Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Agent kritisk till filmen - och ger förklaring till pengarna som Odilons pappa fick

Allsvenskan

En av Odilon Kossounous agenter är kritisk till dokumentären ”Det vackra spelet”.
Marc Benson menar att spelarens tid i Hammarby och agenterna själva framställs på ett missvisande sätt.
- Det är något mörkt över dokumentären, säger Benson till Fotbollskanalen.

Foto: SVT Play/Privat.

Här räcker Mörk över pengar till spelarens pappa. Till höger: Marc Benson.

Dokumentären om Odilon Kossounou på SVT Play har lett till reaktioner på många olika håll. Dels på grund av uttalanden från sportchefen Jesper Jansson och chefsscouten Mikael Hjelmberg, och dels på grund av att den ivorianske talangens ålder ifrågasätts av dåvarande lagkamraten Jean Carlos de Brito i en scen från spelarnas matsal.

Under torsdagen gav Kossounou, som såldes av Hammarby till Club Brügge för över 40 miljoner kronor bara månader efter att han skrev på ett kontrakt med klubben, sin syn på dokumentären. Han uppgav för Fotbollskanalen att han gillar den, men att han hade föredragit om den också visat hur han var på flera längre besök hos Bajen under åren innan han blev 18 år och skrev på för klubben.

ANNONS

”Och jag verkade lite ensam i dokumentären, men för mig var det min bästa tid i livet när jag spelade för Hammarby. Det är en underbar familj som är full av kärlek”, skrev Kossounou i ett sms till Fotbollskanalen.

Mittbacken förklarade också att scenen med Jean Carlos de Brito inte alls ägde rum precis när han anlänt till Hammarby, vilket det framställs som i dokumentären. 

En som menar att filmen är missvisande är agenten Marc Benson, som tillsammans med sin partner Patrick Mörk representerar Kossounou. 

- Det är något mörkt över dokumentären, tycker jag. I vissa delar får jag ingen bra känsla alls. Jag förstår de som tycker att det är en bra film. Det hade säkert jag också tyckt om jag inte varit involverad och vetat hur det låg till egentligen, säger Benson till Fotbollskanalen. 

ANNONS

Han utvecklar:

- Vissa delar av filmen blir helt fel, tycker jag. Odilon var aldrig så ensam som det ser ut. Han hade Hudu (Abdul Halik Hudu, spelare i Hammarby, reds. anm) precis en trappa ner från sig och de kom väldigt bra överens. De umgicks i stort sett varje kväll. Sen vet jag att spelare från Hammarby tog med Odilon ut på restauranger, på bio och så vidare. Han kände ju spelarna sedan tidigare.

- Sen gjorde Mikael Hjelmberg och Jesper Jansson allt de kunde för att han skulle ha det bra. Han hade även en kontaktperson, Ange Obrou, som var tillgänglig för honom hela tiden. Hjelmberg och Jansson har gjort väldigt mycket för Odilon som inte syns i dokumentären.

Benson tycker också att han och hans partner Patrick Mörk framställs på ett felaktigt sätt. 

- Det blir en helt skev bild. Det har handlat om att hjälpa en ung kille att nå framgång och att kunna uppnå sina drömmar. Att finnas där för honom när han behöver det. Under jobbiga nätter fanns jag där för honom. Vi kunde prata i telefon i tre-fyra timmar per dag. Vi har gjort mycket mer än vad som visas. Odilon är familj för mig. Det är inte bara business.

ANNONS

En scen som sticker ut vad gäller agenterna är när Benson, Mörk, Jansson och Hjelmberg träffar Kossounous pappa innan spelaren ska flyga till Sverige för att bli en Hammarby-spelare på riktigt. Då räcker Mörk över sedlar till pappan och förklarar för tolken:

- Säg till honom: här är något litet för familjen. 

Vid ett annat tillfälle i dokumentären lovar Mörk att bjuda över Kossounous pappa till en match när mittbacken blivit en startspelare i Hammarby, samt båda föräldrarna till dagen då deras son genomför sin första övergång till en stor klubb i Europa.

Nu ger agenterna sin förklaring till varför pappan fick de nämnda pengarna.

- Odilons pappa hade rest från sin hemby för att träffa oss. Tio timmar tur och retur. Han har ingen bil, utan var tvungen att hyra en och det fick han en slant för, säger Benson.

ANNONS

Patrick Mörk vill inte uttala sig om dokumentären som sådan men om pengarna som han gav Odilons pappa säger även han att de skulle täcka reskostnader.

- Jag tror resan han gjorde tar fem timmar, enkel väg. Eftersom han inte har någon bil var han tvungen att hyra en bil och en chaufför. Det fick han pengar för, kommenterar Mörk.

Affärer som tar unga spelare från något land i Afrika till exempelvis Europa är ett omdiskuterat ämne, och det finns exempelvis en Fifa-regel som stoppar den typen av övergångar innan en spelare fyllt 18 år. 

- Jag kan bara prata för mig själv och de jag jobbar med. Vi har ett sätt att jobba på som innebär att vi planerar för framtiden så gott som möjligt för spelaren. Om det är så att en spelare ska till någon klubb för provspel eller om han köps loss så får man se till att allt runt omkring fungerar, med kontaktpersoner, boendet, att spelaren lär sig språket och att kommunikationen mellan klubbarna är bra. Det handlar inte bara om pengar, pengar och pengar, säger Marc Benson. 

ANNONS

Benson menar att ett stort ansvar ligger på agenternas axlar i den här typen av affärer.

- Självklart känner man ett stort ansvar. Jag gör det. Det är människor jag jobbar med. Så det är viktigt att man gör det här på rätt sätt, och att man tänker på att det är människor man jobbar med.

Olof Berglind, som är regissören bakom dokumentären, håller inte med Benson och Kossounou om att spelaren framställs som ensam.

- Jag tycker inte att det framstår som att han är extremt ensam, ibland var han ensam och ibland fick han jättebra stöd och hjälp av folk bland annat i Hammarby, vilket ju framkommer. Det är därför vi har med Ange Obrou, som hjälper honom att komma till rätta i Sverige och skjutsar honom och snackar med honom. Det tycker jag framkommer ganska bra i filmen, säger Berglind till Fotbollskanalen.

ANNONS

När man ser filmen så får man intrycket av att scenen i matsalen är från första gången han kommer till Hammarby. Hur ser du på det? Han har ju varit där några gånger tidigare?
- Absolut, så var det, han hade varit och provspelat i Hammarby tidigare. Vi har filmat i ungefär ett och ett halvt år och följt Odilon och agenterna och Hammarby. Det är klart att man får göra ett stort urval kring vad man kan ha med och inte. Just den saken valde vi att inte ha med. Man behöver kondensera och jag tycker inte att det är en så jättestor sak även om det är vissa som har diskuterat det. Sedan såg jag att det lagts upp på Twitter och det blev en väldigt stor diskussion om det. Det blir ju vinklat - när man bara utgår från en enda scen. När man ser på hela filmen så tycker jag att det ger en mycket mer balanserad bild av skeendet.

ANNONS

Regissören tycker också att Benson framställs på ett rättvist sätt.

- Med Marc så tycker jag att det framkommer att han är ett bra stöd. Kring försäljningen så säger han: "Om det är något... Om du har svårt eller sova eller så, ring mig bara.". Sedan är klart att Patrick och Marc är fotbollsagenter, de gör stora affärer och tjänar mycket pengar. Det framkommer i filmen men ingen är mer vinnare på det här än Odilon så klart. Det tycker jag man ser väldigt tydligt i filmen också. Jag tycker att den visar upp båda sidorna.

Publicerad 2020-03-27 kl 11:23
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto