Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Sunderland eller MFF-metoden – inget givet facit

Premier League

Hur ska klubbar hantera spelare som begår brott?
Sparka dem eller vara ansvarsfulla arbetsgivare?
Finns inget givet facit – och ett avtjänat straff borde vara just det.

I veckan chockade Adam Johnson, 28, sin klubb Sunderland när han i domstol erkände sexuellt umgänge med en minderårig. Reaktionen från klubben var omedelbar: mittfältaren fick sparken och man bröt kontraktet.

Bakgrunden är en historia som kom ut förra våren när Adam Johnson greps efter misstanke om att han både haft sexuellt umgänge med en 15-årig flicka i januari 2015 och ”groomat” henne. Då nekade den förre landslagsspelaren som har barn och flickvän.

Ett tag efter gripandet så lät klubben honom spela vidare trots misstankarna. Man följde helt enkelt tesen att man är oskyldig tills man är dömd. Kanske behövde man honom även på planen? Han har fortsatt spela på även under denna säsong.

Annons

När rättegången i veckan drog i gång så erkände Johnson sig skyldig på två punkter. Han bekräftade sexuellt umgänge med en flicka som han visste var för ung och att han även sysslat med ”grooming”, det vill säga att ta kontakt med tjejer, ofta via sociala medier, med syfte att ha sex med dem.

Är på ett sätt både förvånad och lite imponerad av Sunderland raska och raka besked när han erkände. Trots allt är Adam Johnson klubbens assistkung och den som gjort nästflest poäng i en klubb som ligger under strecket i Premier League och riskerar att åka ur.

Att lämna Englands högsta liga i fotboll är dyrt. Från och med i höst ger Premier League tv-intäkter minst 1,3 miljarder kronor per klubb och säsong. Då hade jag inte blivit förvånad om en ägare eller ledning såg mellan fingrarna och höll en spelare i laget.

Annons

Istället fick vi se en klubb som tydligt visade var man stod i frågan. Jag säger inte att man alltid agerat så, men i det här fallet visade Sunderland att det inte är acceptabelt att begå sådana brott oavsett vad sedan straffet blir.

Samtidigt är det ett dubbelt straff, att inte nog med att Johnsons agerande får rättsliga följder med ett eventuellt fängelsestraff, böter eller skadestånd, han mister även sitt jobb och får del av en negativ uppmärksamhet.

Att han får sparken är rätt anser säkert många, men själv är jag tveksam, även om han ska avtjäna sitt straff och inte kan vara aktuell för spel. Vill egentligen vara mer journalistiskt svart eller vit, men det är tuffa beslut och hårda straff.

För det är givet att man som spelare i Sunderland och Premier League har en roll som förebild, vare sig man vill det eller ej. Det handlar helt enkelt om att följa de regler och lagar som gäller och att det finns konsekvenser. Fast hur mycket straff ska man ha?

Annons

Fick apropå den pågående rättegången i England mejl av en läsare som undrade hur det kunde vara så att Malmö FF, en klubb som på många sätt lyfts som ett föredöme, lät Miiko Albornoz kliva in i startelvan och spela trots domen mot honom.

För dem som inte minns så dömdes den dåvarande MFF-spelaren i februari 2013 till villkorlig dom för att ha sexuellt utnyttjat en minderårig. Han blev avstängd av klubben i 70 dagar, varav större delen var utan matcher då det var februari och mars.

Därefter kunde Albornoz kliva in i A-laget igen och den 22 april spelade han från start när MFF slog Öster med 2-0. Efter matchen sa en lättad spelare till Aftonbladet: ”Jag blev rörd när jag sköt första uppvärmningsskottet och publiken jublade.”

Vet givetvis att det fanns olika uppfattningar i och kring Malmö FF till hur man agerade kring Albornoz. En del ansåg att klubben inte var hård nog och att han borde ha sparkats. MFF tog ett ansvar som arbetsgivare och markerade att det inte varit okej, men gav honom sedan chansen igen.

Annons

Det finns något i det som jag uppskattar. Att helt enkelt inte bara följa med i den allmänna upprördheten och istället försöka jobba på andra sätt än bara med straff. Klubben satte in psykolog, jobbade en del med mansideal och könsroller och försökte påverka kulturen.

Spelare är i dag representanter för sina klubbar och det är givetvis viktigt för en förening att dess främsta symboler följer inte bara regler och lagar utan även de värderingar som man står för. Därför behöver man tydlighet inför kontraktsskrivande men även efter något händer.

Samtidigt har man ett ansvar som arbetsgivare för människor där en del kommer att begå fel. Tror på att ett avtjänat straff ska vara just ett avtjänat straff, och att en spelare ska kunna komma tillbaka när han (eller hon) har betalat tillbaka till både samhälle och klubb, och inte ska behöva sparkas. 

Annons

Sedan behöver man inte vara Sherlock Holmes för att inse att det blir svårare om en spelare begår brott som ger ett långt frihetsberövande. Eller flera brott. Var går gränsen? Är det värre att utsätta barn för brott?

För mig är det delvis annorlunda med landslaget som är ett hedersuppdrag till skillnad från ett arbete. Där har SvFF all möjlighet att staka ut en väg vad som gäller, men policyn att inte ha en policy gäller för förbundet.

Det innebär inte att SvFF ska undanta dem som är straffade när de väl avtjänat sitt straff, men i grunden hade jag helst sett att folkrörelsen tog hjälp av sina medlemmar för att staka ut en väg. Hur ska man agera som förbund?

Miiko Albornoz var uttagen i Blågult 2014 men valde Chile och slapp frågorna. Förstår att det är en enklare väg, och det kanske var lika skönt för SvFF att också bli av med frågor och kritik. Däremot ska jag ge SvFF-styrelsen att det inte är lätt att veta exakt hur man ska göra.

Annons

Helgens ...

Helgens måste
Leeds spelar den så kallade Tipsextramatchen, med avspark 16:00 på lördag. I en tävling man kan vinna. FA-cupmatch borta mot Watford och jag räknar inte med något men det är kul. Lägg på att Svenska Cupen drar i gång både på SVT och C More hela helgen och blir en del av den allsvenska uppladdningen. 

Helgens avstå
Lilla Novemberkåsan. Jag ställer cykeln. 

Veckans Leeds United
Massimo Cellino har inga vänner kvar efter att ha stämt ligan för att sälja tv-rättigheter på egen hand, nobbat kompromissen om att spela mot Middlesbrough lördag 12:30 OCH ljugit om det för fansen som fick se måndagens match på tv. Fansen senaste trick var att projicera olika budskap på Elland Roads ena läktare.

Veckans spelare
Lionel Messi. Slukade genomgången av alla hans mål för FC Barcelona. Undrar hur många procent han gjort av klubbens alla mål?

 

Veckans ”åh fan”
Engelsk press går ”bananas” över att Zlatan inte stänger dörren för Premier League. Rätt kul på sitt sätt, och flytten är givetvis möjlig då A) Beckhams MLS-klubb i Miami tidigast är i gång 2018 B) Zlatan nog inte vill ”varva ner” i Kina eller Arabvärlden. Fast räkna med en turboförsedd ryktesspridning när kontraktet går ut och Zlatan redan 1 januari kunde skrivit på för ny klubb.

Veckans journalistik
Finns som alltid en del att plocka från, som Guardians starka reportage om Donald Trump och the Central Park Five, och New York Daily News koll av Peyton Mannings aningen upputsade förflutna, eller VG:s koll av shejken från Kuwait som rör runt i idrottsvärlden, och så Bladets Richard Aschberg som drog fram ännu en bostadsaffär inom den fackliga världen. Avslutningsvis är New Yorkers story om skvallersajten TMZ och Harvey Levin helt briljant

Veckans instagrammare
Lord Nicklas Bendtner. Efter petningen av Wolfsburg kör han fingret via Instagram. Står bredvid en Mercedes när Wolfsburgs ägare Volkswagen som gör bilar även har Audi och Porsche. Kina nästa?

Veckans Fifa
Journalisten Keir Radnedge har koll på det mesta i den världen och har en blogg som är bra att följa sista veckan inför valet. Man kan lugnt konstatera att det rent allmänt surrar mycket; om smutskastning mellan kandidater, att Sepp Blatter ska kuppa och att USA:s justitieminister Loretta Lynch blivit ombedd att lätta på trycket mot Fifa av politiska hänsyn, för att inte reta Ryssland än mer.

Veckans insats
Runt om i Sverige gör många stora insatser för att hjälpa till när det kommer nya flyktingar. Blir glad att läsa om Lars Jansson, Feras Aldamen och Henrik Tullgren i Halmstad. Håller en tumme för Halmstad Inter FC i år.

Veckans rekommendation
Kolla in tidigare kollegan Robert Perlskogs blogg Fysisk Graffiti. Osminkade åsikter och upplevelser från en lång karriär. Kan bli ett måste för Kvällstidningar framöver och sportjournalisternas motsvarighet till Badgers Drift av Ulf Lundell.

Veckans låt
”I Can’t Feel My Face” – The Weeknd. Mest som en hyllning till Polarpristagaren Max Martin och läs Jan Gradvalls långa och världsexklusiva intervju med honom. På andra sidan finns kritiker som Fredrik Virtanen, Gunilla Brodej och Martin Aagård.

Veckans citat
Men när var det senast? Alltså de skriverierna... Så är det ju, att man får sona lite för det. Men det har inte varit farligt. Jag försöker låta min fotboll tala. Det är inga misshandelsbråk eller sånt där. Det där får AIK sköta, de där grejerna. Jag är inte ute och slåss på krogarna. Jag var strulig i mina unga år, men det var fan 12 år sedan. Det är rätt preskriberat nu känner jag. Nu är jag hemma och jag blir pappa varannan vecka.”
Djurgårdens nyförvärv Mathias Ranégie är en profil och en möjlig kanonvärvning men han behöver slipa på matten. Apropå stökigheter utanför planen i en intervju med Fotbollskanalen. Tolv år sedan? 

Kommande veckas poddgäst
Ole-Gunnar Solskjaer är en gigant i norsk fotboll och i Manchester United. En knapp timme med honom är ute på måndag 06:00, och du hittar alla poddar här.

Publicerad 2016-02-19 kl 08:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto