FEM SPANINGAR: "Den här MFF-säsongen kan sluta precis hur som helst"

BORÅS. Krismötet Elfsborg-Malmö FF slutade 3-2 till hemmalaget efter en svängig tillställning.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna från Elfsborg-MFF i spelaren ovan.

Elfsborgs halvtidsresultat typiskt ett lag i motgång
Hemmalaget kom till matchen med nio allsvenska matcher utan vinst och ett chockuttåg ur svenska cupen mot Oskarshamn i veckan. Elfsborg inledde trots den uppladdningen bra mot Malmö och Niklas Hult ordnade en straff redan i den nionde minuten. Michael Baidoo satte den i mål och Elfsborg hade bra kontroll över ett uddlöst bortalag med svårigheter på mittfältet. Men typiskt nog för ett lag i motgång släppte Elfsborg ändå in ett mål när MFF varvade upp i slutet av halvleken, som slutade 1-1 efter Isaac Kiese Thelins vackra mottagning och avslut i den 42:a minuten.

Men inhopparna vände matchen och bröt sviten
I den 65:e minuten gav Kiese Thelins andra mål MFF ledningen. De himmelsblå tog över och såg ut att gå mot en välbehövlig seger, innan den ifrågasatte Elfsborgtränaren Jimmy Thelin bytte in Sveinn Gudjohnsen, Jacob Ondrejka och Jeppe Okksels. Den offensiva trion tände hemmalaget direkt. Ett klumpigt agerande från Lasse Nielsen i eget straffområde gav Baidoo chansen att göra sitt andra mål i matchen, och i den 79:e minuten avslutade André Rømer en hörna elegant på ett tillslag och fullbordade Elfsborgs vändning. Den betydde att lagets mardrömssvit tog slut, samtidigt som den skickade MFF in i en kris efter lagets andra raka förlust i allsvenskan.

Det är enkelt att göra mål på Malmö
Malmö FF borde inte ha tappat matchen. Det har dock blivit enkelt att göra mål på laget igen, och sådana perioder har kommit och gått sedan den superstabila inledningen av allsvenskan. Straffen föregicks av en klumpig Erdal Rakip-tackling, 2-2 efter dålig kommunikation och Nielsen-slarv, och vid Elfsborgs segermål var det den inbytte Joseph Ceesay som missade i markeringen.

MFF:s säsong kan sluta hur som helst
Ett väldigt osäkert läge har uppstått i MFF, bara tio dagar efter triumfen i Turkiet som fullbordade ett avancemang till Europa League. På den korta tiden har laget spelat bort sig från guldstriden efter Kalmars sena mål förra helgen, och fått handskas med Aftonbladets uppgifter om ett internt missnöje mot den tillfällige tränaren Andreas Georgson - som bestämt dementerar dem. Mot den bakgrunden är känslan att MFF:s säsong kan sluta hur som helst. Det kan bli en uppryckning och ordnad Europaplats på ren kvalité. Säsongen kan också lika gärna sluta i fritt fall, med en spelartrupp där flera profilstarka namn har utgående kontrakt som kan påverka stämningen i laget. Och ja, mitt i den allsvenska krisen ska de inleda en ny Europa League-kampanj om fyra dagar.

Buya Turay och Sejdiu tog inte chansen
Försäljningen av Veljko Birmancevic och den ännu inte återställde Søren Rieks frånvaro har öppnat startchansen för flera namnn på vänsterytterpositionen. I dag var det Mohamed Buya Turay som fick starta där medan Patriot Sejdiu fick en välförtjänt chans på den andra kanten. Ingen i MFF-duon tog dock chansen och båda blev utbytta med kvarten kvar. Buya Turays inlägg ledde fram till det första målet och anfallaren visade lite råämne under ett genombrott dessförinnan - men på det stora hela var hans aktioner för ojämna. Sejdiu kom aldrig in i matchen och det känns givet att Jo Inge Berget inleder mot Braga på torsdag.

Publicerad 2022-09-04 kl 22:06