Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Beskedet: MFF-spelaren försätts på fri fot

Allsvenskan 2017-10-01 kl 12:53

MALMÖ/STOCKHOLM. MFF-spelaren som begärdes häktad försätts på fri fot.
I två av fallen ändras brottsrubriceringen till sexuellt utnyttjande av barn. Vad gäller försök till våldtäkt bedöms spelaren inte längre vara misstänkt på sannolika skäl.
- Han har haft uppfattningen att han har haft sex med en kvinna som är vuxen, säger hans advokat Mikael Sundman på en presskonferens.

Foto: Bildbyrån

På söndagen hölls det häktningsförhandling gällande den Malmö FF-spelare som i torsdags anhölls misstänkt för våldtäkt mot barn vid två tillfällen samt för försök till våldtäkt vid ytterligare ett tillfälle. Enligt handlingar i tingsrätten som Kvällsposten hänvisar till har utredningen mot spelaren pågått sedan i slutet av juli.

MFF-spelaren begärdes häktad i går men efter söndagens förhandling står det klart att mannen nu försätts på fri fot. Vad gäller händelsen i juni 2017 är spelaren fortsatt misstänkt på sannolika skäl, men brottsrubriceringen är ändrad till sexuellt utnyttjande av barn. Även en annan händelse i juni rubriceras på samma sak.

ANNONS

Vad gäller försök till våldtäkt bedöms spelare inte vara misstänkt på sannolika skäl. "Utredningen har kommet en bit på vägen och eftersom det inte finns en påtaglig risk att påverka" så blir mannen inte häktad utan försätts på fri fot.

- Han medger sex, men det saknas subjektiva förutsättningar för brott, sa hans advokat Mikael Sundman under häktningsförhandlingen.

Enligt Sundman har spelaren trott att kvinnan varit över 15 år.

- Han har haft uppfattningen att han har haft sex med en kvinna som är vuxen, mogen, säger han på en presskonferens.

Advokaten säger att spelaren och målsäganden kände varandra sedan tidigare. På frågan om hur händelsen kommer att påverka hans fotbollskarriär säger Sundman:

- Man kan ju redan inse att det som har skrivits i tidningar och media ju aldrig är något positivt. Jag hoppas nu, efter att han har släppts, att man kan få en annan bild av händelseförloppet.  Han är fokuserad och en duktig sportman, så han kommer kämpa vidare.

ANNONS

- Fokus för min klient har varit att gå fri från frihetsberövandet. Han har stor lättnad över att han har kunnat släppas idag och känner att det finns en viss tilltro till hans uppgifter i detta läget, från domstolens sida.

Rikard Darell är åklagare i fallet:

- Tingsrätten kom fram till, efter sitt begrundande att det istället ska rubriceras som ”sexuellt utnyttjande av barn”. Då blir det en annan rubricering. Det är egentligen exakt samma gärning man pratar om, förutom att ”sexuellt utnyttjande av barn”, då är det frågan om mindre allvarligt. Det kan vara av olika anledningar, men man kan betrakta det som att det är mindre allvarligt och då får det den rubriceringen.

Malmö FF gick själva ut på sin hemsida under lördagen och bekräftade att en av deras spelare begärts häktad. "Malmö FF ser mycket allvarligt på de anklagelser som framförs och spelaren är avstängd tills vidare", skrev klubben.

ANNONS

- Vi fick inte veta någonting förrän spelaren blev gripen av polisen. Men då visste vi inte varför han blev gripen. Därav att han har varit frånvarande av personliga skäl, sa MFF:s vd Niclas Carlnén till Fotbollskanalen då.

Spelaren är avstängd av klubben tills vidare.

Fakta

Våldtäkt mot barn:

"Den som har samlag med en person under 15 år eller genomför en handling som kan likställas med samlag gör sig skyldig till våldtäkt mot barn, oavsett om våld förekommit eller ej. Anses brottet mindre allvarligt, med hänsyn till omständigheterna, rubriceras det som sexuellt utnyttjande av barn, vilket har en lägre straffskala. Andra sexuella handlingar än samlag (eller motsvarande) kan rubriceras som sexuellt övergrepp mot barn".

Källa: Åklagarmyndigheten

Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto