Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Tänk att det är Fifa som sätter tryck på Uefa att satsa mer pengar - och det är på tiden

Lundhs Krönika

EM-kvalet till Schweiz 2025 är i gång och det ska mycket till för att Sverige inte ska nå dit.
Betydligt intressantare blir att se om Uefa lever upp till löften om satsningar.
Fifa har visat vägen.

Över 60 000 åskådare följde EM-kvalpremiären på Wembley i fredags kväll. De regerande mästarna England tog emot Sverige i det första mötet lagen emellan sedan EM-semifinalen på Bramall Lane då hemmanationen vann med 4-0.

Annat i fredags där Sverige gjorde en stabil insats och fick med sig en poäng efter att Fridolina Rolfö nickat in en enda målet. Stina Blackstenius kunde och borde ha skickat in 1-2 men Arsenal-spelarens avslut smet på fel sida om stolpen. Och i stället kunde England ha vunnit.

Matchen var den första i ett nytt upplägg för EM-kvalet. Uefa vill se till att lag i kvalspelet ska ställas mot jämnare motstånd och har ett slags Nations League-upplägg. Man vill undvika storsegrar som inte utvecklar något av lagen och sett till att Sverige möter Frankrike på tisdag i Göteborg är man något på spåren.

Annons

Ändå är det inte lätt när man ändrar på kvalupplägget. Klart att det blir bra motstånd för Sverige men man undra vad matcherna verkligen betyder. Inte ens laget som kommer i sist i kvalgruppen med Irland, Sverige, England och Frankrike är borta från EM i Schweiz nästa sommar.

De två bästa lagen i gruppen är klara för EM och det finns fyra grupper i A-divisionen vilket innebär åtta platser. För trean och fyran i grupperna i A-divisionen väntar playoff i höst mot lag från B- och C-divisionerna och för lagen från A innebär att man blir seedat när sju platser ska delas ut i flera steg. Och jag är snäll när jag skriver att det är minst sagt komplicerat.

I alla tider har fotbollen för både herrar och damer brottats med problemet med ojämna matcher när man bygger ut turneringarna samt att antalet länder ökar. Det går att hitta ojämna resultat i både kvalspel och turneringar genom åren även om damernas VM senast visade att en del jämnat ut sig.

Annons

Klart att det går att förstå Uefa som vill skruva på matcherna och upplägget, men det var under all kritik att det nu pågående EM-kvalet lottades 5 mars och man började spela en månad senare. Inte lätt för varken förbund, publik, TV-bolag och andra intressenter att få drag kring det hela eller planera för att kunna följa med. Om vi jämför med herrarna lottades EM-kvalet till Tyskland 2024 i början av oktober 2022 och gick i gång nästan ett halvår senare. Det måste vara givet nästa gång det väntar EM-kval för damer.

Man kan lugnt konstatera att Uefa säger en sak kring jämställdhet och damfotboll och gör tyvärr en annan i verkligheten. Först de senaste åren har man börjat kvickna till. Det är två månader sedan Uefa-kongressen i Paris beslutade att utöka antalet inkvoterade kvinnor i den exekutiva kommittén av 20 ledamöter. Då gick man från en kvinna till två och det börjar gälla 2025. Nej, jag skojar inte.

Annons

I dagarna har Uefa börjat jaga sponsorer kring officiell boll och utrustning för domare och andra gällande Champions League, EM och andra turneringar efter 2025. Överlag har man varit för passiv och inte proaktiv i att verkligen bearbeta sponsorer och andra intressenter.

Tänk att Fifa var den organisation som skulle sätta tryck på världen kring damfotboll. Till VM 2023 skruvade man upp prispengar och förutsättningar för spelare och lag till att närma sig herrarna och aviserade att till herr-VM 2026 och dam-VM 2027 ska det vara utjämnat. Återstår att se om det blir så i verkligheten, men Fifa gör mer än de flesta. Det sista är en mening jag inte trodde jag skulle skriva.

Uefa har ännu inte kommunicerat prispengar för EM 2025. Under senaste EM i England 2022 delade man ut 175 miljoner kronor till 16 lag. Till herrarnas EM i Tyskland i sommar delar Uefa ut 3,5 miljarder kronor till de 24 landslagen som tagit sig till mästerskapet. Vi får se vad Uefa skrapar ihop, ekonomin för organisationen är minst sagt god. 

Annons

Man drog in 190 miljarder kronor senaste fyraårsperioden, 2019-2023.

Klart att Uefa inte helt behöver jämna ut marknadskrafterna helt men det är givet att man kan gå på både sponsorer och TV-bolag för att driva på utvecklingen. På flera marknader inklusive den nordiska har Uefa dragit in anbudsförfarande när TV-bolag inte erbjudit vad Uefa önskar. Likadant bör man agera mot sponsorer och få dem att inse vad de hakar på.

Uefa har en skuld till damfotbollen sett till hur dåligt man satsat genom åren. Därför bör organisationen agera och skjuta till mer från överskottet som kommer in. Det är det rimliga och det bör Uefa inse när man kollar på hur Fifa agerar och driver utvecklingen. Att Europa och Uefa tappar mot omvärlden är för dåligt, här borde man vara i framkant.

Det finns många områden där Uefa kan kliva fram och bli kraftfullare, generösare och offensivare. Vackra ord och fina projekt är inget värt om man inte lever upp till dem. Där har Uefa mycket kvar att bevisa och EM 2025 är ett mästerskap där man kan visa att man är beredd att göra mer för att ge damfotbollen än mer skjuts.

Annons

Klart att Sverige ska ta sig till EM 2025. Ett jätteläge att sätta Frankrike och England under press genom att vinna på tisdag i Göteborg och försöka ta en av direktplatserna. Även om ett playoff är något man ska hantera är det skönare att gå direkt till EM och få tid på sig att spela ihop laget än mer. Och sedan ta sikte på - förhoppningsvis - rejäla prispengar.

Fakta

Spaningar...

Helgens måste
Allsvensk hemmapremiär för Malmö FF mot Hammarby på plats i Malmö. Därefter mot Göteborg och pressaktiviteter inför tisdagens EM-kval mellan Sverige och Frankrike som går i TV12.

Helgens avstå
Helgen.

Veckans invitation att arrangera en sportsligt viktig konferens
Det danska initiativet Play The Game har varit i gång i snart 30 år och är delvis finansierat av den danska staten och idrotten. Nu jagar Play The Game någon som vill arrangera konferensen antingen 2025 eller 2027. Senast var den i Trondheim i Norge och tidigare har den varit i Island, Storbritannien, USA, Nederländerna, Tyskland förutom att arrangeras flera gånger på olika ställen i Danmark. Borde vara något för svensk idrott kanske? Eller för den svenska regeringen som gärna sätter tryck på idrotten men inte skjuter till så mycket resurser? Något universitet eller högskola? GIH? Alternativt Bonniers eller någon annan mediaaktör? Klart är att Play The Game bidragit med både forskning, debatter och diskussioner genom åren när representanter för idrott, universitet och medier träffats och tagit del av allt från journalistik till forskning. Inte sällan med fokus på idrottens baksidor och utmaningar. Alla tidigare konferenser finns här. Man levererar mycket material och journalistik mellan konferenserna.

Veckans pyrotekniska initiativ
Norsk fotbolls olika parter försöker få till en dispens från regeringen om att använda pyroteknik. Man vill låta supportrarna testa pyroteknik enligt ett ramverks som fotbollsförbundet, norsk toppfotboll och supportrarna gemensamt satt ihop. I torsdags satt man i möte med regeringen för att driva igenom en testperiod.

Veckans föräldrastöd
Undrar om Amadeus Sögaard uppskattar pappa Runar Sögaards twittrande om Andreas Alm? Där pappa Sögaard skriver att ”Alm fortsätter bänka generaler och spela med pojkar.”

Veckans knuff
Chelseas Emma Hayes klagade på Jonas Eidevalls manliga aggression som förklaring att hon knuffade Arsenal-tränaren efter att Arsenal vunnit ligacupfinalen över Chelsea. Det ska ha handlat om hur Eidevall uppträdde mot Erin Cuthbert men repriserna visade något annat, och knappast att Arsenals tränare gjort något fel. Kanske tröttsam jämförelse, men om Eidevall knuffat Hayes hade rubrikerna varit av en annan och hårdare karaktär. Även om Hayes fått en del kritik i England har det varit väldigt stillsamt.

Veckans läsarbrev I
Hej Olof. Kalle Karlsson i VSK trodde ju att det inkast som dom inte fick göra när domaren blåste av matchen skulle fått slutföras om dom varit ett storlag. Detta hör man ju ofta från tränare i de mindre etablerade lagen som blivit förfördelade vid ett domslut. Nu läste jag i din blogg att du är av samma uppfattning. När en etablerad fotbollsjournalist som du tänker så blir jag intresserad av hur du tror att domaren/domarna resonerar. Är det överenskommet i domarkretsar att man ska favorisera de större klubbarna, eller finns det direktiv någonstans ifrån att man så ska göra. Är domarna rädda för klubbarna eller dess publik? Själv tror jag det är lika mycket nys som när Ponne tror att lottningarna på förbundet är riggade till Stockholmsklubbarnas fördel. Mvh Gert

Svar: Jag tror definitivt inte att SvFF riggar lottningarna i cupsammanhang. Däremot är jag övertygad om att domare, som är människor, påverkas av publik och annat kring matcher. Att man som storklubb lättare får med sig domslut. Det som skedde i samband med AIK-Västerås kring inkastet där matchen blåstes av innan det blivit kastat tror jag inte skett mot hemmalaget.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof! I samtliga matchsändningar fokuserade Discovery på Sthlmslagen ex. Hammarby-Kalmar l90% i förhandsvisningen innan avspark på Hammarby. Samma med Aik-Vsk. Nästa störande sak: samtliga Sthlmsmatcher finns tydliga matchavgöranden av domare: Hammarby-Kalmar med bortblåst mål för Kalmar. Som någon sa: " undrar om det hänt om Hammarby gjort det målet "Göteborg- Djurgården: 4 gula o ett rött till Göteborg. Samt I slutet av Aik-Västerås: Inkast för Vsk där man flyttar upp hela laget: Då blåser domaren av matchen 😂😂. Som någon sa: " Undrar om det hänt om Aik haft inkast" Med tanke på att Sef, Domarförbundet, Discovery och resten av beslutsfattande org. finns centrerat i Stjhlm: Hur 17 ska beslutsfattanden  bli neutrala ? Väldigt oroande inför fortsättningen 🤔🤔 Med vänlig hälsning, Mikael 

Svar: Kan inte du och Gert som skrev brevet ovan träffas och göra upp om vad som gäller? Jag tror nu inte att så mycket sker medvetet men det är givet att mindre klubbar kommer misstänka och känna att de lättare får domslut emot sig. Om det handlar om 08-dominans? Nja, även Malmö FF är en storklubb som får en del med sig. Att sedan medier ägnar sig mer åt klubbar med fler supportrar är en naturlig följd där man vill locka läsare, tittare och lyssnare. Klart att 08-dominans där är en faktor men jag tror inte att BP upplever att man får rida på att man ligger i Stockholm. Komplex fråga när det inte går att bevisa exakt vad det är som gör att domare tar vissa beslut. Medvetet? Omedvetet? Jag tror att de flesta dock kan se mönstret att större klubbar med stora följarskaror får mer domslut med sig.

Veckans sponsorlyft
Den engelska banken Barclays får nu betala närmare 120 miljoner kronor per säsong som titelsponsor för Women’s Super League och för andraligan. Det tidigare avtalet handlade om cirka 15 miljoner kronor per säsong.

Veckans positiva Qatar-nyhet
Journalisten Sam Kunti har för flera medier skildrat hur tre unga killar från Gambia kämpat för att få loss sina löner efter jobb i Qatar. Häromveckan kunde Kunti beskriva hur Saikou, Ebrima och Jatta fått rätt efter en lång process och kunnat lämna Qatar med sina löner. Något han skildrat på Nick Harris Substack Sporting Intelligence. Harris är en undersökande reporter i sportens värld som är skicklig med statistik och som nyligen lämnade Daily Mail och kör en egen verksamhet. Nu kör han via Substack. Kan rekommendera att prenumerera på hans journalistik.

Veckans moderna fotboll I
Tottenham förlorade över en miljard kronor, enligt det senaste ekonomiska resultatet. Ändå fick klubbens arbetande styrelseordförande Daniel Levy närmare 90 miljoner kronor i lön vilket var en lönehöjning. Nu kan man sälja en del av klubben för att ta in mer pengar. Något som också stiger är biljettpriserna för att se Tottenham. Upp sex procent. Vet inte om det är till glädje för Tottenhams supportrar men klubben har nu passerat Arsenal i totallön.

Veckans Saudiarabien-koll
Human Rights Watch lyfter att saudiska fotbollssupportrar fängslats. Supportrarna sjöng religiösa sånger till stöd för en diskriminerad grupp och nu har tolv dömts till både fängelse och böter. Saudiarabien är på väg mot att få VM 2034. Karim Zidan är en journalist med rötterna i Egypten men nu har Kanada som bas och han skriver bra om det som skett. Zidan driver Sports Politika och är vass. Han är också värd att prenumerera på om man gillar bevakningen av politik, idrott och dess skärningspunkter.

Veckans poddsatsning
PR-profilen och AIK:aren Simon Strand är med i ett projekt där journalisten och författaren Simon Kuper och journalisten Mehreen Khan ägnar en timme åt gången åt att tala om olika profiler. Heroes & Humans of Football är roligt och informativt gjort med härlig brittisk humor. Verkar som om det fyller ett tomrum internationellt.

Veckans Israel-Palestina i fotbollens värld
Mohammed Balah berättar om hur kriget i Gaza sänkt hans karriär som fotbollsspelare. Fortfarande är det förvånansvärt tyst i sportens värld kring de tragedier som sker i Gaza i samband med Israels krig mot Hamas där tusentals civila dött. Även fotbollen blir givetvis påverkad. Noterade från svenska läktare att det fanns en del banderoller i samband med Gais allsvenska premiär. IOK firade under lördagen den officiella dagen för sport som en kraft för utveckling och fred. Ja, återstår att se hur det blir under OS i Paris i sommar.

Veckans partnerskap
Även i Nederländerna har Viaplay slutit ett partnerskap med Talpa Network. Här handlar det om utbyte av material, allt som funnits på Viaplay ska finnas kvar där och Nederländerna är en viktig marknad.

Veckans moderna fotboll II
City Football Group är moderbolaget till Manchester City och alla klubbar man äger runt om i världen. Nu har man redovisat till ekonomiska resultat och det visar sig att CFG genererat en förlust på 1,5 miljarder kronor. Detta trots att Manchester City nådde rekordnivåer på omsättning och gick med en dryg miljard kronor i vinst. Inte utan man undrar hur finanserna sett ut om inte olika bolag med koppling till Abu Dhabi slutit en rad sponsoravtal. City Football Group ägs av två medlemmar ur kungafamiljen i Abu Dhabi.

Veckans trägna tips
Vår mini-dokumentär Arvet efter Qatar-VM finns på TV4 Play. Se den här. Tillsammans med Johan Tarland åkte jag till Doha för att se vad som blev arvet efter fotbolls-VM 2022. Om svikna löften, om en pågående sporttvätt, om en framtid för sporten i regionen och om splittringen i världen som bara vidgats efter VM. Olle Lindberg och Oscar Dahl har också stor del i projektet.

Veckans moderna tennis
WTA gör som ATP och tar del av Saudiarabiens satsning på idrott. Nu blir det WTA-finaler i den saudiska huvudstaden Riyadh med start i november 2024. Föga förvånande blir det rekordhöga prispengar på 150 miljoner kronor. Avtalet mellan WTA och den statliga investeringsfonden PIF, som äger Newcastle United, LIV Golf och en rad saudiska fotbollsklubbar, sträcker sig över tre år.

Veckans låt
"Alla andra kan ta det" - Wilmer X.

Veckans Leeds United
Första förlusten för 2024. Coventry borta. Fem matcher kvar. Helvete, ska det bli kval trots allt?

Veckans siffra
14,2. Antalet miljoner amerikaner som i snitt kollade in när Caitlin Clark och Iowa vann semifinalen i March Madness i fredags, topparna nådde 17 miljoner tittare. Det var ett nytt tittarrekord och Clark är ett fenomen som bryter ny mark för dambasket men även för idrott. Rekordet kommer dessutom att slås under söndagen när Iowa och Clark tar sig an South Carolina i finalen i det amerikanska slutspelet i collegebasket. Därefter ska Caitlin Clark och rivalen Angel Reese byta till WNBA. Redan har Indiana Fever känt av ett tryck kring årskort och biljetter då alla förväntar sig att man ska välja Clark. Häftigt att följa. 

Veckans poddgäst
Lundh på djupet är tillbaka och där jag med ett par gäster fördjupar mig i ett ämne. Premiären handlade om VAR och Simon Bank och Jonas Eriksson var gäster. Ett avsnitt ni kan lyssna på här. Under måndagen kommer ett nytt avsnitt inriktat på svenska fotbollsläktare och gäst är författaren och MFF:aren Fredrik Ekelund ihop med Anders Almgren som är verksamhetsansvarig för Enable men har ett långt förflutet från supporterrörelsen och varit ordförande i Blåvitts supporterklubb Änglarna och SLO i klubben samt suttit i dess styrelse. I nästa vecka är intervjupodden tillbaka och här finns över 430 intervjuer med folk i fotbollens värld. God lyssning!

Publicerad 2024-04-08 kl 09:22

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto