Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

AIK 2024: "Guidetti är uträknad - men kan bli jättebonus"

Allsvenskan

Försäsongen, nyckelspelarna, genombrottet och frågetecknet.
Här är Fotbollskanalens genomgång av AIK 2024.

8:29
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

I spelaren: spåkula om AIK:s 2024.

Placering 2023: Elva. 

Nyförvärv: Martin Ellingsen (mf, Molde), Bersant Celina (mf, Dijon), Benjamin Tiedemann Hansen (b, Molde), Ismael Diawara (mv, Malmö FF), Ismaila Coulibaly (mf, Sheffield United, lån), Emmanuel Gono (fw, FC Kallon), Eskil Edh (b, Lillestrøm SK). 

Tillbaka från lån: Collins Sichenje (b, KuPS), Erik Ring (fw, Helsingborgs IF), Ahmad Faqa (b, HK Kópavogs), Rasmus Bonde (b, Örebro SK), Hugo Aviander (mf, FC Stockholm). 

Förluster: Erick Otieno (b, Raków Częstochowa), Jetmir Haliti (b, Jagiellonia Bialystok), Samuel Brolin (mv, Kalmar FF), Benjamin Mbunga Kimpioka (fw, St. Johnstone), Calvin Kabuye (fw, Sandvikens IF), Jimmy Durmaz (mf, Gençlerbirliği), Aboubakar Keita (mf, Ujpest), Zachary Elbouzedi (mf, Swindon Town, lån), Jonah Kusi-Asare (fw, Bayern München), Elias Durmaz (mf, Gençlerbirliği), Abdussalam Magashy (mf, Kalmar FF), Henry Atola Meja (fw, AFC Eskilstuna, lån). 

Annons

FÖRSÄSONGEN
AIK har stått för en stabil försäsong. Laget är svårslaget men det sprudlar inte alltid framåt. Vann sinn grupp i svenska cupen och tog sedan en imponerande bortaseger mot Mjällby i kvartsfinalen. Var också nära att slå ut Djurgården i semifinalen.

NYCKELSPELARNA
Anton Salétros är den som främst bär det här laget på sina axlar. Utan honom hade fjolåret kunna bli riktigt jobbigt för AIK i kampen om nytt allsvenskt kontrakt. Utöver honom kommer de svartgula behöva många mål från Ioannis Pittas.

GENOMBROTTET
Är det dags för näste Ayari att slå igenom? Taha, den här gången. 18-åringen har väldigt mycket fotboll inom sig och han spelar med en kreativitet som kan leda till många poäng. Frågan är bara om han får till en rejäl slutprodukt redan i år.

FRÅGETECKNET
Bakåt är AIK väldigt stabilt och tar de ledningen i en match kommer det bli svårt att bryta ner Henning Bergs mannar. Men hur mycket kommer laget få ut offensivt? Känslan är att en hel del hänger på att enskilda individuellt skickliga spelare gör briljanta saker.

Annons

SNACKISEN
John Guidetti. Han är den ständiga snackisen runt AIK. Hur bra blir han när han kommer tillbaka från sin skada? Kommer han tillbaka? Han har spetsen för att kunna vara en jättebonus för AIK om han klarar av att spela smärtfritt. För just nu är han relativt uträknad. Jag är övertygad om att han kommer göra allt han kan för att resa sig på nytt.

VIKTOR ELMS ANALYS
AIK har lagt fjolåret bakom sig. Henning Berg har fått en försäsong på sig att på riktigt sätta sin prägel på laget. Dessutom har truppen förstärkts. Defensiven känns stark och den individuella kvaliteten hos de offensiva spelarna kan ingen tvivla på. Redan under cupspelet har de visat att de kan göra resultat utan att för den skull briljera och det lovar väldigt gott inför allsvenskan. Anton Salétros vänsterfot är en nyckel för att AIK ska leverera. Både i det offensiva passningsspelet såväl som på fasta situationer spelar han en stor roll. Omar Faraj kommer att börja göra poäng och tillsammans med Ioannis Pittas kommer de att sätta många försvar under press. AIK har stärkt sina aktier rejält!

Annons

FOTBOLLSLABBET-SIFFRORNA
Har stått för en spelmässig transformation under Henning Berg.

Förra säsongen var det kanske inte så mycket som utmärkte AIK statistiskt men den här försäsongen har något verkligen hänt. Vad?

En detalj som vi ser många stora lag vara bra på är "snabba spelvändningar" - att snabbt efter bollvinst komma till motståndarnas mål och avslut. Förra säsongen i allsvenskan var AIK ett genomsnittligt lag här:

Nu i svenska cupen har man varit bäst av alla. Vän av ordning kanske vill invända att det finns ett lag längre upp, som då har högre xG 8 sekunder efter bollvinst men man får ju sätta det i relation till sin totala xG och därför vill jag påstå att AIK är bäst.

Tre nyckelspelare i det här spelet:

Anton Salétros - vinner boll
Bersant Celina - vinner boll och tar den vidare (xG-kedja innebär att man är inblandad i bollinnehav som slutar med avslut)

Annons
Ioannis Pittas - avslutaren

Publicerad 2024-03-28 kl 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto