Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Blåvitts besked: Bryter inte kontraktet med Sigthorsson

Allsvenskan

Kolbeinn Sigthorsson anklagas för sexuellt ofredande – och får inte spela med Islands landslag.
Men IFK Göteborg har inga planer på att bryta kontraktet med islänningen. 
- Det är inte aktuellt i nuläget, säger sportchef Pontus Farnerud till Expressen. 

Foto: Bildbyrån

Under måndagen kunde Fotbollskanalen berätta att en allsvensk stjärna stoppas från landslagsspel av sitt nationsförbund efter att anklagelser om sexuellt ofredande riktats mot honom. Spelaren det rör sig om är IFK Göteborgs Kolbeinn Sigthorsson.

Blåvitts klubbdirektör Håkan Mild kände inte till någonting om det som hänt när Fotbollskanalen tog kontakt med honom under måndagsmorgonen. Då bad han om att få återkomma efter att ha pratat med spelaren. På måndagskvällen publicerade Blåvitt ett uttalande i frågan. I det bekräftade man att spelaren nått en förlikning med offret och en Mild förklarade att man tar situationen "på största allvar även om ärendet i juridisk mening är avslutat".

ANNONS

När Fotbollskanalen får tag i Mild dagen efter händelsen berättar han hur klubben agerat och ska agera framåt:

- Det har påbörjats en dialog och de frågorna hanteras internt. Sedan får vi fortsätta utifrån det.

Vad tänkte du när du fick höra om det som skett?
- Just då vill man bara ha reda på vad det är som har hänt och hur bakgrunden såg ut. När du hörde av dig är det man vill ha reda på.

Hur ser dialogen ut med Kolbeinn?
- Vi har haft en dialog, jag och Kolbeinn. Det är en sak som hände för fyra år sedan och är utagerad mellan parterna och man är överens. Nu är det en intern diskussion som vi har i IFK Göteborg. Så det är där läget är.

Med tanke på hur allvarliga anklagelserna är – överväger ni att bryta kontraktet?
- Den diskussionen för vi internt just nu.

Går det att en spelare med den historiken representerar Blåvitt?

ANNONS
- Det är en fråga för oss internt.

På sociala medier har en del supportrar reagerat kraftigt – och menar att bryta kontraktet är den enda utvägen. Hur Mild ser på de starka reaktionerna?

- Jag har inte läst några sociala medier utan jag har haft andra saker att göra nu. Det finns säkert de i vår organisation som läst det. Men för mig och för oss ska vi ha en dialog med vår spelare och där efter får vi se vad som händer.

Hur ser du på att han plockas bort från landslagstruppen?
- Det är inget vi kan kommentera utan det är något för förbundet att svara på. Det enda jag kan svara på är att vi påbörjat men dialog. Vi har kommunicerat det vi tycker vi ska kommunicera för tillfället.


IFK:s sportchef Pontus Farnerud uppger samtidigt för Expressen att det inte finns några planer på att bryta kontraktet med Sigthorsson. 

ANNONS

Vi har pratat med Kolbeinn och kommer att fortsätta diskutera med honom. Men vi fick helheten av honom redan i går och vet hur saker och ting ligger till. Vi diskuterar internt och med Kolbeinn om hur vi ska gå vidare, säger han till tidningen. 

Ofredant ska ha inträffat 2017, enligt den berörda kvinnan. Nyligen berättade hon om händelsen i media eftersom det isländska förbundet tystat ner det hela, uppgav hon. Förbundsordföranden Gudni Bergsson sa nyligen i en intervju att man aldrig har fått in några rapporter om misstänkta sexualbrott som ska ha begåtts av landslagsspelare - och det fick kvinnan att reagera.

Kvinnan hävdar också att förbundet erbjudit henne att skriva på ett sekretessavtal som skulle hindra henne från att prata om det hon upplevt. Det erbjudandet tackade hon nej till.

ANNONS

Ordföranden backade senare och tvingades avgå. Under tisdagen kom beskedet att hela förbundsstyrelsen tvingas lämna sina poster.

Kvinnan har uppgett att händelsen polisanmälts, men att det inte ledde till några konsekvenser. Istället ska hon ha haft ett möte med Sigthorsson där han bett om ursäkt och betalt skadestånd till henne.

Publicerad 2021-08-31 kl 16:18
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto