Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ny konstgräsprotest från AIK-håll - medlemmar vill ändra i klubbens stadgar

Svenska Cupen

SOLNA. Supportrar till AIK har återigen protesterat mot konstgräs.
Mot Öis riktades fokus mot den motion som föreslår att det i klubbens stadgar ska stå att herrlaget spelar sina hemmamatcher på gräs.
- Vi vill göra en markering, säger motionären Ola Thews till Fotbollskanalen.

Foto: Martin Petersson.

I samband med lördagens cupmatch mellan AIK och Örgryte på Friends Arena protesterade svartgula supportrar mot konstgräs inom svensk fotboll, igen. Den här gången riktade man fokus mot tisdagens årsmöte och en motion som det ska röstas om där. Motionen föreslår att det ska skrivas in i AIK:s stadgar att klubbens herrlag ska spela sina tävlingsmatcher (bortsett svenska cupens gruppspel) på gräs eller hybridgräs.

Dessutom vill motionärerna att "alla förslag på permanenta förändringar av underlag skall vara föremål för medlemsbeslut på årsmöte eller extrainsatt medlemsmöte". Vidare framgår det att förslaget innebär att: "AIK Fotboll vid enstaka matcher i oförutsedda nödfall får undantas paragrafen. Styrelsen skall dock kunna motivera sådana beslut inför klubbens medlemmar" och att "AIK Fotbolls representanter är i alla lägen skyldiga att prioritera natur- eller hybridgräs i avtalsförhandlingar som direkt eller indirekt påverkar hemmaplanens underlag".

ANNONS

Inför matchen mot Öis delades flygblad ut om motionen. Flygbladen stod supporterföreningarna Allmänna Supporterklubben, Black Army, Ultras Nord och Sol Invictus bakom och på lapparna stod det bland annat:

"För att AIK:s ambitioner att vara en toppklubb i Sverige samt spela i Europa varje år ska kunna uppnås så är det en förutsättning att laget fortsätter att spela samtliga av sina hemmamatcher på naturgräs. Att ge efter för de kortsiktiga ekonomiska fördelarna med att ha plast är till lika med att ge upp dessa ambitioner. En sådan viktig fråga bör beslutas av AIK:s medlemmar och inte av temporärt engagerade tjänstemän och förtroendevalda".

Under matchen och i paus hölls flera banderoller upp på Norra Stå, på vilka det stod: "Gräs: Naturligt levande, ovärderligt", "Plast: Konstgjort, själlöst och billigt", "Gräs är en medlemsfråga" och "Gå på årsmötet 5 mars".

ANNONS

Ola Thews, som sitter i supporterföreningen ASK:s styrelse, är en av åtta personer som skrivit under motionen som det ska röstas om på årsmötet. För Fotbollskanalen berättar han om bakgrunden till motionen:

- Det har varit på gång ett längre tag, att vi har tänkt att vi vill göra en markering. Dels mot Svensk Elitfotboll och övriga klubbar, men framför allt för att internt säkerställa att man lyfter bort underlagsfrågan från sportsliga och ekonomiska beslutsfattare. Det här är en fråga för medlemmarna. Jag kan ju se att det finns tillfällen både ur sportsliga och ekonomiska perspektiv där det kan vara smartare att välja spel på konstgräs. 

Varför föreslår ni en stadgeändring och inte bara ett medlemsbeslut?
- Vi har pratat en del om det där och det har inte varit så självklart med en stadgeändring. Men dels finns det en styrelse, som bara sitter en kort tid, och de kan ta beslut som eventuellt går emot medlemmarnas vilja. Det där har vi inte världens bästa track record av. Sen blir det ju tyngre om vi ändrar i stadgarna, då markerar vi att det är medlemmarnas beslut och inte upp till en förtroendevald som kanske sitter i styrelsen under ett år eller enskild anställd.

ANNONS

Motionärerna föreslår att det framöver ska stå i AIK:s stadgar att klubbens herrlag ska spela på "natur- eller hybridgräs i alla tävlingssammanhang från och med den första allsvenska omgången på våren till och med den sista tävlingsmatchen för säsongen". En sådan förändring berör alltså inte svenska cupens gruppspel på våren, vilket just nu pågår. I år spelar AIK just på konstgräs i cupens gruppspel. En tillfällig plastmatta har rullats ut på Friends Arena, som ett alternativ till att spela matcherna på antingen Tele2 Arena (konstgräs) eller Skytteholms IP (konstgräs).

- Nej, motionen rör inte svenska cupens gruppspel. Vi har ju spelat på Skytteholm tidigare och där är det också konstgräs, så på sätt och vis gynnar det här laget och det är inte något byte. Även om det är olyckligt att vi lägger in konstgräs och vi ser det som lite oroväckande inför framtiden.  

ANNONS

- Jag tror att det är den här vägen man bör gå som medlem i förening om man inte vill se sitt lag spela på konstgräs. Många pratar om att det är lätt för AIK-supportrar att tjata om att fotboll ska spelas på riktigt gräs eftersom vi delar plan med landslaget, men jag tycker istället att alla borde titta på vad som kan göras åt situationen. Alla kanske inte kan få till en stadgeändring, däremot kan man uppmana sina styrelser att göra vad de kan för att utreda alla möjligheter till spel på gräs.

AIK:s styrelse har yrkat på att motionen ska avslås och i ett svar på moitonen uppger man följande:

"Styrelsen delar motionärernas uppfattning att AIK Fotboll AB:s representationslag som huvudregel skall spela på gräs. Däremot anser styrelsen inte att det är något som skall regleras i stadgarna.".

ANNONS

Ola Thews igen:

- Styrelsen tycker att en stadgeändring är fel väg att gå och det förstår jag. De vill inte få sitt manövreringsutrymme minskat. Det är inget man tycker är jättekul som styrelsemedlem. Men jag tror att våra medlemmar är tillräckligt engagerade i den här frågan så att det finns en rejäl chans att motionen går igenom.

Hur mycket ligger det faktum att ni fått spela vissa matcher i Europa-kval på Tele2 Arena (konstgräs) de senaste åren bakom den här motionen?
- Det är så klart väldigt synd, men jag tror att det här är en så mycket större fråga än Europa-kvalet, säger Thews.

Vad har ni medlemmar fått för indikationer från styrelsehåll om Europa-kvalet den här säsongen?
- Det som sägs är att det finns bättre utsikter för att spela alla Europa-matcher på Friends Arena.

ANNONS
Publicerad 2019-03-02 kl 15:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto