Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Danielsons svar i miljonbråket - har anmält agent till SvFF

Allsvenskan

Agenturen VMC Group har stämt Marcus Danielson på sju miljoner.
Djurgårdens stjärna bestrider kravet - och har nu anmält agenturen till SvFF:s disciplinnämnd.
- Det stämmer, bekräftar sekreteraren Nicklas Brunlöf för Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Se målen från Djurgården-Apoel i spelaren ovan.

I maj i år avslöjade Fotbollskanalen att Marcus Danielson stämts på sju miljoner kronor av sin tidigare agentur VMC Group. Ärendet hos Göteborgs Tingsrätt, som rör mittbackens flytt till kinesiska Dalian i februari 2020, har inte avslutats än och nu har tvisten växt ytterligare. Danielson har nämligen valt att anmäla VMC och agenten Arash Bayat till Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd, för brott mot agentregelverket i Sverige. 

Det framgår av ett yttrande som Danielsons ombud Martin Klette skickat in till Göteborgs Tingsrätt.

"Marcus Danielson har anmält motparten (VMC Group, reds. anm) till SvFFs disciplinnämnd. Disciplinnämnden har inlett 2 st disciplinärenden mot motparten respektive Arash Bayat", skriver Klette i yttrandet som Fotbollskanalen tagit del av.

Annons

Svenska Fotbollförbundet bekräftar också att det finns ett pågående ärende rörande VMC/Bayat efter anmälan från Danielson.

- Det stämmer att det finns ett ärende, säger disciplinnämndens sekreterare Nicklas Brunlöf.

Vad anmälan går ut på vill SvFF inte kommentera i dagsläget och när disciplinnämnden kommer fatta beslut i ärendet är just nu oklart, berättar Brunlöf.

Handlingar från Göteborgs Tingsrätt skvallrar dock om att Danielson anser att hans tidigare agentur brutit mot flera punkter i förmedlarreglementet.

I ett yttrande skriver exempelvis ombudet Martin Klette:

"Enligt förmedlarreglementet har det ålegat käranden att använda sig av ett av Svenska Fotbollförbundet godkänt och standardiserat förmedlaravtal som dessutom skall registreras hos Svenska Fotbollförbundet i samband med förhandlingen av spelarens anställningsavtal. Det åberopade avtalet utgörs inte av detta föreskrivna standardiserade förmedlaravtal".

Annons

Och i ett annat yttrande till tingsrätten skriver ombudet:

"Marcus Danielson har när han ingick det aktuella avtalet varit i god tro om att motparten hade registrerat förmedlarintyg mm hos SvFF i enlighet med SvFFs förmedlarreglemente. Något som nu i efterhand visar sig inte vara fallet i o m att motparten inte har inkommit med detta".

Vidare konstaterar Danielson via Klette att tvister, enligt SvFF:s regelverk, "inte får föras vid allmän domstol utan endast vid SvFFs skiljenämnd". Därmed anser man alltså att VMC inte hållit sig till regelverket när man fattat beslut om att lämna in en stämningsansökan till Göteborgs Tingsrätt.

I ett yttrande från Danielsons ombud står det också följande om anmälan till disciplinnämnden:

"I dessa ärenden har det bl a framkommit att motparten (VMC, reds. anm) har ingått ett förmedlaravtal med Djurgårdens IF i samband med att Marcus Danielson ingick sitt avtal med dem innan han flyttade till Kina. Detta har man gjort i strid med SvFFs förmedlarreglemente och utan Marcus Danielsons godkännande. Man har således företrätt Marcus Danielsons motpart i förhandlingen med Marcus Danielson. Denna omständighet bör påverka skäligheten av avtalet och motpartens ersättningsrätt enligt detta".

Annons

I agentregelverket står det att en agent får representera både klubben och spelaren i en förhandling endast om alla parter lämnat skriftligt samtycke till det.

Så hur kan VMC/Bayat straffas om disciplinnämnden går på Danielsons linje? Enligt det nuvarande agentregelverket ska en förmedlare vid regelbrott åläggas en straffavgift om högst 25 000 kronor "vid lindriga förseelser". Om disciplinnämnden bedömer det som en "allvarlig förseelse" ska agenten "avregistreras och under viss tid förhindras nyregistrering som förmedlare".

Tvisten i tingsrätten går ut på att VMC kräver ersättning från Danielson för flytten till Dalian i februari 2020. Agenturen hävdar att man hade ett gällande avtal med mittbacken, men spelaren har bestridit kravet och menar att avtalet mellan honom och VMC var avslutat vid tidpunkten för övergången.

Annons

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Marcus Danielson, som inte vill kommentera sin anmälan till disciplinnämnden eller tvisten med sin tidigare agentur.

Fotbollskanalen har sökt Arash Bayat utan framgång.

Publicerad 2022-08-18 kl 10:30

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto