Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

2:13
Nästa

Avbryt
Försök igen

Sparken av Nagelsmann framstår i backspegeln som en gåta

Lundhs blogg

MÜNCHEN. Inte ens ett år har gått sedan Julian Nagelsmann fick sparken av Bayern München. Hur man än kollar i backspegeln framstår det som ett galet beslut – och en gåta.

Bayern München har inte lämnat en säsong utan en pokal sedan man klev av gräset i maj 2012. Inte sällan har det blivit fler än en per säsong och elva raka ligatitlar är ett kvitto på dominansen. När säsongen 2011-12 gick mot sitt slut föll man både i den tyska cupfinalen, Champions League-finalen och hade sett Borussia Dortmund segla förbi i ligatabellen.

Nu ser historien ut att upprepa sig. Den tyska giganten måste slå ut Lazio i Champions Leagues åttondelsfinal tisdag kväll för att hoppet om åtminstone en pokal ska vara vid liv. Sedan tidigare har man förlorat Supercupen mot RB Leipzig med 3-0, åkt ur tyska cupen mot Saarbrücken från tredjedivisionen och sett hur Bayer Leverkusen ryckt åt sig tio poängs ledning med tio omgångar kvar.

Annons

Trycket på Bayern München är därefter. Å ena sidan kan man tycka att det är konstigt att det inte går att gå en säsong utan en pokal för det gör många stora föreningar, å andra sidan har klubben vant alla i och runt om kring med en vinnarkultur utan motstycke i någon av Europas större ligor. Därav läget med press på hemmalaget i München.

Lazio vann första matchen med 1-0 och Bayern München var skakat redan när man åkte till Rom efter att ha fått stryk helgen före med 3-0 mot Bayer Leverkusen. Inte blev det bättre av en förlust mot Lazio och sedan klev Bochum in och sänkte Bayern med 3-2. Tre förluster i rad för första gången sedan 2015 vilket på många sätt är talande.

Det blev för mycket för den nuvarande klubbledningen. Man meddelade att Thomas Tuchel får kliva av jobbet som tränare till sommaren, och det ett år i förväg. Även om det blev seger mot Leipzig efter beslutet klarade Bayern bara 2-2 mot Freiburg i fredags och den första halvtimmen var sanslöst svag från det tyska storlaget.

Annons

Risken är att Lazio skräller och skickar ut Bayern München. I så fall är krisen djup och inte på 15 år har man varit nere i sådan svacka. Då var det under Jürgen Klinsmanns ledning fram till han fick kicken i april och det var en säsong som också slutade utan några troféer. Det är länge sedan och svårt för många som funnits med på triumftåget med titlar.

Tyska medier uppger att om Lazio tar sig vidare är det över för Thomas Tuchel. Då får tränaren inte ens vara kvar till sommaren. Det verkar vara rätt få som kommer sakna den sarkastiske och spetsige tränaren som skyller på rätt många utom sig själva. Han har varit tydlig både verbalt och i handling att han inte gillat alla spelare i truppen och velat ha andra.

Bro efter bro har eldats upp av Thomas Tuchel som efter åren i Mainz och Borussia Dortmund cirkulerat i storklubbar likt Paris SG, Chelsea och Bayern München och förvisso vunnit hel en del men också haft fina förutsättningar. Främsta insatsen var att ta Chelsea under säsong och leda klubben till Champions League-triumfen mot Manchester City.

Annons

Det har inte ens gått ett år sedan man sparkade Julian Nagelsmann och ersatte den unge tränaren med Tuchel. Då var förvisso Bayern München bara tvåa i Bundesliga men det skiljde en ynka poäng till ledande Borussia Dortmund men klubben var klar för kvartsfinal i både Champions League och den tyska cupen och hade vunnit supercupen.

När Tuchel avslutade säsongen vann man förvisso ligan men det handlade mer om att Dortmund föll på eget grepp. Man rasslade ut ur både inhemsk cup och Champions League. Därefter har motgångarna fortsatt under Tuchel och det var rätt givet att ledningen behövde agera mot en tränare som knappast åtnjuter något förtroende längre.

Nu kan man säga att de ansvariga för sparken av Nagelsmann är borta. VD:n Oliver Kahn och sportchefen Hasan Salihamidžić fick gå samtidigt som klubben vann ligan förra våren. Därför är det svårt att gå hårt åt den sportsliga ledningen som styr klubben nu, för de har inte ansvaret för den underliga skiftet mitt i säsongen.

Annons

Hur man än vrider och vänder på backspegeln är det en gåta hur Bayern München kunde sparka Nagelsmann. Det framstår som galet, men det är givet att vi inte har alla delarna men även om Champions League tog slut mot Villarreal under Nagelsmanns första säsong vann man ligan och supercupen och han hade korn på flera pokaler säsong två. Han måste klassas som godkänd.

Ändå valde man att byta ut Julian Nagelsmann i slutet av mars och dåvarande vd:n Oliver Kahn var hård: ”Efter VM har vi inte spelat lika framgångsrikt och lika attraktivt. De stora svängningarna i våra prestationer har skapat tvivel både kring vår ambition för säsongen men också kring vår framtidsvision”.

Skälen var fler än de sportsliga, åtminstone enligt uppgifter i medier. Där talades om att han ändrade för mycket i spelsättet, inte utvecklade unga spelare, inte respekterade Thomas Müller nog, bråkade med Manuel Neuer och sparkade hans målvaktstränare. Lägg till en kärleksrelation med en tidigare Bild-journalist och att han åkte skateboard och motorcykel.

Annons

Framtiden blev allt annat än den vision som Kahn hade när han fimpade Nagelsmann. Den tidigare stormålvakten fick själv gå och klubben lyfte i somras upp finansansvarige Jan-Chrstian Dreesen som vd plus att Christoph Freund blev sportdirektör när han bytte RB Salzburg mot Bayern. Lägg till att Max Eberl kom in som sportsligt ansvarig i januari.

Den tidigare spelaren Eberl är fostrad i Bayern München men spelade bara en A-lagsmatch för klubben. Därefter gjorde han avtryck som först spelare och sedan sportchef i Borussia Mönchengladbach innan han gick in i väggen. Omstarten blev en flytt till RB Leipzig innan Bayern München fick honom att redan kliva av efter ett drygt halvår.

Nu är det Max Eberl som ska hitta en ersättare till Thomas Tuchel. Om sedan Tuchel får sitta kvar säsongen ut eller får gå i förväg styrs av resultat, men ingen kommer undra varför Bayern München byter ut honom. Det har varit ett år som varit direkt dåligt och det håller inte när man leder den tyska storklubben. Det är ingen gåta, direkt.

Annons

****

Paris SG är nära kvartsfinal när man tar sig an Real Sociedad på bortaplan med 2-0 med sig från första mötet, men det qatariska lagbygget gungar. Kylian Mbappé är på väg att lämna och det trots att ägarna gjorde allt som den franska stjärnan önskade. Från enorm lön och bonus till att han skulle vara ensam tupp i laget, men det hjälpte inte.

L’Equipe skriver att PSG-basen Nasser Al-Khelaïfi är missnöjd med att Mbappé ska lämna klubben i sommar. Det kan bli Real Madrid och i helgens ligamatch blev PSG-stjärnan utbytt i paus och följde andra halvlek från läktaren tillsammans med sin mamma.

Paris-tränaren Luis Enrique verkar ha ägarnas stöd i att agera hårt mot Mbappé och enligt den franska tidningens rapportering finns det en stor ilska riktad mot fransmannen. Parallellt kan man ändå konstatera att en Mbappé i slag ger större sannolikhet att PSG vinner Champions League och resultat kan dämpa besvikelsen.

Annons

Apropå Qatar och landets satsning på sport släppte vi i veckan en dokumentär på TV4 Play om arvet efter VM 2022. Om svikna löften, om en pågående sporttvätt, om en framtid där regionen är en bankomat för världens idrott och om hur den politiska splittringen i världen ökat efter VM.

SE DOKUMENTÄREN ARVET EFTER QATAR-VM VIA DENNA LÄNK

****

Harry Kanes förbannelse är otrolig. Tänk att han lämnade Tottenham för Bayern München för att vinna något och inför säsongen var frågan snarare hur många pokaler det skulle bli. Nu talar mycket för att det blir noll pokaler under första säsongen.

Dock ska det sägas att engelsmannen gjort vad han köptes för: mål. Totalt 31 mål och åtta assist på 32 tävlingsmatcher. Skulden är inte hans utan det är resten av klubben som inte riktigt fungerat.

****

Kampen om extra platser i nästa säsongs Champions League pågår parallellt med jakten på pokaler. Just nu ligger Italien och Serie A väldigt bra för att rycka åt sig en av de två platser som finns till de nationer vars klubbar går bäst i cupspelet i Europa. Vilket vore väldigt starkt.

Annons

Den sista platsen kan gå till England eller Tyskland och även om Bundesliga ligger före i dagsläget talar en del för att Premier League kan kliva förbi på upploppet. Det handlar om hur alla kvarvarande lag i Champions League, Europa League och Europa Conference League gör det.

Italien har i dagsläget sju av sju startande lag kvar, England har sex av åtta och Tyskland har fem av sju. Det handlar om ländernas koefficientpoäng för denna säsong för att ranka liga 1 och liga 2 som rycker åt sig varsin extraplats i Champions League 2024-25 vilket gör position fem i ligorna extra värdefull.

Publicerad 2024-03-05 16:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto