FEM SPANINGAR: "De är drivande bakom Blåvitts uppsving"

GÖTEBORG. IFK Göteborg besegrade BK Häcken med 4-2 i derbyt på Gamla Ullevi.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Hypereffektivt Blåvitt kvävde Häcken
IFK Göteborg fick det här derbyt dit de ville. Först fick gästerna majoriteten av Gamla Ullevis besökare att sätta andan i halsgropen, efter en tidig stolpträff av Srdjan Hrstic och en efterföljande retur som gick precis utanför. Men efter 20 minuter nickade Marcus Berg in sitt tredje mål på tre matcher, och kvarten senare smällde den 23-årige mittbacken Sebastian Hausner in sitt första (!) mål på seniornivå. Blåvitt var tungt, fysiskt och kunde koncentrera sig på omställningar efter ledningsmålet. Häcken spelade inte dåligt utan skapade tillräckligt för att göra ett par mål åtminstone. Däremot försvarade sig tabelltvåan för dåligt, som vid 3-0-målet i den 41:a minuten, där målvakten Peter Abrahamsson hängde tvätt innan Arbnor Mucolli satte målet i öppet mål. Hoppet tändes hos Hisingslaget när bollen tog på Hausners arm i straffområdet, men Pontus Dahlberg räddade Ibrahim Sadiqs straff längs gräset. 3-0 stod sig i halvtid - ett sensationellt halvtidsresultat på förhand.

Berg - gammal är äldst
Den andra halvlek var bara sex minuter gammal när Mucolli vållade nya problem i Häckens straffområde, och efter att Abrahamsson räddat ytterns avslut var Berg framme och stötte in sitt andra mål för matchen. Lagkaptenen bänkades i två raka matcher i skarven mellan juli/augusti, innan han nätade i två raka matcher och ordnade trepoängare i båda fallen. Efter två nya mål är det bara att konstatera att gammal är äldst. Bergs nyfunna målform kan vara vara skillanden mellan ett säkrat kontrakt och det otänkbara för IFK Göteborg.

Sommarförvärven drivande bakom Blåvitts uppsving
IFK Göteborg har med all rätt fått mycket kritik för de senaste två årens rekryteringar. Nu är det dock på plats att lyfta arbetet med sommarförvärven. Mucolli skapade oreda konstant i bortaförsvaret i kväll och stod för ett mål och en asisst. Thomas Santos slog det fina inlägget till Bergs 1-0-mål och är uppe i tre assister på åtta matcher. På mittfältet bidrog Kolbeinn Thordarson med energi och intensitet, och längst fram är Astrit Selmani - inhoppare i kväll - en spelare som kan göra skillnad hos nästan alla allsvenska lag. Ett nytt kontrakt hänger mycket på hur dessa spelare presterar höst, men klart är att IFK visar tecken på att ha gjort ett bra jobb under sommarfönstret.

Dubbla matchandet en rejäl prövning för Häcken
Det var inte med någon jättebra tajming som detta derby kom för Häckens del, mellan de superviktiga playoff-matcherna till Europa League mot Aberdeen. På Gamla Ullevi var Blåvitt tyngre än Häcken, som nog kände av torsdagens EL-batalj i benen. Klart att det intensiva spelschemat påverkar Häckens prestationer, men laget har ändå hållit formen uppe i allsvenskan sedan Europaspelet inleddes. Uppryckningen och de två målen i andra halvlek visar också att moralen inte sviktar hos Hisingslaget.