Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

AIK efter JO:s beslut: "Godtycklig tolkning i Ordningslagen"

Allsvenskan 2022-01-13 kl 20:50

AIK anmälde Polismyndigheten till Justitieombudsmannen.
Nu meddelar AIK att JO har avslutat ärendet utan åtgärd.
- Det är beklagligt att det finns en så pass godtycklig tolkning i Ordningslagen, säger Fredrik Söderberg, tillförordnad vd och klubbdirektör i AIK. 

Foto: Bildbyrån.

AIK slog den 3 oktober i fjol Djurgården med 1-0 i ett Stockholmsderby på Friends Arena. Inför derbyt var AIK rejält kritiskt gentemot Polismyndigheten.

Anledningen är att AIK - med bara några dagar kvar till matchen - inte hade fått svar från polisen gällande vilka villkor som klubben skulle förhålla sig till under derbyt. Det ställde till det för klubbens förberedelser av arrangemanget. I ordningslagen står det samtidigt att "beslut med anledning av en ansökan eller en anmälan enligt 6 § ska meddelas skyndsamt". I slutändan kom polisens svar den 28 september med beslutet att AIK får fylla upp 2500 platser på ståplatsläktaren Norra stå, som rymmer 6500 personer. 

ANNONS

AIK anmälde sedan Polismyndigheten till Justitieombudsmannen (JO) och har nu fått ett beslut i ärendet. JO har valt att avsluta ärendet utan åtgärd. 

"Jag har gått igenom anmälan till JO och tagit del av de handlingar som bifogats. Jag har också tagit del av ett pressmeddelande som publicerades på regeringens hemsida den 7 september 2021 om att deltagartak för offentliga tillställningar skulle tas bort från och med den 29 september 2021. Jag noterar att regeringens beslut om att slopa restriktionerna fattades först den 23 september 2021, Det som kommit fram i ärendet ger inte tillräcklig anledning till någon åtgärd eller något uttalande från min sida. Ärendet avslutas", meddelar JO enligt AIK:s hemsida. 

Fredrik Söderberg, tillförordnad vd och klubbdirektör i AIK, om beslutet:

ANNONS

- AIK Fotboll respekterar JO:s beslut och konstaterar samtidigt att det är beklagligt att det finns en så pass godtycklig tolkning i Ordningslagen kring beslut av anmälan för offentlig tillställning. Som situationen artade sig fick vi först fem dagar innan match information kring godkänd kapacitet på vår ståplatsläktare. Det är extremt försvårande att genomföra en planering med dessa förutsättningar, säger han i en kommentar på AIK:s hemsida och fortsätter:

- Vi inkom med anmälan den 15 september 2021, det vill säga arton dagar innan match. Beslutet kommer först efter tretton dagar. Om vi hade följt Ordningslagens riktlinjer och inkommit med anmälan fem dagar före tillställningen hade beslutet, med samma handläggningstid, inte delgivits oss förrän en vecka efter att matchen hade spelats. Oavsett vad är det inte möjligt att arbeta med de här handläggningstiderna för vår planering utan att det påverkar säkerhet, trygghet och service för våra åskådare.

ANNONS

AIK skriver avslutningsvis att klubben fortfarande har en process igång gällande klubbens överklagande av villkoret i samband med Stockholmsderbyt. Det behandlas nu av Förvaltningsrätten. 

Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto