Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Guidetti om pressen på honom i AIK - och felbeslutet: "Jag ångrar det"

Allsvenskan

SOLNA. Mycket strålkastarljus lär riktas mot John Guidetti i AIK.
Men stjärnförvärvet känner ett lugn inför pressen och eventuell kritik.
- 99 procent av alla ungdomar drömmer om karriären jag haft, säger han till Fotbollskanalen.

4:17
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se en intervju med John Guidetti i spelaren ovan.

Att John Guidetti är en spelare som berör är ingen hemlighet. När han nu flyttar hem till Sverige för spel i AIK och allsvenskan lär han få mycket fokus på sig. Men forwardsstjärnan tar den externa pressen och förväntningarna på honom med ro.

- Jag har suttit och reflekterat lite över det där med press. Det blir en helt annan grej när man spelar på hemmaplan. Jag läser ju liksom inte spanska tidningar, de har fått skriva vad de vill. Men jag läser svenska tidningar. Nu kommer jag se allt på ett helt annat sätt, säger Guidetti och fortsätter:

- Samtidigt tror jag nästan 99 procent av alla ungdomar och människor runt om i världen som spelar fotboll drömmer om att få en karriär som jag haft, att uppnå de sakerna jag gjort. Så jag borde väl inte sitta och ha press på mig själv? Så känner jag. Den största pressen jag har är att jag vill leverera för mig och den här föreningen, jag vill att vi ska uppnå saker. 

Annons

Guidetti utvecklar:

- Men press… det borde de som är 17, 19 och 21 år, som har drömmar om att uppnå saker de saker jag gjort, känna. De som vill göra mål mot Barcelona och Real Madrid, och spela VM och EM, de borde tänka: ”Shit, nu måste det hända”. Så har jag reflekterat över det här. Kanske för att ta bort en mental press från mig själv, jag vet inte (skratt).

- Men jag har uppnått så mycket fantastiskt redan så jag känner bara en otroligt längan efter att få spela fotboll och att få vinna. Att få gå in i omklädningsrummet efter matchen och dö för mina medspelare på planen. Jag kommer vara min största kritiker och sen får folk tycka och tänka vad de vill. Det har de alltid gjort och det kommer de fortsätta göra. Alltså, Messi blir ju 100 procent mer kritiserad än vad jag blir, och det är ändå världens bästa spelare genom tiderna. Han blir utbuad på sin egen hemmaarena, då får jag också acceptera att jag får lite kritik. 

Annons

30-åringen presenterades som AIK-spelare på en presskonferens under torsdagen och då fick han även en fråga om hur han ser tillbaka på sin karriär utomlands och tiden i Spanien, där han spelade för både Celta Vigo och Deportivo Alaves.

- Min tid i Celta Vigo var fantastisk. Jag var otroligt nära, flera gånger, att studsa vidare till större klubbar. Men Celta tyckte väldigt mycket om mig och vi hittade inte en lösning. Men det var väldigt nära några gånger, säger Guidetti. 

- Min bästa tid utomlands rent sportsligt var i Celta Vigo. Att göra 18 poäng där håller jag högre än att göra 20 poäng i Holland (för Feyenoord). Och vi var ett fantastiskt bra lag. Det fanns inte en klubb som inte tyckte det var jobbigt att möta oss. Jag kommer ihåg att Manchester United spelade långa bollar mot oss, för de var rädda. Vi vann mot Barcelona och Real Madrid.  

Annons

Guidetti erkänner också ett felbeslut som han fattade under tiden i Spanien.

- Jag borde aldrig lämnat Celta Vigo. De bad mig att stanna, men jag ville flytta på grund av VM och att jag hade åkt på en skada. Det är väl det jag ångrar, att jag inte stannade kvar. Jag borde stannat. Lyssnat på presidenten. 

Den 15 juli blir den landslagsmeriterade forwarden spelklar för AIK och han längtar till tävlingsdebuten hemma på Friends Arena.

- Det kommer vara helt magiskt. Det kommer vara en surrealistisk känsla. Det spritter i benen redan nu, säger Guidetti.

Publicerad 2022-05-27 kl 17:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto