Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Pinsam svensk insats i Baku

Lundhs blogg

BAKU. Fanns verkligen motivation? Inga problem, sa spelarna. Bara att representera Sverige räcker. Plus att man ville hedra supportrarna och ge Janne ett fint avslut. Jaha, 3-0 till 120-rankat motstånd med en man utvisad.

Inramningen på Tofiq Bähramov-stadion skvallrade att det var en EM-kvalmatch som inte gällde någonting. Tomma läktare. Nästan lika många publikvärdar i gula västar som åskådare. Den azerbajdzjanska klacken bjöd förvisso på ett glittrigt tifo i flaggans färger och en hyfsad vulkanen, men annars var det avslaget.

Sverige tågade in i vita dräkter med svarta sorgband på armarna och radade upp sig framför hedersläktaren. När den svenska nationalsången drog i gång klev man nära och höll om varandra. Spelarna kunde se de drygt 50 svenska supportrarna som befann sig på sidan. Precis som de kunde se förbundskapten Janne Andersson stämma upp i “Du gamla du fria”.

Annons

En för alla, alla för en. Eller hur? Inför det betydelselösa mötet med Azerbajdzjan hade alla från lagkapten Victor Nilsson Lindelöf, ner till Viktor Claesson, Samuel Gustafson och Mattias Svanberg försäkrat att brist på motivation inte var det minsta problem. Spela för Sverige är speciellt nog. Lägg till dådet i Bryssel, supportrar i Baku och Janne Anderssons sista samling.

Förbundskapten Andersson höll med om att avslutningen på det svenska seriespelet gett många bevis på att motivation slår klass, men att det är skillnad på klubblag och landslag enligt honom. Här var alla motiverade inför avslutningen av EM-kvalet där man vill vinna de två sista matcherna, försäkrade Janne Andersson.

Efter sju minuter var Sverige i 2-0 underläge. Försvarsspelet som länge var grunden till framgångarna under Janne Anderssons ledning kollapsade med enkla misstag. Trots det tidiga underläget kändes det som ingen ville något.

Annons

Undantaget var Janne Andersson som fick ett tokspel när Viktor Gyökeres kapades i friläge och det inte omedelbart blev rött. Vilket VAR ändrade på. Den svenska förbundskaptenen fick gult kort och det var för väl att någon brydde sig.

Jag hade velat se en annan inställning från spelarna. En annan ilska. Frustration. Länge såg det ut som om de svenska spelarna inte brydde sig. Lågt tempo. Knappt några tacklingar. Svagt passningsspel. Inga vunna dueller eller andrabollar. Det var direkt undermåligt och underkänt.

Klart att Sverige skruvade upp när man väl var en man mer på plan och styrde spelet, men de klara målchanserna var få. Visst, några nickar och avslut utanför eller på målvakten. Egentligen rätt meningslöst att analysera det bristfälliga svenska spelet mot ett så här svagt motstånd. Kom ihåg att Sverige vann med 5-0 i Solna i mars.

Annons

Den totala förnedringen kom när Robin Olsen som var långt, långt ute för Sverige låg så högt och den svenska målvakten fick se sig passerad av ett skott långt utifrån. Blickarna från de svenska spelarna efter det målet var talande. Inte nog med att EM är missat sedan länge, man kan inte ens få till en habil insats när man påstår sig vara motiverad för än det ena skälet, än det andra.

Förbundskapten Andersson gjorde inte så många byten utan nöjde sig med tre. Klart att även han har ett ansvar och det är uppenbart att han och spelarna knappast jobbar ihop så framgångsrikt längre. Det har varit dags för byte ett tag, det är väldigt uppenbart efter en kväll i Baku.

Verkligheten är att Sverige inte är bättre än så här. EM var aldrig nära och med tanke på att C-divisionen med motstånd likt kvällens väntar nästa höst så behöver det komma till något som kan få ihop ett landslag av de här resterna. För så här dåligt ska inte ett svenskt landslag uppträda. Inte när man säger sig vara motiverat.

Annons

Det är pinsamt för Sverige att få stryk med 3-0 mot ett landslag som är 120:e bäst i världen. Minns inte senast Sverige gjorde en så svag insats. Lägg till att hemmalaget spelade med en man mindre i mer än en halvtimme och ändå kunde man utöka ledningen. Nej, man varken hedrade supportrarna eller gav Janne Andersson något vidare avsked.

****

Fotbollsförbundets nya generalsekreterare Andrea Möllerberg är triatlet och har genomfört IronmanHawaii. Efter att ha sprungit bredvid henne på löpbandet i Baku är det lätt att slå fast att hon inte kommer att stupa på grund av att hon saknar kraft och energi. Herregud, ett imponerande driv.

****

Den svenska insatsen sålde inte många biljetter till Sverige-Estland på söndag.

****

Rökning inomhus är populärt i Baku. Det är inget jag längtar tillbaka till.

Annons

****

Landslaget drog hem till Sverige med charterjet direkt efter matchen. Med tanke på flygtid och transfer till hotellet i Stockholm lär de ha vara i säng vid 05:00. Undrar om det är optimalt?

Publicerad 2023-11-16 19:57

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto