket är tur för Uefa och cupspelet i Europa. Det är uppenbart att en rad klubbar inte styrs proffsigt utan där nya investerare kommit in utan kunnande och där pengarna inte får full effekt. Kanske därför man behöver en konferens i ”path to profit”?

Vi såg supportrarna i England bidra till att stoppa superligan våren 2021 och i Tyskland har man framgångsrikt förhindrat riskkapitalbolag från att köpa in sig i ett nystartat bolag kring marknads- och mediarättigheter. Men det är mer ovanligt att supportrar har starka positioner, även om deras inflytande växer. Uefa har tagit hjälp av supporterorganisationer för att få inspel och på konferensen i London hade man en punkt om fansen.

På ett sätt är svensk fotboll en bit från den här affärsmässiga världen. Ändå går det inte att isolera sig här i norr då både herr- och damklubbar ser möjliga intäkter från att utveckla spelare i Sverige och sälja dem. Utan att det är drag i ekonomin ute i Europa är det svårt för svenska klubbar att sälja spelare och på det sättet att ta in intäkter som är viktigt ben för herrarna, och kan bli för damerna.

Annons

Svenska föreningar jagar givetvis också mer intäkter, men det finns något befriande i att avkastningen ska komma i form av sportsliga resultat snarare än i ekonomiska utdelningar. Även om man får vara ärlig om att det är rätt får av Europas klubbar som är ekonomiska vinstmaskiner, utan det snarare är en fåfäng förhoppning om att tjäna pengar på klubbarnas verksamheter.

Den moderna fotbollen har blivit något många vill eller försöker ta avstånd ifrån. Där det affärsmässiga styr framför allt och avståndet mellan de som vill ta med fotbollen på en färd mot profit och de som vill ha kvar de andra värdena bara ökar. Fotbollen förenar verkligen inte här – utan den splittrar grupper.

Även i svensk fotboll finns stora avstånd mellan olika grupperingar. Det går att diskutera hur stora grupperingarna är och vilket stöd eller icke-stöd det finns för VAR eller hur man ser på allt från bengaler till 51-procentsregeln, men det har tydliggjorts de senaste veckorna med årsmöten i olika distrikt där det går hett till.

Annons

Klart att man borde lyssna mest med elitklubbarna på herr- och damsidan kring exempelvis VAR. De är mest påverkade. Ändå kan det fascinera hur man ser på demokrati och den modell som finns i svensk fotboll. Som förslaget att supportrar i andra 08-klubbar ska gå in i BP och se till att klubben rättar in sig i ledet. Det vill säga kuppa sig in.

Kanske behöver svensk fotboll reformera maktfördelningen och uppdatera till 2024, men modellen som gäller är att distrikten styr via representativ demokrati. Om man ska ändra på det bör man göra skiftet demokratiskt. Man kan konstatera att de stora klubbarna har egna röster i svensk fotbolls styrande organ som inte andra och mindre föreningar har annat än indirekt via distrikten.

Det finns något i att demokratin är bra så länge den följer vad man själv vill, men att den haltar när det går åt fel håll. Även här finns en tydlig splittring i svensk fotboll och det är ingen lätt uppgift att få ihop rörelsen. Men det gläder att Enables Anders Almgren utbildar ultras i demokrati. Är det något som kan förena är det om alla inser hur det fungerar, och hur bräcklig det är.

Annons

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Cupavgörandet under söndagen på TV4 Play. Är med i studion kring Djurgården-Blåvitt som har avspark 17:30. Har ögonen på derbyt i Manchester också plus ett inhopp i Efter5 vid 18:45 för att prata om Qatar-special som släpps i dag. 

Helgens avstå
Vasaloppet. 

Veckans kommande årsmöte
På lördag är det årsmöte i Ettanfotboll. Blir intressant att se om några föreningar vågar ifrågasätta ordförande Johan Englund efter alla turer kring Torns IF där han krävde att föreningen skulle sparka några ideella krafter. Det har varit tyst i medier utom från Sydsvenskan, som följt upp historien. Nyligen skrev Max Wiman en krönika om att Englunds agerande för styra Torns IF är ”långt över gränsen”. Ovanpå Torn-censuren jäser det bland klubbarna i ettan kring att intresseorganisationen knappt generar några intäkter som kan gå vidare sett till kostnaderna samt att mycket av det som kommer in till Ettanfotboll är bidrag från fotbollsförbundet.

Veckans premiär
Arvet efter Qatar-VM är nu ute på TV4 Play. Se den här. Tillsammans med Johan Tarland åkte jag till Doha för att se vad som blev arvet efter fotbolls-VM 2022. Om svikna löften, om en pågående sporttvätt, om en framtid för sporten i regionen och om splittringen i världen som bara vidgats efter VM. Olle Lindberg och Oscar Dahl har också stor del i projektet. Glad att TV4 ville satsa på att vi skulle åka dit för att se vad som hände efter att Lionel Messi åkte hem med bucklan.

Veckans PR-grepp
Svenska sportjournalistförbundet kallar till debatt om läget på läktaren. I sitt inlägg på X nämnde man bara Robert Laul, Fredrik Reinfeldt och Fredrik Gårdare som deltagare.Vilket fick det att koka med tanke på att den trion har en samsyn kring läktare och problematik. Trots allt ska Elsa Alm och Mats Jonsson också vara med plus att det tillkommer ytterligare en deltagare. Smart att få fart på det hela, nu har nog många noterat debatten.

Veckans lista

Kanske inte konstigt att ett ekonomiskt pressat FC Barcelona vill bryta med Nike och sälja tröjor från eget märke? Den spanska storklubben säljer mest tröjor, enligt ESPN, och om man producerar själv behåller man mer. Adidas och Nike har åtta var av de 20 mest säljande och sedan är Puma på tredjeplats med fyra klubbar.

Veckans film
Såg Filmen om Kal P Dal och det är en fin dokumentär. Imponerad av jobbet som Stefan Källstigen och Dag Ösgård gjort under tio år för att avsluta den och där det krävdes crowdfunding för att säkerställa att filmen kom ut. Kal P Dal var en fascinerande artist som på kort tid gjorde rejält avtryck innan han gick bort alldeles för tidigt. Dokumentären är underhållande och ett fascinerande tidsdokument som är ett måste, och även för fler än skåningar. Se den! 

Veckans läsarbrev I
Ja,vad bra, Nu får ni sportjournalister en ny förbundskapten som ni kan höja till skyarna och lite till när det går bra,och sen såga under fotknölarna när framgångarna uteblir som händer alla förr eller senare utom sportjournalister förstås!!! Kjell 

Svar: Min bild är att supportrar ofta både hyllar mer – och sågar mer. Vi får väl se hur det blir kring Jon Dahl Tomasson. Min krönika om Sveriges nya förbundskapten för herrlandslaget finns här. Klart är att dansken är något helt nytt.

Veckans bogey-team
Degerfors ordnade återigen 2-2 på Borås Arena och tog sig vidare i cupen på Elfsborgs bekostnad. I höstas betydde 2-2 mellan lagen att SM-guldet försvann. 

Veckans moderna fotboll
Borussia Dortmund öppnar kontor i USA. Klubben har sedan tidigare representation i Singapore och Shanghai och hoppas att New York-kontoret ska öka USA-intäkterna från 45 miljoner kronor till 110 miljoner.

Veckans läsning
Fin intervju med Henrik Larsson i Guardian. Intressant om uppväxten och att inte känna sig som svensk plus den tydliga tröttheten på fotbollsindustrin. Sportbladets Patrik Brenning har pratat med en byråkrat som skjuter ner fotbollens tal om anläggningsbrist. Helt korrekt eller ej, alltid intressant med andra perspektiv och erfarenheter. Guardians Barney Ronay om politik, fotboll, Frankrike och Qatar. Uppenbarligen är PSG-basen Nasser Al-Khelaïfi en man med inflytande.

Veckans udda historia kring Fabrizio Romano
Danska Tipsbladet skrev om transferkungen Fabrizio Romano som via en samarbetspart erbjudit klubbar i Danmark att köpa sig plats i hans flöde på sociala medier. Det följdes upp i Norge där liknande erbjudanden funnits. Fotbollskanalen har kollat, men det verkar inte ha existerat i Sverige. Udda att Fabrizio Romano inte förnekar det, om det är fel, utan i stället väljer ”inga kommentarer”.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof Jag blev idag bort tagen från en uefa C utbildning som jag varit accepterad av sedan flera månader tillbaka, jag är bredd tränare och kommer antagligen alltid vara det och jag skulle betala utbildningen med mina egna pengar. Det var någon med bättre kopplingar som kom in och tog min plats helt enkelt, det finns inte ens tillräckligt med utbildningar för våra tränare att söka när det handlar om dem som då eventuellt ska börja prioritera att man får dem gratis från förbundet. Det känns inte som att det spelar någon roll om de blir gratis om det inte finns några utbildningar att gå om man inte är prioriterad.  

Svar: Det är illa om det är så ont om utbildningar att det inte ens går att betala och fortbilda sig som breddtränare. Knappast gynnsamt för svensk fotboll.

Veckans moderna idrott
Saudiska investeringsfonden PIF går in som sponsor till ATP-touren över fem år med flera olika lager. Däremot har ATP inte släppt in PIF som ägare, vilket det spekulerats i. Sedan tidigare har Saudiarabien knutit till sig Rafael Nadal som ambassadör för tennis.

Veckans Israel-Palestina-frågan
Göteborgs FF tog beslut om en uppmaning till eldupphör och vapenvila. Bakgrunden var att Proletärens FF och en del andra föreningen inkommit med en motion ”Bryt tystnaden” kring Israels krig i Gaza och uppmanat till idrottsbojkott av Israel men den avslogs. I stället blev det ovan uppmaning. Ingen yttrade sig i frågan under mötet där 42 av 190 föreningar deltog,

Veckans läsarbrev III
Hej Olof! Lyssnade som vanligt på din podd denna vecka, med Laul. Jag tänkte att det skulle bli ett intressant segment då Laul skulle prata om de kriminella inom läktarkulturen, agenter och pyro mm. Något som knappt tas upp av journalister i dag. Min känsla under den delen är att du hellre pratar om hur polisen gör ett dåligt jobb. Du glider in på Landskrona Malmö och vill vara kvar där. Inget snyggt ingripande såklart, men jag hade sett fram emot att höra om de multikriminella på läktaren. Polisen kritiseras hela tiden, de ska tåla kritik, men de kriminella på läktarna får väldigt lite air-time, och jag hade hoppats på mer detta avsnitt. Ja det var det enda jag ville! Med vänlig hälsning, Otto

Svar: Du har ju din upplevelse om att jag hellre pratar om polisen. Jag tyckte det var intressant att intervjua Laul och sedan finns det många åsikter och tankar kring det här. När det gäller polisen och dess arbete kring fotbollen är det ett område som är eftersatt när det gäller granskningar och det hänger ihop med att det är oerhört svårt att komma åt. Vi i media kan alla göra mer där, men det betyder inte att vi släpper det andra.

Veckans låt
”Om ja’va’en slashas/Jag vill leva fri” – Kal P. Dal. MFF-supportrarna gjorde ett fint Kal P. Dal-tifo förra säsongen. Det är uppenbart att han lever vidare trots att det är nästan 40 år sedan han gick bort,

Veckans Leeds United
Såg Leeds United falla med 3-2 på Stamford Bridge mot Chelsea och det i en FA-cup där man borde vunnit och tagit sig till kvartsfinal. Kanske var det insatsen i onsdags kväll som gjorde att det var svårt för Leeds i tidiga lördagsmatchen mot Huddersfield. Blott 1-1 i ett derby där det var hårda tag på planen och hemmalaget krigade till sig en poäng trots en utvisad, och Leeds svit stannade på nio raka ligasegrar. Hårt i toppen av Championship om två platser till Premier League och där Leicester leder på 78 poäng följt av Ipswich, 75, Leeds, 73, och Southampton på 70. Elva matcher kvar att spela. 

Veckans siffra
31 428. Arsenals damer har över 30 000 i snitt och det kommer öka på rejält efter söndagen. Återigen har Arsenal sålt ut Emirates, denna gång i derbyt mot Tottenham och det blir över 60 000 åskådare igen. Imponerande arbete av klubben.

Veckans poddgäst
Nahir Besara är gäst och Hammarbys lagkapten talar om jakten på ett SM-guld, om tron på Kim Hellberg, om att han själv känner sig bättre än någonsin, om att han vill spela många år till och om att han kanske avrundar karriären i Assyriska. Det finns över 425 poddintervjuer sedan tidigare och du hittar dem alla här. God lyssning!

Publicerad 2024-03-04 kl 09:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto