AIK vände och vann - efter utlånade Robin Tihis dråpliga självmål

VÄRNAMO. IFK Värnamo var på väg att chocka AIK när man gick upp i en 2-1-ledning på Finnvedsvallen.
Men efter dubbla försvarssmisstag av AIK-tillhörande Robin Tihi kunde gästerna vända och vinna med 3-2.

1:38

Avbryt
Försök igen

I IFK Värnamo var Oscar Johansson tillbaka efter sin skadefrånvaro. Gästerna AIK tvingades klara sig utan avstängde Bilal Hussein, samt Mikael Lustig och Nabil Bahoui som var skadade. Anmärkningsvärt i övrigt var att Erick Otieno inte fanns med från start, utan inledde på bänken.

Inledningen på matchen var händelserik och det dröjde inte länge innan de båda lagen hade vaskat fram chanser att ta ledningen. Efter några minuter höll sig AIK:s Alexander Milosevic högt upp i banan efter hörna, och drog i väg ett skott som rensades undan på mållinjen. Kort därefter var det hemmalaget och Ajdin Zeljkovic som fick på ett skott på en studsande boll, som gick strax utanför den vänstra stolpen.

I den 23:e matchminuten kom ändå ledningsmålet för AIK rättvist. Erik Ring spelade in snett inåt bakåt till John Guidetti - som genom ett välriktat avslut kunde skicka in 1-0 till "Gnaget" i bortre. Strax efteråt hade även Värnamo en boll inne i nät, men vinkades snabbt av för offside.

Värnamo var knappast ofarligt i sina omställningar, och Kristoffer Nordfeldt fick svara för en fin benparad när Marcus Antonsson sköt från nära håll. Gästerna gick trots allt till halvtidsvila med en 1-0-ledning.

John Guidetti var nöjd över sitt första allsvenska mål:

- Skönt, jävligt skönt. Jag vet att jag är bra på att göra mål om jag får chansen. Jag fick chansen och då small det, sa Guidetti till Discovery+.

Om den första halvleken var händelserik var den andra rena fotbollsgodiset. Åtminstone för icke-supportrar. Hemmalagets Abdussalam Magashy, som varit involverad i mycket i offensiv väg, spelade fram Marcus Antonsson som glidtacklade in sitt åttonde mål för säsongen i den 50:e minuten.

Tre minuter senare chockade Värnamo AIK på nytt. Den gången var det Wenderson som fick tid att mota skott utifrån, och den välplacerade bollen rullade in till 2-1 tätt intill stolpen.

Två minuter senare var det dags igen, men då genom gästerna som kom tillbaka in i matchen - och AIK-lånet Robin Tihi som mycket snöpligt stod för ett självmål. 20-åringen fick en felträff när han skulle rensa en långboll, och målvakten Pilip Vaitsiakhovich var redan ute från sin målvaktsposition när bollen rullade in i mål till 2-2.

Tihi skulle än en gång komma att agera syndabock efter ännu en långboll. Inte heller den här gången fick mittbacken i väg bollen, som i stället fiskades upp av John Guidetti. Anfallaren stod för sitt andra poäng för dagen när han förlängde vidare till Nicolas Stefanelli som enkelt kunde rulla in 2-3-målet.

På tilläggstid fick matchen ett längre skadeuppehåll då Nordfeldt och Alexander Milosevic nickade ihop, men båda kunde spela vidare, även om mittbacken, som fick den längsta behandlingen, fick ha ett bandage kring huvudet de sista minuterna.

Publiksiffran landade på 5 070 personer, vilket är en rekordnotering på Finnvedsvallen. Hemmapubliken fick dock inte se sitt lag sno någon poäng från AIK, som i stället tog sin andra raka trepoängare.

- Det var en tuff bortamatch mot ett tufft lag. Men attityden vi visar i dag är hur vi kan vinna många matcher, säger Stefanelli i Discovery+.

IFK-tränaren Kim Hellberg är allt annat än glad efter slutsignalen.

- Förjävligt. Ja, förjävligt känns det. Jag tycker att det sett till matchbilden är helt otroligt att AIK vinner den här fotbollsmatchen. Det är tufft, när vi vänder på matchen på ett jättebra sätt och sedan händer det situationer och saker. Just biten att grabbarna inte får med sig poäng från den här matchen känns förjävligt, man är ledsen för deras skull, säger han i samma sändning.

I nästa allsvenska omgång gästar Värnamo Hammarby, samtidigt som AIK är spelledigt.

IFK Värnamo: Vaitsiakhovich - Winsth, Tihi, Eriksson, Lohikangas - Magashy, Kenndal, Wenderson - Johansson, Antonsson, Zeljkovic.

AIK: Nordfeldt - Mendes, Milosevic, Papagiannopoulos, Björnström - Ring, Larsson, Ayari, Abdirahman - Stefanelli, Guidetti.