POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Efter AIK-supportrarnas protest - Goitom öppen för krav i konstgräsfrågan: "Rita upp en karta"

Foto: Bildbyrån/Fotbollskanalen.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från AIK:s seger i spelaren ovan.

SOLNA. Mot J-Södra protesterade AIK-supportar mot mängden konstgräs i allsvenskan.
Och AIK:s Henok Goitom ser gärna att det införs vissa krav i frågan inom svensk fotboll.
- Gör vad som helst bara vi får spela på gräs, säger han till Fotbollskanalen.

Det är en sliten Henok Goitom som möter media efter AIK:s 1-0-seger mot Jönköpings Södra i svenska cupen. AIK:s lagkapten vill helst av allt bara hem och vila. Konstgräsmattan hemma på Friends Arena, som ska användas under försäsongen, har nött på 34-åringens kropp.

- Det blir mycket inbromsningar och så som tar på kroppen, säger han.

Konstgräsfrågan debatteras ständigt inom svensk fotboll och i samband med den här matchen protesterade AIK-supportrar mot det faktum att många lag i Sverige har konstgräs som underlag på hemmaplan. En banderoll med texten: "Nej till plastgräs i svensk fotboll" var uppe under hela matchen och i pausvilan höjdes banderoller med namnet på varje allsvensk arena som har konstgräs, och dessutom banderoller som det stod: "Allsvenskan 2019: 135 matcher på plast, 105 matcher på gräs. Värdigt svensk fotboll?" på.

Henok Goitom delar frustrationen över hur många konstgräsmatcher det spelas i allsvenskan.

Det är konstigt att man kunde få spela 24 matcher av 30 på konstgräs förra året. Det blir ju en helt annan fotboll och jag tror att de som spelar på gräs känner av det mest. Sen förstår jag väl de lagen som har snö under många av årets månader, de kan inte göra så mycket åt saken. Men de lagen som finns i närheten av Stockholm och neråt... de tycker jag ska kunna få till en gräsplan. Fotboll ska spelas på gräs.

AIK-kaptenen vill få till en förändring inom svensk fotboll och på frågan om Svensk Elitfotboll eller Svenska Fotbollförbundet skulle kunna ta ett centralt beslut i frågan om underlag pekar han på att man i franska högstaligan förbjudit konstgräs.

- Det upplägget finns ju i Frankrike. Sen är det väl varmare där, säger han.

Men tror du att det skulle kunna gå att centralt ställa krav kring det här?
- Ja. Men kanske inte över hela landet. Det är svårt att säga att Östersund ska kunna spela på gräs hela tiden. Sen vet jag inte hur hybridgräs skulle fungera där uppe. Men det får väl ritas upp en karta och peka ut, härifrån och neråt ska man kunna spela på gräs.

Exakt hur de eventuella kraven eller upplägget skulle se ut vet inte Goitom, men han är väldigt angelägen om att få till en förändring.

- Gör vad som helst, bara vi får spela på gräs. Det är ju en helt annan fotboll. 

Publicerad 2019-02-16 kl 18:37
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå