Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

AIK ett steg närmare stadgeändring om konstgräs

Allsvenskan

SOLNA. AIK ska spela sina hemmamatcher på gräs eller hybridgräs.
Det ser ut att slås fast i klubbens stadgar, efter ett beslut om en motion på tisdagens årsmöte.
Medlemmarna behöver dock rösta ja till motionen vid ytterligare ett tillfälle för att stadgeändringen ska träda i kraft.

Foto: Bildbyrån

I helgen berättade Fotbollskanalen om den motion som lämnades in inför AIK Fotbollsförenings årsmöte, vilken föreslog att det ska skrivas in i AIK:s stadgar att klubbens herrlag ska spela sina tävlingsmatcher (bortsett svenska cupens gruppspel) på gräs eller hybridgräs.

Styrelsen yrkade att motionen skulle avslås och i ett svar på motionen uppgav man följande:

"Styrelsen delar motionärernas uppfattning att AIK Fotboll AB:s representationslag som huvudregel skall spela på gräs. Däremot anser styrelsen inte att det är något som skall regleras i stadgarna."

Men under AIK Fotbollsförenings årsmöte under tisdagen röstades motionen, i vilken det föreslogs att det i stadgarna ska stå att klubbens herrlag ska spela på ”natur- eller hybridgräs i alla tävlingssammanhang från och med den första allsvenska omgången på våren till och med den sista tävlingsmatchen för säsongen”, igenom. Samma beslut behöver dock medlemmarna fatta vid antingen ett extra möte eller ett årsmöte minst sex månader från och med nu för att stadgeändringen ska träda i kraft.

ANNONS

I motionen står det också att "AIK Fotboll vid enstaka matcher i oförutsedda nödfall får undantas paragrafen. Styrelsen skall dock kunna motivera sådana beslut inför klubbens medlemmar" och att "AIK Fotbolls representanter är i alla lägen skyldiga att prioritera natur- eller hybridgräs i avtalsförhandlingar som direkt eller indirekt påverkar hemmaplanens underlag".

En av motionärerna, Ola Thews, sa följande till Fotbollskanalen i helgen:

- Det har varit på gång ett längre tag, att vi har tänkt att vi vill göra en markering. Dels mot Svensk Elitfotboll och övriga klubbar, men framför allt för att internt säkerställa att man lyfter bort underlagsfrågan från sportsliga och ekonomiska beslutsfattare. Det här är en fråga för medlemmarna. Jag kan ju se att det finns tillfällen både ur sportsliga och ekonomiska perspektiv där det kan vara smartare att välja spel på konstgräs. 

ANNONS

Varför föreslår ni en stadgeändring och inte bara ett medlemsbeslut?
- Vi har pratat en del om det där och det har inte varit så självklart med en stadgeändring. Men dels finns det en styrelse, som bara sitter en kort tid, och de kan ta beslut som eventuellt går emot medlemmarnas vilja. Det där har vi inte världens bästa track record av. Sen blir det ju tyngre om vi ändrar i stadgarna, då markerar vi att det är medlemmarnas beslut och inte upp till en förtroendevald som kanske sitter i styrelsen under ett år eller enskild anställd.

Om AIK permanent ska kunna byta från naturgräs (som de spelar på just nu) till hybridgräs måste medlemmarna fatta beslut om det på ett årsmöte eller ett extrainsatt medlemsmöte, enligt motionen.

Publicerad 2019-03-05 kl 20:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto