POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
4v

Så bygger Helsingborgs IF upp sin försäsong: "Uppstarten har fungerat jättebra"

Foto: Bildbyrån.

HELSINGBORG. Helsingborgs IF är inte med i svenska cupen i vår, men det gör att de kan lägga ännu mer tid på att bygga upp fysiken hos en tunn spelartrupp med en hel del äldre spelare. 
- Jag undrar om det inte det, sett till hur vi ser ut och med den utmaningen vi har framför oss, just nu kan vara en fördel att i lugn och ro få bygga detta, säger Per-Ola Ljung. 

Förra veckan inledde Helsingborgs IF sin försäsong, och det mesta ser bra ut på planen. Endast Pär Hansson är borta när det kommer till skadeläget, och HIF ska bygga vidare på samma eller liknande principer som de använde förra året. 

- Uppstarten har fungerat jättebra, så jag är himla nöjd med det, säger huvudtränaren Per-Ola Ljung.

På tisdagens träning var det 17 utespelare och tre målvakter på plats. Den enda utespelaren som saknades helt var Andri Runar Bjarnason, som är med det isländska landslaget. En ganska tunn trupp, sett till att utlånade Carl Thulin var med, men HIF jagar förstärkningar. 

Det kan bli någon kantspelare och någon anfallare, men i och med det svaga ekonomiska läget så lär det bli en tunnare trupp i år än vad föreningen först tänkte. Särskilt då de inte planerar att flytta upp någon mer från U-lagen, eftersom det inte finns någon där som anses vara tillräckligt långt fram i sin utveckling. 

- Utmaningen att etablera oss i allsvenskan är tuff, riktigt tuff, för oss och det här beskedet (kring ekonomin) sätter verkligen saker på sin spets. 

- Vi är fullt medvetna om att vi behöver göra rätt där, och går vi fel på någon av spelarna så gör det betydande skada. Inte bara för individen, utan för lagets förmåga att snabbt komma i tävlingsform.

- (Att värva offensiva spelare) är på den korta listan med prioriteringar. Vi hade kanske mått bra av något mer för att tåla olika scenarion, men när läget är som det är så har vi resonerat såhär. 

Helsingborgs IF var också ett av årets tre allsvenska lag som åkte ur kvalet till svenska cupens gruppspel (övriga var Kalmar FF och Gif Sundsvall). Ljung stryker flera gånger under hur onödigt det var att åka ur mot Eskilsminne i höstas, men pratar om hur man ska göra det här till något bra istället. 

- Det är ett ganska schysst upplägg på cupen, men när vi inte ska vara med så får man se vilka förutsättningar vi har nu. Jag undrar om inte, sett till hur vi ser ut och med den utmaningen vi har framför oss, just nu kan vara en fördel att i lugn och ro få bygga detta. 

- Vi har bland annat, som den mest uppenbara utmaningen, en trupp som ligger i den övre skalan sett till ålder. De behöver tid för återhämtning mellan träningarna. De kan träna lika hårt, de kan träna med hög, hög nivå i spelmoment, men när du har passerat 30-strecket – och vi har ett antal sådana som dessutom också inte har ett vattentätt fysiskt bagage med sig in i säsongen – så tar återhämtningen längre tid. 

I praktiken blir det tre månaders försäsong för två månaders tävlingssäsong, följt av sommarledighet innan allsvenskan sätter igång igen. Den första träningsmatchen är mot Helsingör nästa helg, och följs av matcher mot Odense, Öster, Trelleborg, Kalmar FF, Lilleström, IFK Värnamo, och FC Köpenhamn.

- Vår balans denna försäsongen är att ge de äldre spelarna chans att vara fräscha in i varje träningspass. Att de har en jäkla fotbollskvalitet då, för att sätta den kvaliteten så behöver de vara återhämtade in i de här passen. Vi har gjort ett upplägg för det.

- De som är lite yngre, de som tål mer träning och återhämtar sig lite snabbare, ska få mer också. Det är det vi balanserar. Det kommer vi göra i ett antal veckor innan vi känner att vi kan gasa ordentligt.

Till de träningsmatcherna ska det även in ett träningsläger, och då HIF inte är med i svenska cupen så kommer de att lägga det lägret senare. 

- Det blir precis där vi vill ha ett träningsläger, det kommer perfekt för oss. Vi har redan nu kunnat titta på destinationer. Det är inte hundra procent spikat än, men planerna ligger precis som vi vill ha det.  

Publicerad 2019-01-16 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå