Djurgården besegrade HIF bekvämt - Wikheim målskytt igen för tabelltvåan

HELSINGBORG. En utvisning på Wilhelm Loeper sänkte Helsingborgs IF på Olympia. Victor Edvardsen hade redan gett Djurgården ledningen och Gustav Wikheim fastställde slutresultatet till 2-0 efter pausen.
- Efter att vi gjort 1-0 har vi kontroll hela tiden, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf.

1:38
Höjdpunkter: Djurgården bortaslog Helsingborg på Olympia
1:34
Wikheim: "Det kunde blivit några mål till"
1:51
Gigovic: "Tråkigt att förlora hemma - det var viktiga poäng"

I tabelljumbon Helsingborg gjorde Amin Al-Hamawi sin första allsvenska start när han ersatte Anthony van den Hurk i anfallet. Djurgården startade med derbyhjälten mot Hammarby, Gustav Wikheim, som ersatte den ut bruttotruppen petade Haris Radetinac. På mittfältet fick Emmanuel Banda chansen istället för Hampus Finndell, som började på bänken.

Djurgården hade som väntat mest boll under matchinledningen, dock utan att skapa mer än ett par långskottsförsök från Victor Edvardsen. Istället präglades de inledande 25 minuterna av många felpassningar från lagen.

En framspelning som satt var dock Bandas till Edvardsen i den 29:e minuten. Den gav anfallaren ett fritt läge från höger i straffområdet och Edvardsen gjorde inget misstag när placerade bollen mellan Kalle Joelsson och den närmaste stolpen. Uppförsbacken för HIF blev ännu brantare knappt tio minuter senare.

En frustrerad Wilhelm Loeper hade redan tjafsat med Wikheim vid sidlinjen, när han sedan sprang efter en långboll och satte en armbåge i ansiktet på Djurgårdens Hjalmar Ekdal. Direkt rött kort blev utfallet för HIF-yttern och halvleken slutade 0-1.

- Jag tycker att vi startar bra och sätter bra press, de spelar mycket långbollar. Jag tycker bara att det var onödigt att vi fick rött kort där, men det är så fotboll är, säger HIF:s Armin Gigovic i discovery+ sändning.

- Jag tycker att vi gör det riktigt bra i hela första halvlek, säger Victor Edvardsen i samma sändning.

Nästa riktigt heta målchans kom efter 90 sekunder i den andra halvleken. Djurgårdenkaptenen Magnus Eriksson hoppade över bollen i straffområdet och gav Joel Asoro ett jätteläge framför mål, men skottet gick högt över. Asoros nästa avslut två minuter senare var bättre och Joelsson fick styra bollen till hörna.

Djurgården tog ett ordentligt grepp om det decimerade hemmalaget. I den 50:e minuten nickade Edvardsen fram till Wikheim som missade målet från två meters avstånd. Norrmannen revanscherade sig för den missen tolv minuter senare. Frispelad av Edvardsen igen rullade Wikheim kyligt bollen förbi en utrusande Joelsson och över linjen.

Några minuter senare kom nästa smäll för HIF, när Dennis Olsson fastnade i gräset 20 minuter in i sitt inhopp, och fick lämna planen på bår med en befarad knäskada. I den 73:e minuten kom Wikheims nästa läge men avslutet strök kryssribban. Sedan testade inhopparen Elias Andersson Joelsson med ett tungt distansskott som målvakten räddade till hörna.

Djurgården fortsatte att skapa målchanser och belägrade hemmalagets planhalva. Mittbacken Isak Hien var nära att göra sitt tredje mål i allsvenskan när knappt tio minuter återstod av matchen, men nickade strax över ribban.

2-0-segern gör att Djurgården fortsätter att skugga serieledaren, som är en poäng före med en match mindre spelad. HIF är fortsatt sist i tabellen med fyra poäng upp till Gif Sundsvall på kvalplatsen.

- Vi har haft problem här nere i Helsingborg sedan jag och Kim (Bergstrand) tillträdde som tränare och sett att Helsingborg har en stigande formkurva, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf och fortsätter:

- Efter att vi gjort 1-0 har vi kontroll hela tiden och Helsingborg skapar inte mycket efteråt. En tuff bortamatch och Helsingborg kommer bli svåra att tas med framöver, det är jag säker på.

Helsingborg: Joelsson - Tsouka, Widell, Hellman, Davidsen (K) - Lingman (61'), Acquah (46'), Gigovic - Ali, Al-Hamawi (61'), Loeper.
Byten: Olsson (46', ut 66'), Amoako, Landgren (61'), Nilsson (66')

Djurgården: Widell Zetterström - Johansson, Hien, Ekdal (utbytt 81'), Bengtsson - Banda (71'), Schüller (63'), Eriksson (K) - Wikheim, Asoro (81'), Edvardsen (71').

Byten: Finndell (63'), Andersson, Holmberg (71'), Löfgren, Cornic (81')

Gula kort: Amoako (67'), Tsouka, Wikhem (90')

Utvisning: Loeper (38')