Avbryt
Försök igen

Karlsson verkar övertyga alla utom förbundskaptenen

Lundhs blogg

Två mål på 45 minuter. Jesper Karlsson gör vad han kan för att skjuta sig in i landslagets startelva. Nya Zeeland var dock mycket svagt – men det går inte att göra annat än vinna.

Sveriges B-landslag gjorde sin plikt till slut och vann ganska enkelt mot Nya Zeeland. Den som gjorde mest avtryck var Jesper Karlsson som tog vid från senast i landslaget, då han som inhoppare skickade in en frispark i EM-kvalet mot Azerbajdzjan.

Nu såg Karlsson till att vända matchen till Sveriges fördel genom att ordna 1-1 och 3-1 på sex-sju minuter. Han tog vara på frilägen och var säker i avsluten. Däremellan hann Robin Quaison skicka in 2-1 på ett distansskott som inte direkt var otagbart. Och just den målvaktsinsatsen var talande för motståndet.

En snabb blick på Nya Zeelands startelva gav spelare från en del lägre divisioner runt om i världen och speglade en plats 100 på världsrankingen. Klubbadresser som Horsens, Helsingör, Wellington Phoenix, Plymouth och Perth Glory skrämmer man inte barn med direkt. Bröndby och Empoli är bättre men det var ett svagt motstånd.

Oavsett en skillnad på 78 platser på världsrankingen var det bortalaget som började bäst och Callum McCowatt chockade de flesta på Friends Arena när han löpte in bakom den svenska backlinjen och satte 0-1 efter sju minuters spel. Varken Carl Starfelt eller Kristoffer Nordfeldt imponerade när de skulle stoppa Helsingörs 24-årige anfallare.

Efter den inledningen var det som om Sverige helt kom av sig. Passningar, löpningar, kombinationer klaffade inte. Pressen på Nya Zeeland var inte heller vägvinnande och efter en kvart fick Nordfeldt rädda Sverige undan 0-2 två gånger om. Först när Gudmundsson tappade boll och sedan på en efterföljande hörna som gick på mål.

Om detta var Janne Andersson inventering där han skulle vaska fram alternativ till A-laget måste han ha undrat om det ens var lönt långt, långt in i första halvlek. Ingen av spelarna gjorde förbundskaptenens arbete svårare utan snarare förstärkte de bilden av att han valt rätt när detta var B-laget.

Jesper Karlsson var den som ville mest och när det gått nästan 40 minuter hittade han Viktor Claesson med ett inlägg. FC Köpenhamn-spelaren borde nickat in 1-1 men kompenserade den missen med att spela fram Karlsson 30 sekunder senare efter svensk bollvinst. Jens Cajuste var den som pressade fram läget som gav ett svenskt mål.

Trots lyftet i form av en svensk kvittering var Nya Zeeland nära 1-2 tätt därefter när Celtic-backen Starfelt återigen hade svårt. Istället för ett nytt baklängesmål var det Sverige som utnyttjade svagheter i motståndet och Quaison skickade in 1-2 och tätt därefter var det Jesper Karlsson som placerade in 1-3. På några minuter var matchen död.

Många skiften slet sönder matchen i andra halvlek men det saknades inte möjligheter till fler mål. Sverige borde kanske utökat ledningen tidigare än när Anthony Elanga sprang igenom på tilläggstid och rullade in 4-1. Kanske förvånande att Manchester Uniteds talang inte fick mer speltid, men två mål på landskamper visar att han vill vara med.

Sett till vad förbundskapten Andersson sagt om hur mycket en match sliter borde han kanske plockat av Jesper Karlsson i paus, men icke. Då skedde två byten och Kristoffer Olsson och Gabriel Gudmundsson klev av. Inte heller efter en timme fick Karlsson kliva av utan Jens Cajuste och Viktor Claesson blev ersatta. Istället spelade han hela matchen.

Det är klarlagt att Jesper Karlsson inte har svårt att hitta målet i landslaget och är i bra slag, men uppenbarligen är det tuffare för honom att övertyga Janne Andersson. Förbundskaptenens startelva på tisdag bör leverera från start, annars kommer många fundera på varför Karlsson inte får speltid. Om vi ska vara positivt så har Sverige en oerhörd resurs på bänken.

****

Intressantare än den svenska startelvan mot Nya Zeeland var de tio utespelare som satt på läktaren under matchen. Ur den gruppen kan man plocka den svenska startelvan mot Österrike på tisdag: Olsen – Wahlquist, Lindelöf, Hien, Olsson – Kulusevski, Ekdal, Gustafson, Forsberg – Isak, Gyökeres.

Enda som kan ändra på det är om Ekdal inte blir kurant i tid. Vem som ersätter? Karlström? Svanberg? Troligen Svanberg sett till noll minuter mot Nya Zeeland.

****

Helgens rysare är Belgien-Österrike lördag kväll. Belgarna är utan Kevin De Bruyne och för svensk del är belgisk seger bäst. Avspark 20:45 i Bryssel.