Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Birmancevic om MFF-framtiden och intresset från toppligorna: "Det finns förstås"

Allsvenskan 2021-11-28 kl 12:00

MALMÖ. Veljko Birmancevic gör succé i Malmö FF, trots att han enligt egen utsago inte ens är nära sin toppkapacitet.
Det är osäkert om MFF kan behålla 23-åringen nästa år. 
- Det skulle förstås inte förvåna mig om jag går, men i grund och botten är jag här, säger Birmancevic till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån

Nio mål i allsvenskan gör yttern till Malmö FF:s nästa bästa målskytt efter Antonio Colak, och ger förstås eko. Veljko Birmancevic köptes för tio miljoner kronor från serbiska Cukaricki i mars, men kan redan vara på väg bort från klubben. I en intervju med Aftonbladet berättar Birmancevic om intresse från många klubbar, och redan innan genombrottet i somras var han tydlig med att MFF är ett steg på vägen mot något större. 

- I grund och botten är jag en Malmö-spelare och beredd på stanna nästa säsong här - och självklart är jag också mentalt redo för att ta ett steg till. Jag är beredd på båda alternativen. För stunden finns mycket intresse, men först ska vi avsluta säsongen och sedan får vi helt enkelt kolla läget. Just nu är jag så klart här mentalt och verkligen närvarande på alla sätt -jag tänker inte alls på det. Kortfattat vore det en stor belöning förstås för ens spel den här säsongen, där jag spelat utmärkt och stått för många mål - viktiga sådana med. Det skulle förstås inte förvåna mig om jag går, men i grund och botten är jag här, säger Veljko Birmancevic.  

ANNONS

Pratar vi om intresse från topp fem-ligorna?  
- Det skulle jag inte vilja prata om nu, men det finns förstås. Det vore så klart en dröm för alla spelare att spela i de bästa ligorna och försöka i dem - min önskan är att göra det en dag. Den här säsongen har Malmö hjälpt mig mycket med att nå upp till den scenen, och jag hjälpt klubben att åstadkomma jättebra resultat och nå Champions League efter många år. I ligan spelar vi lika bra och som alla vet är det svårt att spela på två fronter. Från bådas perspektiv har det blivit bra, både för mig och Malmö. 

Birmancevics kvittering i playoff-returen mot Ludogorets var målet som indirekt säkrade Champions League-platsen och ett pengaregn på minst 200 miljoner kronor till Malmö FF. Efter sommarens formtopp gick Birmancevic två månader utan att göra mål, innan han hittade formen och gjorde MFF:s mål både mot Varbergs Bois och AIK för en månad sedan. När Søren Rieks gjorde lagets första mål i Champions League mot Zenit S:t Petersburg i veckan kom det efter ett samspel med trätobrodern Birmancevic.  

ANNONS

Som du säger har du visat en strålande höjd, men känner du att du dominerar i ligan?  
- Jag ser det lite annorlunda. Jag tycker inte att jag visat mina hundra procent än och är egentligen inte ens nära dem. De som verkligen känner mig sedan länge, min agent och de som följt mig i Serbien - de vet hur mycket jag kan. Just nu ligger jag på 50-60 procent av min kapacitet och det finns mycket kvar att visa. Dribblingar som jag gjorde tidigare, annorlunda beslut som jag tog framför målet... jag kom ju just innan säsongen och det fanns inte så mycket förberedelsetid utan jag hamnade mitt i allt. Kvalet till Champions League och allt sådant gick bra, men återigen tycker jag att jag kunde visat mycket, mycket mer, säger Birmancevic.  

ANNONS

Han fortsätter: 

- Jag är medveten om mina kvaliteter och dem kände Malmö så klart till när de tog hit mig. Det visade sig att de hade rätt, och det finns redan intresse från andra klubbar vilket betyder att de sett kvaliteten. Jag tycker inte att jag visat hundra procent av mig och känner inte att jag njuter i spelet till hundra procent heller, så som jag kan göra. Jag kan inte ljuga för mig själv, men jag förväntar alltid mer och bättre av mig. Stannar jag nästa säsong kan jag visa mycket mer. 

Innan det stora genombrottet i somras sa Birmancevic till Fotbollskanalen att han spelat på 40-50 procent av sin kapacitet i MFF. Det går därmed bevisligen framåt, och FK Partizan-produkten säger att han härnäst vill höja sig till 70-80 procent, utifrån det han känner han kan.  

ANNONS

Sommarens succé belönade Birmancevic med en kallelse till det serbiska landslaget i september. Han fick spela en knapp timme i en träningslandskamp bara, på den ovana positionen som wingback, och har efter höstens formdipp inte tagits ut igen.  

Serbien har därefter kvalificerat sig till VM efter segern i kvalgruppen, före bland annat Portugal.  

Har du ögonen på Qatar om ett år?  
- Jag har inte tänkt på det än. Enkelt förklarat kom landslagskallelsen eftersom jag gjorde det avgörande målet som gav klubben Champions League, och jag nådde jättebra resultat med viktiga mål. Förbundskaptenen såg det och kallade mig. Men jag tycker att Serbien är ett utmärkt lag med jättebra spelare, där man i regel kollar på folk från topp fem-ligorna. Jag räknar inte in Tadic (Dusan) från en storklubb som Ajax – då var jag den enda spelaren utanför toppligorna, en stor ära förstås. Jag tänker att klubben drar åt sig uppmärksamhet från landslaget, och skulle jag spela kanske nästa år i en topp fem-liga tror jag att jag vore närmare en landslagskallelse. Men det är klart, man vet aldrig. Om Gud vill når vi kanske samma resultat nästa säsong och når Champions League – och en ny kallelse kommer - men det är en väg som är svårare. Vi får se vad som händer den kommande perioden, säger Birmancevic.  

ANNONS

Det som gäller här och nu är att säkra SM-guldet till Malmö FF. Två segrar räcker, med ett kommande hinder i Kalmar FF på bortaplan i kväll. Birmancevic står utan en titel i prisskåpet och har heller aldrig upplevt en guldstrid tidigare.  

Hur är det att spela de här avgörande matcherna, för dig varit i lite sämre klubbar tidigare?  
- Jag gillar som mest att spela sådana här matcher, som är avgörande. Till exempel i år har jag visat mest under de allra viktigaste matcherna och stått för både mål och assist. Tidigare hade jag problemet att tränare sa att jag inte gillade så kallade mindre matcher, att jag bara ville spela i stora. Jag tror att allt kommer gå utmärkt i morgon (läs i dag) eftersom matchen är viktig och det alltid blir ett motiv för mig, liksom ett derby eller en Champions League-match är. Jag spelar då med en särskild entusiasm och tror jag kommer spela utmärkt i morgon och ge laget mycket, säger Birmancevic.  

ANNONS

Så tränare har sagt att du inte gillar de mindre matcherna?  
- Ja, för ett par år sedan. En tränare sa till mig: “Veljko, välj inte bland matcherna. Spela inte bara mot storlagen och förolämpa inte de små.” Helt enkelt gillade jag att spela i matcherna som var avgörande. Det handlade inte om att jag ville förminska någon, utan jag hade bara en adderad motivation till de viktiga matcherna, säger Birmancevic.  

Hans budskap inför säsongsavslutningen är tydligt:  

- Allt kokas ner till de här sista två matcher i ligan, som nästan betyder för mycket. I Champions League har vi en match kvar att spela för vår ära - det viktigaste blir de två nästkommande. Det spelar ingen roll hur det ser ut, bara vi vinner. Fint spel och vem som gör mål och assisterar - inget sådant spelar någon roll längre. Vi ska bara vinna och lösa det, och ta hem mästerskapet.   

ANNONS

Veljko Birmancevic har även representerat de serbiska klubbarna FK Rad och Teleoptik Zemun, och har tre A-landskamper på cv:et. 

Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto