Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ångest hos de inblandade – men vilken helg som väntar

Lundhs blogg

Elfsborgs herrar och Häckens damer missade möjligheterna att ordna SM-guld. Fattar ångesten hos inblandade, men för svensk fotboll väntar en underbar helg – och dramatiken är svårslagen.

Det var upplagt för guldfest i Borås under söndagen. Efter att Häcken klarat av att slå Malmö FF med 4-2 trots en utvisning var det svårt att tro på annat än att Elfsborg skulle slå Degerfors och få fira SM-guld. Fast fotbollen är inte alltid logisk, rättvis eller där det givna sker.

Våg efter våg av gula Elfsborgs-spelare jagade ett segermål i en rekordartad tilläggstid på 15 minuter. Efter att man ordnat 2-2 i 90+5 väntade hela Borås Arena på förlösningen. Läge på läge skapades men målvakt Sondre Rossbach gjorde något av sitt livs match. Zeneli & Co kommer spela upp målchanserna många nätter framöver.

Annons

Besvikelsen när väl slutsignalen gick efter några av de mest dramatiska minuterna i allsvenskans moderna historia var monumental. Krysset för Elfsborg innebar att man fick plocka in guldattiraljerna, dra undan bärsen och skumpan samt blåsa av middagen. Allt inställt med kort varsel.

Lika tungt var det för Degerfors som i och med 2-2 åkte ur allsvenskan. Brukslaget gjorde annars vad ingen trodde var möjligt. Först knäade Seid Korac in 0-1 efter en hörna och skakade Elfsborg tätt före pausen. Trots att hemmalaget kvitterade en kvart in i andra halvlek kom Degerfors tillbaka och (MFF-lånet Peter Gwargis skickade in 1-2.

Därefter var det en enda lång jakt på Elfsborgs-mål. Det var nog en hel del MFF-supportrar som hoppade till när tilläggstiden visades och det var elva minuter. En del pyro-avbrott slog igenom där. Man kan lugnt säga att det small i stolparna kring Rossbach och att norrmannen såg till att hålla Malmös guldhopp vid liv trots att han fick släppa in 2-2.

Annons

Allsvenskan kommer nu att avgöras på söndag i Malmö. Malmö FF tar emot Elfsborg och det är enkla förutsättningar. Seger för MFF och det blir guld till klubben, vid andra resultat kan Elfsborg fira guldet. Inte sedan 2009 har allsvenskan fått en ren finalavslutning och det är klart att det är kittlande att se fram emot.

Givetvis blandade känslor för de involverade – både på plan och utanför – och det var en ångestfylld söndag för de två guldjagande lagen. Malmö FF har haft svårt mot allsvenskans topplag, två poäng utav 12 möjliga, och på Hisingen gav inte bollinnehavet tillräckligt många chanser och skärpan brast när man väl hade riktiga lägen.

Tänk bara att Martin Olsson hade ett fritt läge vid ställningen 1-1 och hans skott gick i ribbans överkant. Tre minuter senare skickade Pontus Dahbo in 2-1 och det dröjde inte länge innan Dahbo även gjorde 3-1. Där kändes Malmö FF:s guldhopp helt punkterat och det var rätt resignerat kring laget.

Annons

Inbjudan i guldstriden kom när Aiham Ousou skulle bytas ut och skickades av planen i riktning mot MFF-klacken av domaren Mohammed Al-Hakim. Ett misstag och Ousou, som säkert fick höra en del valde att hetsa mot MFF-supportarna. Något som fick Malmö-spelare längs med linjen att reagera vilket ledde till att ett gäng män hoppade in och det såg ut som om de skulle backa upp Ousou i bråket.

Ja, herregud. Allsvenskan har många förtjänster men att det är så lätt att vandra in för att kunna konfrontera spelare… Och vad är det för människor? Om de inte får tillträdesförbud är det inte mycket värt. Mohammed Al-Hakim varnade Aiham Ousou och då backens hetsande skett innan byten var genomfört så blev det rött kort.

Matchen bröts i samband med händelserna och gav Malmö FF en möjlighet att samla sig inför den avslutande kvarten. Man gjorde ett rejält försök att vända på matchen och radade upp avslut innan Isaac Kiese Thelin nickade in 3-2 på Taha Alis inlägg. Hoppet varade inte länge innan Häcken kontrat och fixat 4-2. En rättvis seger sett till hur hemmalaget hanterade matchen.

Annons

Malmö FF-spelarna, ledarna och supportarna kunde sedan bara följa Degerfors kamp mot Elfsborg på Borås Arena. Om det var tomhet och besvikelse i Borås vid slutsignalen så var det garanterat en glädjeexplosion i Malmö-lägrena. Allt att spela för i en avslutande hemmamatch och efter smällen på Hisingen var det givetvis ett underbart besked att få en ny möjlighet.

Vem tar SM-guldet för herrarna? Svårtippat i och med att Elfsborg vinner titeln vid kryss men just nu är Malmö FF favoriter. Visst, man måste vinna och därmed blotta sig men de går in i matchen med helt andra känslor än Elfsborg som borde vunnit SM-guldet redan i omgång 29. Den ångesten är inget man trycker bort helt lätt.

****

BK Häcken var i Stockholm för att hämta SM-guldet via seger mot Hammarby. Efter en chockstart av hemmalaget var det 3-0 men Häcken skapade dramatik med två reduceringar och ett våldsamt tryck i jakten på en kvittering. Till slut blåstes matchen av, men först efter att Anna Tamminen gjort en oerhörd räddning på tilläggstid.

Annons

De svenska landslagsspelarna i Hammarby bidrog rejält. Madelen Janogy stod för ett mål och ordnade även straffen som innebar 1-0 och Jonna Andersson skickade in 3-0 när man hade knockat guldrivalen på 23 minuter. Det räckte hela vägen till seger även om Häcken som sagt kröp närmare.

Inför sista omgången är det fördel Hammarby som har 56 poäng precis som Häcken men bättre målskillnad och även Linköping är med på 55 poäng. Seger borta mot IFK Norrköping för Hammarby och SM-guldet är hemma. Häcken har Piteå hemma och Linköping möter Kristianstad hemma.

Det var 15 000 åskådare på Tele2 Arena och klart att fotbollsförbundet måste jobba mer med EFD och Sef för att ge damernas stormatcher möjlighet att kraftsamla. Räkna med många Hammarby-supportrar i Norrköping på lördag. Hopp om att fira ett SM-guld och en möjlig dubbel 2023. Vilken vore bra för svensk fotboll.

Annons

****

Brommapojkarna studsade tillbaka och slog Mjällby. Man har Häcken kvar och det är väl osäkert om det blir tre nya BP-poäng i sista omgången, men efter dagens resultat är osvuret bäst. BP-vinsten ger trots allt en del extra tryck inför Blåvitt-AIK på måndag. Bägge lagen är fortsatt indragna i kampen om att slippa kvala för att bli kvar i allsvenskan.

I sista matchen för säsongen har AIK hemmamatch mot IFK Värnamo när Blåvitt har nedflyttade Varberg borta. Drama väntar möjligtvis även i botten där läget är följande just nu: AIK har 32 poäng och -6, Blåvitt 30 poäng och -5 och BP 30 poäng och -14.

****

Nykomlingar är alltid farliga i Superettan. Gais är inget undantag och det är en mäktig klättring som den närmast kroniskt misskötta klubben gjort de senaste två säsongerna. Till våren 2024 är Gais återigen allsvenskt efter att ha sänkt Jönköpings Södra med 2-0 under söndagen.

Annons

Imponerande att klubben klarat av att klättra ett steg till efter att ha enkelt tagit hem Division 1 södra 2022. Det egentligen utan några större värvningar och man har gått runt på rätt få spelare. Häftigt att en symbolspelare för Gais som Mervan Celik fortfarande klarar av att stå för mål och assist och hjälpa klubben tillbaka.

Rätt oprövade tränaren Fredrik Holmberg fick för två år sedan möjligheten att ta över när man var på väg ur superettan 2021 och han har excellerat. Kontinuitet över de här två åren med försäsonger och relativt lugn kopplat till den kraft som finns kring den klassiska föreningen har varit nog att nå framgångar.

Inte sedan 2012 har Gais varit allsvenskt och naturligtvis blir kraven högre när man ska överleva en våning upp i det svenska seriesystemet. Intäkterna blir förvisso högre med automatik men kostnader följer med och det är konkurrensutsatt i Göteborg kring spelare, sponsorer och marginalåskådare.

Annons

I grunden handlar det för Gais att undvika vad tidigare ledningar gjort. Det vill säga att inte riskera föreningen. Det är bara några år sedan elitlicensen var ifrågasatt. Men i kväll och några kvällar till kan man fira triumfen och därefter inleda arbetet inför återkomsten. Tips är att fortsätta på samma sätt som gjort att man blivit uppflyttad två år i rad och inte ändra för mycket i en fåfäng förhoppning.

****

Degerfors får börja om i Superettan. Inget konstigt med tanke på förutsättningar för föreningen och det är svårt att överprestera i värvningar och i spel år efter år. Förhoppningen är att man skaffat sig en grund som är starkare att bygga vidare från.

Publicerad 2023-11-05 20:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto