Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Ett brandtal av Hamrén som ekade tomt

Sverige (herr)

Erik Hamrén tog chansen inför kamerorna.
Vädjade till fansen om stöd.
Sedan presenterade han en trupp som knappast övertygade dem om han har greppet.

Alla minns väl när Erik Hamrén hösten 2012 efter en svag start på VM-kvalet likt en politisk ledare stadigt tittade in i kamerorna och talade över huvudet på medierna och direkt till fansen på ett engagerat vis. Då handlade det om att slå fast att ”Tillsammans är vi starka. Tillsammans är vi djävligt starka. ”

Om det gick hem? Ja, nog bättre än under fredagen då Hamrén försökte sig på samma trick igen i Friends Arenas innandöme där han beklagade förlusten och sedan vädjade i kamerorna om att fansen måste vara med laget i jakten på EM. ”Stötta oss! Tillsammans kan vi göra det möjligt. Allt kan hända och allt är möjligt. Tillsammans är vi starka. Vi har gjort det tillsammans förut.”

Annons

För om man ska vara ärlig har kritiken mot Hamrén och landslaget varit betydligt tuffare och hårdare bland fansen än bland medierna. Det mediadrev som SvFF upplever är ute efter Erik Hamrén finns snarare bland de som är supportrar. Har inte sett många medier kräva förbundskaptens avgång, men många fans vill ha skifte snarast.

Naturligtvis finns EM-chansen kvar och då gäller det och Hamrén får köra det i mål. Förbundskaptenen ville vänta med att ta ut EM-kvaltruppen till Sveriges två sista matcher i kvalspelet till efter att alla aktuella spelare klarat sig igenom matcher i Europa League och Champions League. På fredagen klev han fram och visade upp en trupp på 23 man.

Tror att fler än vi i mediagruppen hoppade till när man såg backbesättningen. Anton Tinnerholm som var stark mot Real Madrid i veckan fanns inte med bland sju backar. Istället var Mikael Lustig tillbaka och bakom honom finns alternativen i vänsterfotade Pierre Bengtsson och tvångsomskolade mittfältaren Sebastian Larsson.

Annons

Förbundskaptenen var tydlig med att han håller Lustig före Tinnerholm och lyfte fram att Celtic-backen gjort en bra match under torsdagen. Kanske är det inte just Lustig som är problemet, utan snarare att Hamrén väljer att hellre omskola spelare från andra positioner än att satsa på en högerback som gått starkt, och då hann inte ens Emil Salomonsson komma upp till diskussion.

Inte sedan i Kiev under EM 2012 och dagen efter förlusten mot England har jag sett Erik Hamrén så skakad som på fredagens presskonferens. Ändå har det gått flera veckor sedan hans manskap blev kölhalat av Österrike och utbuat av de egna fansen i sin egen borg, men det har satt sina spår på förbundskaptenen. Vi snackar negativ shining.

Det var en rätt underlig presskonferens där Hamrén å ena sidan lyfte att det fanns åsiktsfrihet och att han respekterade alla som ansåg att det var hans fel att landslaget gick dåligt, men å andra sidan lyfte fram att det gjorde ont när Expressen gjorde en sammanställning på backsnurren och att Blågult borde ha fått beröm istället för kritik, och att vi i media borde ge den riktiga bilden av landslagets försvagning.

Annons

Självklart är det en annan kvalitet på spelarna i dag än 2004-06 när Fredrik Ljungberg och Henrik Larsson var stora stjärnor ihop med Zlatan Ibrahimovic och det fanns spelare som Olof Mellberg, Anders Svensson, ”Chippen” Wilhelmsson, Kim Källström och Andreas Isaksson som var på andra platser i karriären, men Lars Lagerbäck (och Tommy Söderberg) jobbade inte bara med äss under sin tid som började 1999.

Erik Hamrén hade alla möjligheter att ta avstamp i det svenska U21-EM-guldet från i somras och kunde skiftat ut en del gamla spelare, men han har valt att mestadels hålla fast vid de spelare som varit hans grupp under EM-kvalet. Rätt eller fel? Ja, det är fel om du frågar mig men Hamrén vill likt en kapten ogärna lämna skeppet som han lämnat hamnen med.

Därför är Mikael Antonsson med som en av tre mittbackar trots att han hade en förbannat tuff match mot Österrike senast och knappt platsar i FC Köpenhamn. Han och Andreas Granqvist fick inte försvarsspelet att stämma och med skada på Erik Johansson och kanske Jonas Olsson och ingen speltid för Alexander Milosevic kände Hamrén sig tvungen men det borde vara Filip Helander som spelar.

Annons

Även om det är EM-kvalgruppens två bottengäng som väntar och det är något backarna ska klara. Självklart men problemet är att det med största sannolikhet handlar om playoff för Sverige i november och då kommer landslaget behöva ett försvarsspel som är bättre än det man visade mot Ryssland och Österrike, och motståndet kan vara av liknande klass. Så då måste man lyfta in något som kan bli bättre och kan utvecklas.

Så Hamrén borde se framåt genom att fokusera på nuet och därmed kapa trossen till en del av de äldre spelarna som inte är en del av framtiden om landslaget kör på grund på vägen till Frankrike.  Jo, men Hamrén ska väl ta ut spelarna han tror kan vinna matcherna? Så är det, men han skyllde ju på spelarnas prestationer senast och då måste det få konsekvenser.

John Guidetti fick vara med, och det är naturligtvis en korrekt uttagning, men det är svårt för mig att förstå varför Hamrén tar ut honom med orden om att han egentligen inte gjort tillräckligt för att vara med i A-landslaget. Förutom att det är obegåvat att säga så, det är inget som direkt bygger anfallaren inför hans comeback i A-landslaget.

Annons

Därför känns uttagningen av Guidetti, som väl är den stora symbolspelaren i U21-landslaget, som ett köttben till alla kritiska. Dessutom är han en av fem anfallare i truppen och med passningen att han egentligen inte borde varit där så kan det knappast vara den dunk i ryggen som anfallaren borde fått.

Det finns en rad spelare man kan undra om och bland dem finns Oscar Hiljemark som övertygat i serie A och var stark under sommarens U21-EM men inte fick någon plats i EM-kvaltruppen. Robin Quaison? Ludwig Augustinsson? Det kanske dröjer till Sverige skiftar förbundskapten och det kan tyvärr ske snabbare än man tror, om det inte blir EM i Frankrike.


Helgens måste

Allsvenskan. Finns inget bättre när serien går in på upploppet.

Helgens avstå

The Mauler.

Veckans Leeds United

Storstryk mot Middlesbrough och sedan har galne ägaren Massimo Cellino uttalat sitt förtroende för managern Uwe Rösler. Hm.

Annons

Veckans hopp

Hela Sverige skramlar. Över 40 miljoner insamlat vid Globen-galan.

Veckans ”åh fan”

Fifa hade så ont om pengar 2002 att Fifa-basen Sepp Blatter fick vänta nio år med att betala sin rådgivare Michel Platini 15 miljoner kronor i slutbetalning för jobb 1998-02. Konstigt nog sammanföll betalningen med att Platini valde att inte utmana Blatter i preidentvalet i Fifa.

Veckans skribenter

Åsa Linderborg och Daniel Suhonen i montergate. Vilken fantastisk strid där Linderborg svingade först och tungt, Suhonen svarade med en rapp krok innan Linderborg slog tillbaka. Dessutom en hel rad lirare som sitter vid sidan och hånar. Bara i kulturvärlden, barn, bara i kulturvärlden.

Veckans budvinnare

Ännu inte klart kring Premier League-rättigheterna som gäller från 2016 men enligt flera sageshen så kommer priset att hamna skyhögt över senast rättigheten såldes på öppen marknad 2010. Kanske inte hundra procent upp men inte långt där ifrån. Då gick Norden-rättigheterna för 123 miljoner euro, nu har Premier League delat upp det i tre separata auktioner för Norge, Danmark och Sverige.

Annons

Uppgifter till mig gör även gällande att det är inga agenter inblandade likt Medge Consulting 2010, och att det i Sverige är de väntade aktörerna som krigar med Viasat, SBS och CMore/TV4 inblandade. Jag sitter så långt från de grytorna så jag har ingen aning om min arbetsgivare är med i matchen på allvar.

Inom kort ska PL-auktionerna vara klara, enligt mina lirare på marknaden, för annars ser det dåligt ut från PL:s sida. Först då kan försäljningen av La Liga och serie A som ligger i limbo ske. Det lär bli en tillfällig lösning från november och säsongen ut, för där är inga tv-kanaler redo att möta säljarnas värderingar av ligorna i Spanien och Italien. Vilken kanal? Hänger på vilken som vinner Premier League-rättigheten 2016-19.

Veckans spelare

Anton Tinnerholm stod upp mot Real Madrid på ett imponerande vis.

Annons

Veckans formulering

”Inte en enda kvalificerad sportjournalist ställde de två frågor som man ska ställa. 1) Anser du Erik Hamrén att Sebastian Larsson är den bäste högerbreddaren i Sverige och ska spela i svenska landslaget? 2) Är han Sveriges bästa högerback?”

Björn Ranelid drog via SVT en lans för Anton Timmerholm och mot Erik Hamrén och Sveriges sportjournalister. Räknar med Ranelid utsänd av SVT under kommande samling.

Veckans låt

”Good For You” – Selena Gomez.

Veckans citat

De har verkligen inte ett dugg att bli upprörda över. Det kan väl för fanken läsa en krönika som en krönika är. Det finns en viss ton som man måste fatta och fattar man inte det behöver man inte läsa den alls.”

Cecilia Hagen fick hård kritik efter sin krönika där hon ville utplåna fotbollssupportrar från jordens yta men i en intervju med Dagens Media backade hon inte en millimeter. Kan konstatera att precis som det på läktarna finns en jargong så finns det i krönikor och försvaret är detsamma oavsett om man skriker ”Låt han dö” eller skriver något liknande riktat mot fans. Vem som har rätt? Ingen.

Annons
Publicerad 2015-10-02 kl 14:14

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto