Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Guidetti om valet av AIK och strulet i Spanien: "Ibland blir vi spelare brickor"

Allsvenskan

SOLNA. John Guidetti har anslutit till AIK.
Nu berättar han om flytten och känslorna kring strulet med Alaves.
- Ibland blir vi spelare brickor, säger forwardsstjärnan till Fotbollskanalen.

4:17
Nästa

Avbryt
Försök igen

Under en längre tid har AIK försökt värva John Guidetti. Inför säsongen var man ytterst nära att knyta till sig den landslagsmeriterade forwarden men på det svenska transferfönstrets sista dag sprack den svartgula klubbens affär med Alaves, som enligt AIK plötsligt krävde alldeles för stora pengar. 

Men nyligen skrev Guidetti på ett kontrakt med AIK som börjar gälla i sommar. Den möjligheten hade han eftersom avtalet med La Liga-klubben löper ut efter den nu avslutade säsongen. Kontraktet med AIK gäller över 2025 och nu har 30-åringen anslutit till sin nya klubb. Spelklar blir han dock först den 15 juli.

ANNONS

Nu berättar Guidetti om processen som lett fram till att han skrivit på för AIK.

- Det var en fantastisk känsla när det blev klart. Det var en lång process, men till slut blev det precis som vi båda ville. Det var självklart en otrolig lättnad, säger forwarden.

Den senaste tiden har Guidetti och hans familj kärlekbombats av AIK-supportrar på sociala medier.

- AIK-supportrarnas kärlek är en stor till del varför jag sitter är i dag. Det var helt sinnessjukt. Det har varit fantastiskt. Vilket otroligt tryck det är. Det visar hur unik den här klubben är. AIK är inte som alla andra och supportrarna är verkligen över allt.

Han har även många kompisar i AIK:s trupp och de har försökt locka hem honom till Sverige.

- "Milo" (Alexander Milosevic) droppade väl två text (sms) om dagen. "Micke" (Mikael Lustig) pratade jag konstant med. Jag pratade med "Seb" (Sebastian Larsson), "Kribba" (Kristoffer Nordfeldt). Det var väl främst de personerna.

ANNONS

På frågan om hur det var när övergången inte blev av redan under deadline day i våras säger Guidetti:

- Det var otroligt tungt. När man blivit förälder så tänker man på barnen, och vi levde i flyttkartonger sista månaderna. Men familjen är också van vid livet på resande fot. Men det är klart, det var lite jobbigt. Men kan inte tycka synd om sig själv. Man får göra det i några timmar och sen gå upp på morgonen och göra sitt bästa.

Sedan forwarden var liten har han haft sympatier för AIK, efter att ha gått på matcher på Råsunda. Han har tidigare berättat om att en av drömmarna som han har är att spela ett Stockholmsderby i de svartgula färgerna.

Nu säger han:

- Jag känner att jag haft en väldigt bra relation med AIK under lång tid. Och min första tränare var Tobias Ackerman (AIK:s chefsscout), han har hjälpt mig otroligt mycket. Vi har haft en relation till varandra hela livet. Jag har varit hemma och tränat med AIK tidigare, och sen fick jag och "Henke" (Henrik Jurelius, AIK:s sportchef) en bra relation. Han kom ner till Spanien och vi pratade. Då fick jag en känsla för klubben och efter det satt jag och lite värderade mitt liv, vad jag kände och så vidare.

ANNONS

- Självklart kunde jag ha gått någon annanstans och tjänat mer pengar, men då hade jag fått spela i en liga där folk kanske inte känner den stoltheten när man går upp på morgonen som de gör här. Kommer jag hem hit kan jag kanske göra så att någon kan gå till jobbet med en AIK-tröja på sig och känna stolthet, jag kan bidra till att supportrarna är glada. Här kan man faktiskt spela roll.

Han utvecklar:

- Och i slutändan… att vara så här nära familj och vänner, och gå in i omklädningsrummet här… Alltså, hittills i min karriär har jag gjort många sjuka grejer och fått uppleva sjuka grejer. Men jag tror aldrig att jag haft så roligt som när jag var hemma och spelade med BP i allsvenskan. Alltså rent roligt. När jag pratar med andra spelare som varit utomlands så säger de flesta samma sak, att du har aldrig så roligt som när du var liten och spelade med kompisarna. Det är lite det jag får chansen att göra nu. Jag har fyra-fem-sex av mina bästa polare här. Jag tittade mig runt när vi (i laget) satt och käkade frukost i går. Jag tänkte: "Är det här semester? Eller ska vi precis gå ut och träna?". Det är surrealistiskt.

ANNONS

- Jag har haft det turbulent och väldigt jobbigt den senaste tiden. Nu vill jag hitta glädjen. Min drivkraft har aldrig varit pengar eller lyxiga och flashiga saker. Jag förstår att ekonomi är viktigt men tack Gud för att jag har det bra och min familj har det bra. Nu vill jag göra det som har varit min passion sedan jag var en liten pojke och för första gången gick på ett derby på Råsunda.

Vad hände med Alaves? Du spelade ingenting men ändå ville de inte släppa dig? Hur var det från din synvinkel?
- Det kan vi ta någon gång i framtiden. Annars hinner ni inte till cupfinalen. Vi får ta det senare. Men det har varit speciellt. I fotbollsvärlden är det mycket som händer och mycket som man inte vet om. Jag har goda vänner som till och med har slutat spela fotboll, som varit på en väldigt hög nivå, för att de inte orkade med politiken i fotbollen. Ibland är det så. Men det är också därför jag kan sitta här och ha min hobby som jobb. 

ANNONS

- Det är business också, det måste man förstå. Ibland blir vi spelare brickor i det pusslet. Ibland får man acceptera det. Det är fortfarande inte det jobbigaste jag varit med om i min fotbollskarriär. Efter det jag var med om när jag var ung (Guidetti drabbades av en allvarlig sjukdom under sin tid i Manchester City) ser jag på varje dag som jag kan sparka på en boll som en "blessing". 

Är du hemma i Sverige för gott nu eller kan du fortfarande tänka dig en flytt utomlands? Vad har du för ambitioner?
- Man ska aldrig säga aldrig. Men om man säger så här: jag tror att de erbjudanden som jag hade nu för att stanna kvar utomlands hade förmodligen de flesta i allsvenskan valt att tacka ja till. Så jag vet inte vad det är för erbjudanden som skulle göra att jag vill utomlands senare. Det skulle vara något unikt. Redan nu fanns det bud från klubbar på en jättehög nivå med jättebra ekonomiska förutsättningar. Det är någonstans ett bevis på hur bra AIK gjort det här och hur fantastisk jag tycker den här klubben är. 

ANNONS

Vidare berättar stjärnan att han nobbat erbjudanden både från allsvenska konkurrenter och klubbar i ligor utomlands.

Den 7 juni börjar Guidetti träna med AIK och fyra dagar senare kan han möjligtvis göra debut i en träningsmatch borta mot Molde.

2007 såldes Guidetti från Brommapojkarna till Manchester City. De senaste 15 åren har forwarden, förutom en kort lånesejour hos just BP 2010, spelat utomlands. Men nu återvänder han alltså till Sverige.

De senaste åren har Guidetti spelat i Deportivo Alaves, men han har haft svårt att få regelbunden speltid. 30-åringen noterades bland annat för ett mål på tolv matcher den här säsongen.

Innan flytten till Alaves tillhörde Guidetti en annan klubb i La Liga: Celta Vigo. Han har även representerat klubbar som Celtic, Feyenoord och Stoke.

Publicerad 2022-05-26 kl 12:32

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto