Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

AIK:s svar till Bergvall inför derbyt: "Ett trick mot domarna"

Allsvenskan

SOLNA. Lucas Bergvall upplever att motståndare gärna "trycker till" honom i år - och vill skyddas av domarna.
Ett "mind game", menar AIK inför söndagens derby.
- Men det går fint. Det tillhör, säger Benjamin Tiedemann Hansen till Fotbollskanalen.

8:29
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se ett specialprogram om AIK 2024 i spelaren ovan.

Senast AIK mötte Djurgården på Friends Arena, i cupsemifinalen i mars, var Lucas Bergvall en av de blårandiga spelare som de svartgula behövde se upp med i sin defensiv. Den 18-årige supertalangen gjorde också ett mål, när Djurgården till slut knep finalplatsen via en straffsparksläggning. 

När Fotbollskanalen träffade Bergvall i veckan, inför söndagens allsvenska derby mot AIK, talade han bland annat om hur han upplever att motståndarna går in hårdare mot honom i år jämfört med i fjol.

- Det är klart att det har blivit mer. Absolut. Folk vill säkert trycka till mig nu när jag har skrivit på för Tottenham. Men så kommer det att vara. Det är bara att vänja sig. Det kommer inte att bli mindre i framtiden, sa Bergvall. 

Annons

- Jag är ung och det är väl många som gillar att trycka till då och när det är en spelare som har sålts för mycket pengar.

Han kommenterade också att han tycker att domarna har "ett stort ansvar att skydda spelarna".

- Det är bara att kolla hur det såg ut senast, det var många som åkte på smällar, bland annat Oskar Fallenius som fick en armbåge i ansiktet. Det är jätteviktigt att domarna skyddar oss spelare och att inte de här fula grejerna bara ska glida förbi, utan att domarna ska ta det ansvaret och om det är tillräckligt fult så ska han åka ut, det spelar ingen roll om det är i första minuten eller i 90:e. Är det tillräckligt fult så ska han ut, sa Bergvall.

Men AIK:s tränare Henning Berg förklarar att Bergvall inte är en spelare som man går in hårdare mot eller har mer fokus på inför en match.

Annons

- Jag vet inte vad andra gör men vi gör inte det i alla fall. Vi går på boll när vi kan, oavsett. Vi kan spela hårt oavsett vem det är. Vi är förnuftiga. Vi får inte 100 gula kort och så. Vi ska tävla men vi är aldrig ute efter att ”plocka” spelare. Aldrig, säger Berg.

- Av det lilla jag har sett, mot Häcken och lite mot IFK (Göteborg), så har jag inte upplevt att det varit så illa. Kanske känner han det så. Jag tror inte att det är så. Då skulle jag bli överraskad.

Hur tycker du att ni hanterade honom i förra derbyt?
- Han är en jättebra spelare. Titta bara på hur mycket Tottenham har betalat för honom. Han är "tia", ung, har bra teknik och bra fysik. Han är jättebra. Det är viktigt att vi gör vårt jobb vad gäller att ha kontroll på honom och Djurgården, först och främst, som lag. Han är en viktig del av laget, svarar Berg.

Annons

Inte heller AIK:s mittback Benjamin Tiedemann Hansen menar att man som motståndare ser på Bergvall på ett annorlunda sätt i år när det kommer till dueller. Och han tror att supertalangen delvis försöker sätta ”tryck” på domarna inför kommande matcher.

- Senaste matchen så spelade han ”tia” men droppade väldigt mycket ut på deras högerkant. Ut mot "Acke" (Axel Björnström). Så jag hade inte så många dueller med honom. 

- Men det där är också ett litet trick från hans sida gentemot domarna. För om det blir en 50/50-duell i boxen så kanske domaren i en millisekund har det med sig i bakhuvudet.

Det är ett litet "mind game"?
- Jaja, men det är fint. Det tillhör det också, svarar Tiedemann Hansen och ler.

AIK-tränaren Henning Berg förklarar i övrigt att han inte försöker använda cupmatchen mot Djurgården som bränsle inför söndagens match.

Annons

- När man spelar derby tror jag inte man behöver den (revansch)känslan. Då är motivationen på topp oavsett. Vi behöver inget extra. Vi vet att vi möter ett bra lag och att det var en jämn match senast. Vi har självklart lust att vinna, säger Berg.

Han är tillfreds med prestationen senast mot Mjällby.

- Defensivt var vi väldigt bra. De gjorde ett mål och sen hade de en chans till. Det var det. Vi vann boll högt upp i planen och hade mer etablerat spel. För att vi hade en bättre toppress. Vi hade mer boll och ett bättre försvarsspel högre upp i planen.

- Vi vill hitta rätt balans och fortsätta utveckla vårt spel. Ju mer boll vi har mot Djurgården desto bättre är det. Men de ska spela matchen också. Det blir en jämn match, säger Berg.

Publicerad 2024-04-20 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto