Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Dokument avslöjar Guidettis Alaves-tvist inför AIK-flytten: "Var jättejobbigt"

Allsvenskan

Förra våren försökte John Guidetti bryta med Alaves för att få flytta till AIK.
En utebliven löneutbetalning satte dock käppar i hjulet.
Forwarden anmälde den spanska klubben till Fifa, som gav Guidetti rätt.
- Jag har fått mina pengar nu, säger AIK-stjärnan till Fotbollskanalen.

2:08
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/Fifa

Se Guidetti berätta om sina känslor för AIK i Ekwall vs Lundh i spelaren ovan.

Inför förra säsongen försökte AIK värva John Guidetti från Deportivo Alaves. Men processen kring transfern blev rejält utdragen.

AIK jobbade hårt för att göra klart med forwardsstjärnan redan innan vinterns transferfönster stängde, så att han på vis skulle kunna vara spelklar till den allsvenska premiären i fjol. 

Men trots att klubben länge hade hopp om en affär satte till slut Alaves krav vad gäller övergångssumman stopp, trots att Guidetti då inte fick någon speltid i den spanska klubben.

- Allt handlar om pengar och de pengarna har inte vi. Extremt konstigt. Jag förstår inte det. De rapporter som jag har fått från Henrik Jurelius (AIK:s dåvarande sportchef) och Manuel Lindberg (AIK:s vd) så har de (Alaves) mot slutet inte ens velat diskutera, sa AIK:s ordförande Robert Falck till Fotbollskanalen natten då transferfönstret stängde förra våren.

Annons

Men utöver att AIK arbetade för att köpa loss Guidetti försökte forwarden själv bryta sitt avtal med Alaves för att kunna skriva på för AIK den våren. Det framgår av ett Fifa-beslut som fattats i ett ärende rörande just Guidetti och den spanska klubben, vilket Fotbollskanalen har tagit del av.

I dokumentet framgår det att Guidetti och Alaves den 18 mars 2022 tog fram ett utkast på en ömsesidig överenskommelse om att bryta spelarens avtal med klubben.

"Under förhandlingarna om den nämnda ömsesidiga uppsägningen tog käranden (Guidetti, reds. anm) upp med svaranden (Alaves, reds. anm) att han ansåg att de var skyldiga honom en summa på 162 500 euro", går det att läsa i Fifa-beslutet.

Den 21 mars valde Alaves att motsätta sig Guidettis inställning om utbetalningen, som var en av flera sign on-belopp som forwarden skulle få till sig under sin kontraktstid. Men svensken stod på sig och i Fifa-dokumentet framgår det att parterna den 24 mars (en vecka innan transferfönstret i Sverige stängde) fattade beslut om att lägga förhandlingarna om att bryta Guidettis kontrakt på is - på grund av att man var oense om de nämnda pengarna.

Annons

Guidetti fick därför vänta till sommaren, då hans kontrakt med Alaves löpte ut, för att få igenom sin övergång till AIK.

Den 9 juli i fjol valde Guidetti att anmäla Alaves till Fifa för den uteblivna utbetalningen och i höstas fattade det internationella fotbollsförbundet beslut om att ge 31-åringen rätt. Då fick Alaves 45 dagar på sig att betala ut pengarna, drygt 1,8 miljoner kronor plus ränta, till Guidetti.

- Det är löst. Jag har fått mina pengar. Rätt är rätt och fel är fel, säger nu AIK-forwarden till Fotbollskanalen.

Pengarna som Alaves höll inne på skulle ursprungligen ha betalats ut den 10 juli 2020 och La Liga-klubben ansåg att man inte behövde betala ut summan på grund av att Guidetti var utlånad till Hannover mellan januari och juni det året och att hans kontrakt med Alaves pausades under den tiden.

Annons

Men Fifa slog alltså fast att Guidetti hade rätt till miljonbeloppet.

- Det var jättejobbigt att inte få det som man har rätt till. Men det är därför Fifa finns där. De kollar så att det går rätt till och tar hand om spelarna. Det var skönt.

Den tidigare landslagsspelaren berättar att det funnits ”andra saker också” som Alaves och han varit oense om men att även de bitarna löst sig.

- Det var massa saker (som strulade). Men nu är det löst och det är bara att släppa och gå vidare.

Tidigare har Guidetti sagt följande om sin situation i Alaves:

- Det kan vi ta någon gång i framtiden. Vi får ta det senare. Men det har varit speciellt. I fotbollsvärlden är det mycket som händer och mycket som man inte vet om. Jag har goda vänner som till och med har slutat spela fotboll, som varit på en väldigt hög nivå, för att de inte orkade med politiken i fotbollen. Ibland är det så. Men det är också därför jag kan sitta här och ha min hobby som jobb. 

Annons

- Det är business också, det måste man förstå. Ibland blir vi spelare brickor i det pusslet. Ibland får man acceptera det. Det är fortfarande inte det jobbigaste jag varit med om i min fotbollskarriär. Efter det jag var med om när jag var ung (Guidetti drabbades av en allvarlig sjukdom under sin tid i Manchester City) ser jag på varje dag som jag kan sparka på en boll som en "blessing".

Publicerad 2023-04-20 kl 15:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto