Blåvitt uppe på säker mark - 4-2-besegrade Häcken efter urladdning

GÖTEBORG. Marcus Berg var med sina två mål förgrundsfiguren i Göteborgsderbyt, som IFK Göteborg vann med 4-2 mot BK Häcken.
Detta efter att Blåvitt haft en 3-0-ledning redan efter första halvlek.
- En mycket hektisk match, säger Blåvitt-tränaren Jens Askou.

Ett IFK Göteborg på kvalplats ställdes mot tabelltvåan BK Häcken, som jagade serieledning. Blåvitt gjorde två ändringar i startelvan sedan 2-1-vinsten mot Degerfors, med Oscar Wendt och Adam Carlnén som ersatte Sebastian Eriksson och Gustaf Norlin.

Häcken ställde upp med samma startelva som kryssade mot Aberdeen i Europa Leagues första playoff-match, en uppställning som inkluderade flyttryktade anfallaren Ibrahim Sadiq. Hisingslaget skapade en jättemöjlighet redan i den sjunde minuten. Srdjan Hrstic nickade en hörna i stolpen, och returen petade Valgeir Fridriksson utanför från nära håll.

Blåvitt svarade omgående genom Emil Salomonsson vars inspel hittade Marcus Berg i straffområdet, men IFK-kaptenen fick inte ordning på fötterna och avslutet blev tamt.

I den 14:e minuten sköt Blåvitts Lucas Kåhed hål i luften, vilket iscensatte ett farligt omställningsläge för gästerna. Amor Layouni fick chansen inifrån straffområdet men Gustav Svensson täckte skottet förtjänstfullt till hörna.

Efter 20 minuter tog sedan hemmalaget ledningen. Kolbeinn Thordarson drev fram bollen och lämnade över till Thomas Santos, vars inlägg prickade Bergs panna och nicken satt i mål.

Knappt tio minuter senare kontrade IFK efter en Häckenhörna och Santos frispelade Thordarson i straffområdet, men nyförvärvet snavade och bollen plockades upp av målvakten Peter Abrahamsson.

Med tio minuter kvar av ordinarie tid kom 2-0-målet. Häcken kunde inte ta undan en IFK-hörna och efter lite flipperspel hamnade bollen framför mittbacken Sebastian Hausner, som smällde in sitt första mål i IFK-tröjan.

IFK utökade ledningen sex minuter senare. Abrahamsson kom fel på en luftduell och Arbnor Muçulli stötte in bollen i öppet mål. På en hörna i den 45:e minuten tilldömdes sedan Häcken en straff, sedan bollen tagit på Hausners arm.

Sadiq klev fram från elva meter men straffen var svag och Pontus Dahlberg räddade längs gräset. Ett tungt och ytterst effektivt IFK Göteborg gick till halvtid med en 3-0-ledning.

Samuel Gustafson om Häckens första halvlek:

- Den är så där kan man säga, men framförallt är vi för svaga i straffområdena. Det är ju där fotbollsmatcher avgörs, säger han i Discovery+ sändning:

- Spelmässigt tycker jag att det är rätt jämnt. Vi har våra lägen men det är som sagt i straffområdena fotbollsmatcher avgörs. Där har vi varit kassa, säger Gustafson.

IFK:s Hausner om sitt mål i samma sändning:

- Självklart (glad), det var första seniormålet. En speciell känsla, bra för laget. Jag tycker att vi gör en jättebra första halvlek och så är det dubbelt upp att göra mål också, säger mittbacken.

Sex minuter in på den andra halvleken kom 4-0. En långboll hittade Muçolli vid straffområdesgränsen och Abrahamsson fick problem med skottet. Returen styrde han till vänster, där Berg var framme och petade in sitt andra mål för matchen.

Fem minuter senare stod Abrahamsson för en strålande räddning när Oscar Wendt tog sig fram och avslutade, och i den 60:e minuten fick Häcken in en reducering. Inbytte Tomas Totlands inlägg hittade Romeo Amane framför mål och mittfältaren nickade bollen i mål.

Efter 70 minuter skulle inhopparen Abundance Salaou få nästa målchans för IFK Göteborg, med ett skott som tvingade Abrahamsson till en fin räddning. Fem minuter senare skulle istället nästa reducering komma. Tobias Sana - tillbaka på Gamla Ullevi efter IFK-uppbrottet i fjol - sköt ett skott och framför mål fanns Ali Youssef och styrde bollen i mål.

Layouni hade sedan ett nytt avslut, som gick utanför, och matchen slutade 4-2 till hemmalaget.

- Jag njöt verkligen av mitt första derby. Resultatet säger allt, men också fansen. Det är magiskt. Det är något av det bästa jag upplevt, säger Blåvitts Thomas Santos i Discovery+.

Tränaren Jens Askou på presskonferensen:

- En mycket hektisk match. En match där vi från början till slutet var tvungna att vara jävligt skarpa offensivt och defensivt. De har så mycket kvalitet trots att de spelar så många matcher på kort tid. Det är imponerande hur Häcken har fått ihop det så bra, säger han.

Desto dystrare var det i Häcken.

Jag tycker att de fått en bra kurs under de senaste matcherna och de gör en okej match i dag igen. Vi kommer ut och har en nick i stolpen och har jättechans med Sadiq. Men det som vi gör vid de tre målen i första halvlek - det räcker inte, säger tränaren Per Mathias Høgmo och fortsätter:

- Men jag är jätteglad över sättet som vi kommer tillbaka och gör två mål, där vi kunde gjort ännu fler, säger Häckens tränare.

Häcken är alltjämt en poäng bakom serieledaren Elfsborg, som spelar i morgon.

För Blåvitts del innebär segern att laget passerar Degerfors och Sirius och är uppe på säker mark för första gången sedan den nionde omgången. IFK Göteborg är tabelltolva inför måndagens matcher och har tre poäng ner till nedflyttningsstrecket.

Startelvor

IFK Göteborg: Dahlberg - Salomonsson, Svensson, Hausner, Wendt - Thordarsson (60'), Carlén, Kåhed (69')- Santos (90'), Berg (K) (60'), Muçolli (69').

Byten: Selmani, Salaou (60'), Norlin, Eriksson (69'), Carneil (90')

BK Häcken: Abrahamsson - Sandberg (utbytt 58'), Hovland, Hammar, Fridriksson (58')- Samuel Gustafson (K) (67'), Rygaard (58'), Amane - Sadiq (58'), Hrstic, Layouni.

Byten: Youssef, Totland, Barrett Laursen, Sana (58'), Dahbo (67')

Gula kort: S. Gustafson (45'), Thordarson (45'), Sadiq (54'), Wendt (78'), Amane (89')