Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Avslöjar: Avgående Sef-basens brev för att ordna Sjöblom-seger i ordförandevalet

Allsvenskan

Turerna inför valet av ny Sef-bas blir fler och fler.
Avgående ordföranden Lars-Christer Olsson tar nu tydlig ställning för en av kandidaterna, i ett utskick till alla klubbar.
"Valberedningen har gjort ett korrekt val när de föreslår Ove Sjöblom", skriver Olsson.
Agerandet får flera klubbledare att reagera starkt.

Foto: Bildbyrån/TT

LÄS OCKSÅ: Lundh: Maktens män är inte alltid intresserade av demokrati


Maktkampen inför ligaorganisationen Svensk Elitfotbolls årsmöte den 19 mars fortsätter. Då ska en ersättare till avgående ordföranden Lars-Christer Olsson utses och nu kan Fotbollskanalen avslöja att Olsson själv har gett sig in i diskussionerna om vem som ska efterträda honom. Under tisdagen skickade han nämligen ut ett brev till samtliga medlemsföreningar (klubbarna i allsvenskan och superettan) inom Sef, i vilket han tar tydlig ställning för en av de två kandidater som slåss om att bli ny ordförande.

Valberedningens förslag är Sirius nuvarande ordförande Ove Sjöblom, men han utmanas av AIK:s tidigare sportchef och vd Jens T Andersson. Den som Lars-Christer Olsson föredrar av de två är Sjöblom.

Annons

"Valberedningen har gjort ett korrekt val när de föreslår Ove Sjöblom som ny ordförande och det lägger också den bästa grunden för det fortsatta arbetet i Sef där det är viktigt att bygga vidare på den grund som är upparbetad under senare år", skriver Olsson i utskicket som Fotbollskanalen tagit del av.

"Han har en gedigen CV med erfarenheter från uppdrag på liknande nivå som för detta uppdrag och från andra idrotter än fotbollen, samt en väldigt ändamålsenlig civil erfarenhet som säkert kommer hela Sef-kollektivet till gagn. Den utveckling hans egen förening har haft kommer också väl till pass i det fortsatta arbetet i Sef eftersom det är just i föreningsledet den stora utvecklingen nu måste ske om Svensk Elitfotboll skall ta nästa kliv i framgångssagan".

I faktarutan nedan finns brevet i sin helhet.

Annons

Lars-Christer Olsson har varit Svensk Elitfotbolls ordförande sedan 2012 och är dessutom ordförande i European Leagues (paraplyorganisation för ligorna runt om i Europa). Han förklarar sitt beslut att stötta en av kandidaterna på följande sätt för Fotbollskanalen:

Jag tycker valberedningen har gjort ett bra jobb. Flera föreningar har frågat mig om min uppfattning och istället för att ge den till några föreningar bestämde jag mig för att ge den till alla föreningar. 

Tycker du att det är lämpligt att du tar ställning i den här frågan?
- Ja, det tycker jag. Det är lämpligt att jag svarar om föreningarna frågar om min uppfattning.

Men du skickar ju ut det här meddelandet till alla och inte bara till de föreningar som ställt frågan?
- Ja, annars blir det konstigt. Om en del skulle referera till det och säga: ”Jag har pratat med Lars-Christer, han har den uppfattningen”. Då tycker jag det är lika bra att jag är tydlig och transparent.

Annons

Vore det inte enklare för dig att bara hålla dig utanför processen?
- Inte om de ber om min uppfattning.

Hur ser du på processen som pågår och att det finns två olika ordförandekandidater?
- Jag tycker det är bra att det finns fler än en kandidat. Valberedningen har bjudit in till ett möte i morgon (med klubbarna) och då får alla chansen att bilda sig sin egen uppfattning.

Olsson säger att han inte har fått några reaktioner på sitt meddelande. Men klubbar har reagerat. Fotbollskanalen har varit i kontakt med flera företrädare för Sef-föreningar och de är kritiska till Olssons agerande.

- Att en avgående ordförande använder sin position före ett årsmöte till att förorda sin favorit till efterträdare är inte bara ovanligt utan också olämpligt. I svensk idrottsrörelse har vi en demokratisk tradition som innefattar en valberedning och en fri nomingeringsrätt. En avgående ordförande brukar inte utnyttja sin ställning till att utpeka sin kandidat. Den borde låta medlemmar anförtros den uppgiften utan påverkan, säger en klubbledare.

Annons

En annan klubbledare är inne på samma linje. Hen tycker att Olsson har en så pass stark ställning att medlemsföreningar kan bli påverkade av hans tankar.

- Det är klart att det här är olämpligt, att som avgående ordförande försöka vara med på att utse sin efterträdare. Lars-Christer är en gigant inom svensk och europeisk fotboll och just av det skälet är det än mer olämpligt, säger klubbledaren.

I förra veckan kunde Fotbollskanalen berätta att valberedningen nyligen mejlat ut ett förslag till Sef:s 32 medlemsklubbar som rör arvodet till ordförande. När Lars-Christer Olsson utsågs till ordförande fick han igenom ett basbelopp (knappt 50 000 kronor) i månaden. Nu vill man sänka ersättningen till 12 500 i månaden (en fjärdedels basbelopp) och istället ersätta ordförande för förlorad inkomst.

Annons

Jens T Andersson står utan jobb, medan Ove Sjöblom är advokat. Förslaget om att sänka ordförandens arvode har därför tolkats som att valberedningen försöker få Andersson att dra sig ur valet.

- Det är konstigt att ändra på förutsättningar efter att kandidaterna tagits fram. Svårt att tolka det på annat sätt än att det är för att försvåra för Jens, har en källa till Fotbollskanalen sagt tidigare.

Nu säger en klubbledare att processen inför årsmötet "leder till en olycklig splittring" inom Sef.

- Det är ett fixande och trixande hela tiden. Ta bara det här med att man vill sänka arvodet. Varför det? Varför mitt i det här? Även om det finns sakliga grunder för det så är det klart att det tolkas som att det är för att få bort Jens, kommenterar klubbledaren.

Redan i november förra året hade valberedningen sin kandidat, Ove Sjöblom, klar. Men i februari stod det klart att Jens T Andersson utmanar Sjöblom, efter att ha fått stöd av en del klubbar som inte var nöjda med den avgående Sirius-basen.

Annons

- Jag hade inte gett mig in i det här om jag inte hade känt stöd från klubbar i både superettan och allsvenskan. Jag är förknippad med AIK men sanningen är att jag även har ett förflutet i Sirius, Väsby och har jobbat utomlands, sa Andersson när Fotbollskanalen avslöjade hans kandidatur.

Den som tar över Sef blir även per automatik invald i Svenska Fotbollförbundets styrelse. Dessutom är mandatet som Sef-bas på tre år, så den som väljs sitter fram till 2024.

Att valberedningen lade fram Ove Sjöblom som sitt förslag i november väckte missnöje bland en del allsvenska storklubbar, dels för processen där man inte fått någon information eller blivit tillfrågade, dels för att man var osäker på om Sjöblom var rätt för Sef när den kraftfulle Lars-Christer Olsson lämnar.

Det hela slutade med att en del klubbar försökte få förre domaren Jonas Eriksson att ställa upp som kandidat. Han valde till slut att tacka nej och uppgifter till Fotbollskanalen gjorde då gällande att klubbarna accepterade att Sjöblom skulle bli vald.

Annons

Men det svängde i samband med ett medlemsmöte inom Sef för någon månad sedan. Då skulle Ove Sjöblom presentera sig och sin vision som ordförande. Flera av varandra oberoende källor har uppgett för Fotbollskanalen att en rad klubbar då blev tveksamma till Sjöblom och att några vände sig till Jens T Andersson för att få honom att ställa upp i valet.

Fotbollskanalen har sökt Ove Sjöblom och Jens T Andersson utan framgång.

LÄS OCKSÅ: Lundh: Maktens män är inte alltid intresserade av demokrati

Fakta

Här är hela brevet

Hej!
 
Nu närmar vi oss årsmötet den 19:e mars detta pandemins år 2021. Vi får hoppas att det är sista året med så allvarliga konsekvenser som vi har haft på vår verksamhet. Det kommer säkert fler utmaningar i framtiden men vi behöver inte ta ut dem i förskott, det räcker bra med att bli av med de pågående svårigheterna. Vaccineringen är igång och vi får hoppas på snar bättring i det besvärliga läget. Ni har gjort ett fantastiskt jobb under hela 2020 och jag hoppas att ni orkar hålla ut under den tiden som vi måste fortsätta att hålla Covid-19 stången under 2021.
 
Den 19 mars är det årsmöte. Där skall vi summera 2020 och lägga upp planerna för 2021 och framåt. En viktig ingrediens i mötet blir valen till styrelse och andra organ i verksamheten. Utöver vår egen organisation skall vi nominera kandidater till SvFF:s organ från Förbundsstyrelsen till kommittéer och särskilda arbetsgrupper.
 
Valberedningen har arbetat med valfrågorna från tidigt i höstas och uppmanat medlemsföreningarna att nominera ledamöter inför valet på årsmötet. Valberedningens ordförande har träget påmint medlemmarna om behovet av nomineringar och det var lite trögt med förslag i portgången varför valberedningen har gjort ett aktivt arbete med att söka lämpliga kandidater till de vakanta posterna som sedan vägts mot de nomineringar som inkommit från föreningarna. För egen del har jag ju tidigt meddelat valberedningen och alla medlemmar att jag avgår som ordförande vid det kommande årsmötet.
 
Valberedningen har gjort ett noggrant arbete och vägt olika kandidater mot varandra och vilka kvalifikationer som krävs på de olika posterna. I mejl från den 26 februari har valberedningen klargjort skälen för sina förslag till nya ledamöter och ordförande i SEF-styrelsen. Valberedningen har, såvitt jag vet, resonerat med alla nominerade och berett plats i organisationen för de som nominerats. För ordförandeposten finns två kandidater, Ove Sjöblom och Jens T Andersson. Valberedningen förordar Ove Sjöblom.
 
Några föreningar har efterfrågat min syn på ordförandevalet och jag har lämnat mina synpunkter. Jag tycker att det är utmärkt att valberedningen kallat alla medlemsföreningar till möte imorgon för att ge möjlighet till en tidig diskussion inför årsmötet. Jag kommer inte att medverka vid mötet imorgon eftersom jag anser att det är medlemmarna som sinsemellan skall diskutera hur man skall sätta samman sin styrelse och höra hur valberedningen resonerat. Men, eftersom en del föreningar bett om min syn så tänker jag här meddela den så att alla medlemsföreningar har samma information.
 
Jag anser att valberedningen har resonerat klokt inför årets val där man bl a tagit hänsyn till geografisk representation, hur olika kategorier av klubbar representeras samt att ha en bra mix av klubbrepresentanter som är förtroendevalda i sina föreningar eller chefstjänstemän.
 
Jag anser också att man gjort en korrekt utvärdering av kandidaternas CV:n i förhållande till de arbetsuppgifter de blir satta att arbeta med och i detta ligger värderingen av en gedigen kunskap om hur SEF-styrelsen har arbetat under senare år. Det är ju naturligt för mig att anse att det är viktigt att bygga vidare på det vi tillsammans har uppnått och fortsätta den framgångssaga som vi ändå har haft om vi jämför hur det var när vi startade projektet NBL.
 
Svenska Fotbollförbundet är en av våra viktigaste samarbetspartners i Sverige och det är viktigt att ha god kännedom om hur detta samarbete kan vidareutvecklas. Här har SEF-styrelsen utvecklat ett förtroende mellan sig och Förbundsstyrelsen genom en aktiv samverkan i själva verksamheten och med distriktsförbunden genom att vi alla har deltagit i gemensamma projekt och möten. Det är viktigt att ha erfarenhet från denna samverkan.
 
Vi har succesivt byggt upp en väldigt kompetent personalkader under ledning av Mats Enquist. De framgångar vi har haft genom nya arbetssätt och kompetent hantering av alla möjliga utmaningar hade inte varit möjlig om vi inte investerat i kompetens i SEF:s administration. Det är viktigt att detta arbete får fortsätta om framgångssagan skall bli beständig och fortsätta att generera nya och större resurser till våra medlemmar. Kunskap om den befintliga organisationen är nödvändig för fortsatt utveckling.
 
Arbetsuppgifterna som ordförande i SEF har successivt ändrats sedan projektstarten 2012. Vår kunniga personal tar numera en betydande del av ordförandes och styrelsens tidigare operativa arbetsuppgifter. Det gör att uppgifterna för styrelsen ändrat karaktär mot mer strategiska frågor och förhandlingar med olika parter, t ex myndigheter och andra organisationer. Det är nödvändigt att ordföranden och styrelsen har denna kompetens. Frågor av mer operativ art som hela den kommersiella sidan och sportslig utveckling sköts av administrationen under ledning av Mats.
 
Mot den här bakgrunden anser jag att valberedningen har gjort ett korrekt val när de föreslår Ove Sjöblom som ny ordförande och det lägger också den bästa grunden för det fortsatta arbetet i SEF där det är viktigt att bygga vidare på den grund som är upparbetad under senare år. Han har en gedigen CV med erfarenheter från uppdrag på liknande nivå som för detta uppdrag och från andra idrotter än fotbollen, samt en väldigt ändamålsenlig civil erfarenhet som säkert kommer hela SEF-kollektivet till gagn. Den utveckling hans egen förening har haft kommer också väl till pass i det fortsatta arbetet i SEF eftersom det är just i föreningsledet den stora utvecklingen nu måste ske om Svensk Elitfotboll skall ta nästa kliv i framgångssagan.
 
Jag är säker på att ni får bra och viktiga diskussioner under morgondagens möte.
 
Med vänlig hälsning
Lars-Christer Olsson
ordförande
Publicerad 2021-03-02 kl 21:25

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto