Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Blåvitt-profilerna om krisen och förändringarna: "Kan få tillbaka sin identitet nu"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Gustav Svensson och Marcus Berg följer utvecklingen i IFK Göteborg.
Och tror på en positiv effekt av att Jonas Olsson, Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller nu involveras runt A-laget.
- Tror de tre kan få tillbaka en identitet i Blåvitt, säger Svensson till Fotbollskanalen.
- Det var dags för något att hända, kommenterar Berg.

Foto: Bildbyrån

Det har stormat runt IFK Göteborg den senaste veckan. Laget ligger tolva i allsvenskan och har fem poäng ner till kval med fem omgångar kvar att spela, och i dagarna fick sportchefen Mats Gren sparken. Dessutom har assisterande tränaren Alf Westerberg petats. In istället? Förre guldtränaren Jonas Olsson som tillfällig sportchef säsongen ut - och tidigare IFK-spelarna Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller som tillfälliga assisterande tränare till huvudtränaren Poya Asbaghi.

Under fredagens mixade zon med svenska herrlandslaget gav två Blåvitt-profiler, mittfältaren Gustav Svensson och forwarden Marcus Berg, sin syn på situationen i storklubben.

ANNONS

- Det är väl svårt att inte följa det. Tyvärr är det ju alltid lika jobbigt när det händer och det blåser om Blåvitt. Styrelsen kände väl att det var tvunget att hända något. Det fick ju bli så att Mats fick lämna. De kände väl att det var rätt steg att ta och så kommer de satsa stenhårt på att försöka vända på skutan och se till att det blir bättre framöver, säger Svensson.

Svensson menar att de förändringar som nu gjorts inte påverkar hans tankar kring en eventuell återkomst till klubben.

- Nej, det gör det inte. Och nu har det hänt så otroligt snabbt. Samtidigt är jag mitt inne i en säsong med mitt klubblag, så det är inget som jag tänker på. Självklart kommer det bli lite annorlunda nu när jag har haft kontakt med Mats (Gren) och så. Men det är svårt att säga om det påverkar mig över huvud taget.

ANNONS

Träffade du Mats nu när han var i USA nyligen?
- Nej, det gjorde jag inte.

På frågan om han haft kontakt med klubben sedan Gren fick sparken svarar mittfältaren:

- Jag har inte haft kontakt med dem alls efter att den här nyheten kom. Jag tror att de har väldigt mycket att stå i, så de kommer nog lägga en plan på hur de vill att det ska se ut nästa år och så kommer de förmodligen höra av sig och se hur jag skulle kunna ingå i den planen. Men som sagt, de har nog otroligt mycket att stå i för att få rätt på skutan och hålla sig kvar i allsvenskan till att börja med.

- Det finns väldigt många tankar i mitt huvud, om vad jag vill göra för Blåvitt och med min karriär. Jag vill avsluta min karriär i Blåvitt och frågan är bara när, hur och om. Men det finns väldigt många tankar. Jag vill vara med och hjälpa till att göra Blåvitt till ett storlag i.

ANNONS

Svensson beskriver också sin bild av Poya Asbaghi och beslutet att ge huvudtränaren fortsatt förtroende.

- Svårt att säga eftersom jag inte har haft honom. Jag har bara träffat honom några gånger. Det är svårt att veta hur han sköter den vardagliga träningen men jag tycker att han är en bra kille och en bra tränare. Så ung som han är och att han tar så stort ansvar, det tycker jag om. Tydligen har han ett väldigt stort förtroende från spelarna och styrelsen. Det säger mycket.

Hur ser du på att Jonas Olsson, Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller nu involveras runt A-laget?
- Det tycker jag är bra, så att de förhoppningsvis får tillbaka lite identitet i Blåvitt igen. Det är det jag tycker har saknats, framför allt det här året. Det finns ingen riktig identitet, den här Blåvitt-själen som alltid har funnits under de åren jag varit där. Det tror jag att de tre kan få tillbaka.

ANNONS

Under den senaste landslagssamlingen förklarade 31-åringen att hans nuvarande klubblag Seattle Sounders vill förlänga hans avtal, vilket löper ut i vinter. Då berättade han att han först vill se vart den förhandlingen slutar innan han ger något besked till IFK Göteborg om en comeback till 2019. Nu säger Svensson:

- Vi håller på att förhandla. Vi närmar oss. Det är spännande att se vad som kommer hända. Men det är inget som är klart. Jag är öppen för andra saker om det inte händer något där.

Ser det ut som att det blir en förlängning?
- Svårt att säga, vi är fortfarande bara i förhandlingsfasen. Men vi närmar oss, så vi får se vad som händer. Vi har tre matcher kvar på säsongen och sen är det play off, och jag vill gärna ha något klart innan play off startar. Det har jag sagt till Seattle också. Vi får se om de hinner få fram något.

ANNONS

Tror du att Blåvitt klarar att säkra det allsvenska kontraktet?
- Ja, det tror jag. Det hoppas jag verkligen, framför allt. Men det tror jag. Nästa match mot BP kommer vara otroligt viktig, en väldigt viktig match som vi går vinnande ur.

Forwarden Marcus Berg har även han hängt med i det som skrivits om IFK Göteborg den senaste tiden.

- Det känns som att det var dags för något att hända, sen är jag fel man att säga om det var rätt eller fel positioner som de ändrat på. Men jag känner att det var läge att ändra på något och jag hoppas att det hjälper truppen att fokusera på de sista matcherna så att de kan göra det så bra som möjligt, säger Berg.

- Jag är ganska säker på att de kommer klara sig kvar. Med den kvalitet de har tycker jag att de ska klara sig kvar, de borde inte vara där de är just nu. Det är klart att det är ett tufft läge, men jag är ganska säker på att de kommer klara det.

ANNONS

Om Olsson, Jonssons och Stillers intåg i A-lagsverksamheten säger Berg:

- Det är klart att det är kunniga personer. Nu vet jag inte exakt hur Hjalmars och Hannes tränarfilosofi ser ut men det är klart att de har varit i klubben länge och känner till Blåvitt, det tror jag är viktigt. Att man får in sådana personer, som kan bidra vid sidan av planen.

Vad har du haft för dialog med Mats Gren genom åren och vad har du fått för intryck av honom?
- Vi har inte haft någon relation så, alls. Jag har varit uppe på Kamratgården någon gång och pratat allmänt, annars har vi inte haft en relation.

Frågan om en återkomst till Blåvitt för dig dyker ju alltid upp. Vad ser du framför dig just nu?
- Svårt att sia om framtiden. Jag har ett år kvar med Al Ain och det är det enda jag ser. Sen får vi se vad som händer, om det blir förlängt eller om jag får söka något nytt. Det blir intressant. Jag har ingen vision eller slut på karriären utomlands så.

ANNONS

Berg medger dock att det finns ett sug att återvända till IFK och hjälpa klubben att lyfta igen.

- Det är Blåvitt och Panathinaikos som jag varit längst i, som jag känner mest för. Jag slog igenom i Blåvitt och det var där jag fick chansen, så det är klart att jag känner extra starkt för IFK. Men det är svårt att säga vad som händer om ett eller två år, men det hade varit fantastiskt om man en dag fick dra på sig den tröjan igen, säger 32-åringen.

Publicerad 2018-10-12 kl 16:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto