Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

2:46
Nästa

Avbryt
Försök igen

Nog finns det några ljus i svensk fotbolls mörker

Lundhs blogg

Sverige vann regnmatchen mot Estland. Taha Ali, Sebastian Nanasi, Samuel Dahl och Lucas Bergvall var några som visade att det finns ljus i ett svenskt landslagsmörker.

Regnet gjorde att en halvtimme av segermatchen mot Estland var i det närmaste parodisk. Kanske borde man pausat? Oavsett var det starkt av ett ungt, oerfaret och nykomponerat svenskt landslag att vända 0-1 till 2-1 på ett övertygande sätt. Och man hade bud på mer.

Givetvis ska ingen haussa upp en träningsmatch i januari, men det går inte att göra mer än att vinna mot det motstånd som står på andra sidan planen. Estland må vara ett svagt gäng, men det var ett betydligt mer erfaret, rutinerat och fysiskt lag som trots det hade svårt att oroa detta svenska landslag.

Det var svårt att inte bli förtjust i Taha Ali som visade att MFF-takterna sitter i och det var typiskt att han såg det till att ordna avgörandet när han spelade fram Isaac Kiese Thelin som enkelt kunde vinkla in 2-1 efter pausen. Innan dess hade Sebastian Nanasi fixat 1-1 efter en sekvens där vattnet spelade viss roll.

Annons

Skönt för Nanasi som före paus missbedömde en passning vid eget straffområde som bjöd på läget som innebar att Estland tog ledningen i matchen. Det var i samband med att man undrade om syndafloden sökt sig till Cypern och den enda svenska matchen på årets januariturné.

På något sätt är hällregnet typiskt för svenska herrlandslaget på senare år där det blågula gänget verkar vara utsatt för en förbannelse. Inte nog med två raka mästerskapsmissar och nerflyttning till C-divisionen i Nations League utan även en tröstlös jakt på förbundskapten och blott en motståndare på den årliga januariturnén.

Lägg till det att U21-landslagets förbundskapten Daniel Bäckström – som hoppat in i avsaknad av en förbundskapten – fick uppleva rekord i antalet återbud inför lägret på Cypern följt av att målvakten Noel Törnqvist gick sönder på första träningen. Nej, landslaget har inget direkt flyt som nu fick se den första halvleken fullständigt regna sönder.

Annons

Om man försöker rensa bort det negativa var det härligt att se Taha Ali våga utmana och helt äga sin ytterback. En spelare som fortsatt utvecklas under Henrik Rydström i Malmö FF och vars egenskaper måste göra att han kan testas i det riktiga landslaget. Vilket lag behöver inte en spelare som utmanar och skapar lägen?

Men det var inte bara Ali, även Samuel Dahl visade på vänsterbacken vilka oerhörda kliv 20-åringen tagit från Örebro till Djurgården och nu det vi kan se som B-landslaget. Eller ta Sebastian Nanasi som har ett självförtroende som är smittande och det syns på plan. Han har något stort i sig.

Lucas Bergvall glimtade till i sitt inhopp och det går att förstå varför 17-åringen är eftertraktad. Bara genomskäraren som närmast gav ett friläge var imponerande. Hans mod att hålla i bollen och söka rätt läge kombinerat med ett lugn och en säkerhet gör att det ser hoppfullt ut. Om han får fortsätta spela i ett klubblag och utvecklas kan det bli mycket bra framöver.

Annons

Även en del av de mer rutinerade som Armin Gigovic och Anton Saletros plus mittbackarna Anton Eriksson och Henrik Castegren visade lugn och säkerhet när det inte var vattnet som styrde matchen. Överlag en match där spelarna gjorde vad som förväntades och det är gott nog i mitten av januari.

Nu är det inte så att särskilt många kommer vara aktuella när det riktiga landslaget samlas i mars och tyvärr för de offensiva krafterna på Cypern är det där det är tuffast konkurrens. Ändå fanns det något hoppfullt i hur ett lag som aldrig spelat ihop hanterade läget med regn och underläge och såg till att gräva fram ett resultat.

Det fanns några ljus på planen i vad som annars är ett ganska kompakt mörker som vilar över svensk landslagsfotboll för herrar. Inte nog med att A-landslaget misslyckats sportsligt och saknar en förbundskapten, även U21-landslaget underpresterar och ser ut att bomma U21-EM efter några svaga kvalmatcher.

Annons

Det är möjligt att förbundskapten Bäckström, som nu har en seger på en match i A-landslaget, känner sig redo för att ta över efter Janne Andersson. Kanske hade varit bättre om han varit redo att ta hand om stjärnorna i U21-landslaget och sett till att de vann sina matcher innan han började snegla på nästa uppdrag.

För spelarna som var med på Cypern väntar försäsong och förhoppningsvis fortsatt utveckling och en del av dem finns garanterat med på radarn för den som till slut tar över svenska herrlandslaget. När det blir klart? Ja, den som det visste, men det är rätt givet att fotbollsförbundet fick ta något steg tillbaka när Olof Mellberg tackade nej.

Klart är att man träffat även Ole Gunnar Solskjaer, enligt Fotbollskanalens källor, men det var innan man gick “all in” på Mellberg. Man har även haft kontakt med Jon Dahl Tomasson. Om det inte finns svenska alternativ som är sugna på jobbet eller bra nog kanske tränare från Norge eller Danmark är rätt. Endast resultaten kommer styra hur man ser på dem, inte den eventuella nationaliteten.

Annons

Publicerad 2024-01-12 21:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto