Elfsborg bröt sin mardrömssvit - MFF tappade matchen på fem minuter i andra halvlek

BORÅS. Krisande Elfsborg vann mot Malmö FF med 3-2 och bröt sin nio matcher långa svit utan seger.
Detta sedan de vänt matchen inom loppet av fem minuter på Borås Arena.
- Äntligen kommer segern, säger Elfsborgs André Rømer till Discovery+.

I tabelltian Elfsborg utgick Maudo Jarjué, Simon Strand och Jeppe Okkels från laget som startade i 1-2-matchen mot Djurgården och Rasmus Alm, Leo Väisänen och kaptenen Johan Larsson ersatte. Hos femman Malmö FF var Anders Christiansen, Martin Olsson och Isaac Kiese Thelin tillbaka i startelvan sedan förlusten mot Kalmar, och Patriot Sejdiu ersatte den Frankrikeflyktade Veljko Birmancevic i anfallet.

Redan i den nionde minuten ordnade hemmalaget en straff sedan Erdal Rakip stoppat en framstormande Niklas Hult. Michael Baidoo tog hand om den och placerade i sin tredje mål för säsongen. I den 17:e minuten fick Baidoo ett nytt jätteläge efter ett vackert väggspel med Alm, men avslutade svagt utanför. Sedan gavs Larsson i Elfsborg en bra chans på en hörna, avslutet gick dock över Ismael Diawaras ribba.

Christiansen och Kiese Thelin låg bakom Malmös första bra målchans, som dröjde till den 30:e minuten och slutade med att den senares avslut från nära håll täcktes till hörna. Några minuter senare bröt Mohamed Buya Turay in från sin vänsterkant och avslutade strax utanför den bortre stolpen.

MFF åt sig in i matchen efter en pigg Elfsborginledning men var uddlösa i den sista tredjedelen. Elfsborg kontrade i den 40:e minuten och Alm hittade Larsson i straffområdet, som sköt över från en snäv vinkel. Istället kvitterade gästerna två minuter senare. Buya Turays inlägg togs ner på bröstet av Kiese Thelin, som vände upp och sköt ett distinkt avslut förbi Hákon Valdimarsson i målet.

I anfallet efter skapade MFF ytterligare ett läge på en frispark av Christiansen, som ledde till att Olsson fick ett bra skottläge vid straffområdeskanten. Vänsterbackens tunga skott gick över och halvleken slutade 1-1.

- Vi gör det ganska bra faktiskt. Vi är kompakta, Malmö skapar inte så mycket och vi har rätt så fina kontringslägen. Vi får straffen ganska tidigt och det är synd att vi släpper in ett i slutet där, för jag tycker att vi gör en ganska så stabil halvlek, säger Niklas Hult till discovery+ i pausen.

Kiese Thelin i samma sändning:

- Jag tycker att vi startar dåligt, är inte riktigt påkopplade. De väntar på att vi ska tappa bollen och kontra. Det kanske tog lite tid för oss att lära känna konstgräset, men nu tycker jag att det blivit bättre, säger MFF-anfallaren.

Andra halvleks första målchans fick Baidoo efter en knapp kvart. Mittfältaren provade ett skott från 20 meter som Diawara styrde till hörna. Men i den 65:e minuten bjöd Elfsborg på Malmös ledningsmål sedan Emmanuel Boateng gett bort bollen mitt på en egen planhalva. Christiansen bröt passningsvägen och frispelade Kiese Thelin som behärskat placerade in sitt andra mål för matchen.

Elfsborg svarade genom inbytte Jacob Ondrejka några minuter senare, som bröt in från sin högerkant och sköt ett skott som Diawara fick sträcka ut sin fulla längd på för att rädda. I den 73:e minuten kom kvitteringen sedan. En slarvig passning från Lasse Nielsen i eget straffområde ledde till att inhopparen Sveinn Gudjohnsen fick bollen och frispelade Baidoo som gjorde sitt andra mål i matchen.

Sex minuter senare var vändningen fullbordad. Inbytte Joseph Ceesay tappade markeringen på en hörna och Andre Rømer stötte in ​sitt första mål för säsongen på ett tillslag.

Matchen öppnade upp sig. Direkt efter 3-2-målet fick MFF:s Jo Inge Berget ett läge till vänster i straffområdet som han avslutade över, innan Christiansen och Hugo Larsson fick varsitt läge utan att bollen gick förbi Elfsborgsförsvaret. ​På en hemmahörna kort senare hade Gudjohnsen en nick som gick strax över ribban.

Matchen slutade 3-2 till Elfsborg och Boråslaget vann för första gången i allsvenskan sedan den 27 juni, och klättrar till nionde plats.

- Det betyder jättemycket. Vi har kämpat så hårt. Äntligen kommer segern, säger Elfsborgs André Rømer till Discovery+.

Elfsborgs tränare Jimmy Thelin:

- Någonstans hade vi ett allvarligt snack efter cupmatchen. Vi kände att vi hade en sista chans kvar att komma ur den här säsongen på ett bra sätt. Det var en härlig beslutsamhet i laget i dag och det såg vi även mot Djurgården. Vi kände att vi var på gång, säger han till Discivery+.

Desto dystrare var MFF:s tvåmålsskytt Isaac Kiese Thelin.

- Det är hemskt. Vi är sjukt besvikna och arga. Det är mycket tungt, säger han till Discovery+ och fortsätter:

- Vi får titta oss i spegeln och se vad vi kan göra bättre för just nu är det inte tillräckligt bra. Samtidigt måste vi hålla ihop och inte peka finger. Vi måste steppa upp.

MFF är kvar som femma efter sin andra raka förlust och är hela elva poäng bakom serieledaren Häcken.

Startelvor

Elfsborg: Valdimarsson - J. Larsson (K), Väisänen, Holmén, Hult (utbytt 55') - Baidoo, Rømer (90'), Boateng - Bernhardsson (67'), Frick (67'), Alm (67').
Byten: Strand (55'), Okkels, Ondrejka, Gudjohnsen (67'), Sundberg (90')

Malmö: Diawara - Beijmo, Nielsen, Moisander, Olsson - Rakip (83'), Christiansen (K), Zeidan (76') - Sejdiu (76'), Kiese Thelin, Buya Turay (76').
Byten: H. Larsson, Ceesay, Berget (76'), Toivonen (83')

Gula kort: Nielsen (1'), Georgson (9'), Sejdiu (15'), J. Larsson (43'), Christiansen (45'), Alm (56'), Frick (57')