POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3v

AIK-bas öppnar för förändring i bolagsstyrelsen: "Minoritetsaktieägarna måste få inflytande"

Foto: Bildbyrån.

AIK tog i fjol beslut om en speglad styrelse i FF och AB.
Nu föreslår en internutredning mer inflytande för minoritetsaktieägarna i AB:et, skriver Dagens Nyheter. 
- Det kan fortfarande vara en speglad styrelse med kompletteringar i aktiebolaget styrelse, säger Robert Falck, ordförande i AIK Fotbollsförening och i AIK Fotboll AB, till tidningen.

AIK:s medlemmar tog under årsmötet i fjol beslut om en spegling av styrelsen i AIK Fotbollsförening och i AIK Fotboll AB, som bland annat driver det allsvenska laget, vilket innebär att medlemmarna gav tummen tupp till en motion om att samma personer som sitter i AIK FF:s styrelse ska sitta i aktiebolagets styrelse. 

Inför AIK:s bolagsstämma för aktiebolaget fanns än dock två olika styrelseförslag - trots att medlemmarna på AIK FF:s årsmöte röstat för att ha speglade styrelser. Robert Falck, som innan dess hade röstats fram till ny ordförande i AIK FF, uttalade sig om att han tyckte att det var "lite tondövt" och i slutändan blev det samma personer även i styrelsen i AB:et. 

Nu rapporterar Dagens Nyheter att AIK åter öppnar upp för att släppa in minoritetsaktieägare i bolagets styrelse. Detta efter en internutredning, som utgår från en motion om att utreda hur medlemmarnas inflytande i AIK Fotboll ska säkerställas på bästa sätt, samt hur en speglad styrelse kan genomföras. 

Styrelsemedlemmarna Anders Appell, Joen Averstad, Helena Roxtorp och Tomas Franzén har, enligt tidningen, kommit fram till att AIK Fotbollsförening ska ge minoritetsaktieägare inflytande i AB:et. Detta med anledning av att en speglad styrelse ska begränsa handlingsutrymmet mellan föreningen och aktiebolaget, samtidigt som AIK ser en minskad investeringsvilja utan plats i bolagsstyrelsen. 

Det fungerar inte med interna transaktioner mellan aktiebolaget och föreningen om det inte finns oberoende personer i aktiebolaget. Det ska vara två av varandra oberoende till huvudägaren Fotbollsföreningen. Det kan fortfarande vara en speglad styrelse med kompletteringar i aktiebolaget styrelse. Jag hoppas att det mottages positivt och att alla förstår den juridiska situationen, säger Robert Falck, ordförande i AIK Fotbollsförening och i AIK Fotboll AB, till Dagens Nyheter. 

Falck hävdar vidare, för tidningen, att han inte fått påtryckningar om detta från minoritetsaktieägarna.

- Men jag har själv varit i kontakt med flera stycken, senast Fabege som är den största minoritetsaktieägaren. Minoritetsaktieägarna måste av olika skäl få någon form av inflytande, det är resultatet. Vi ska inte haka upp oss på två personer i aktiebolagets styrelse från minoritetsaktieägarna, säger han till tidningen. 

Falck är samtidigt också tydlig med att det fortfarande är medlemmarna som har sista ordet om detta på AIK Fotbollsförenings årsmöte den 3 mars. Enligt Dagens Nyheter träffar AIK även redan på torsdag ett 50-tal medlemmar, som är intresserade av ämnet, för att diskutera frågan. 

Publicerad 2020-01-22 kl 08:56
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå