Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/ELFSBORG

Elfsborg inspireras av AIK och HIF: ”Vår måttstock

AIK och Helsingborg har visat vägen i Europa - nu ska Elfsborg lyckas lika bra, men samtidigt visa att det går att dominera på hemmaplan också.
- Vi vill inte bli som många andra lag innan oss, som bränner allt i Europa och harvar i mitten av tabellen i allsvenskan, säger Kevin Stuhr Ellegaard.

Kevin Stuhr Ellegaard verkar vara tjenis med tomten – vid den här tiden i fjol önskade han sig en ny klubb, en klubb som kunde slåss om titlar, sa han själv. En månad efter julafton blev han klar för Elfsborg.

”Jag vill gärna vinna medaljer och inte bara ligga mitt i ligatabellen”, sa han efter att ha skrivit på i januari. Och så blev det.

- Det var ett sagolikt åt för Elfsborg, säger han till FotbollDirekt.se efter att först ha tvekat på att ställa upp på en intervju. Men med julen runt hörnet veknar dansken:

- Jag kan inte säga nej nu när det är jul, eller hur?

Så klart inte, det skulle förstöra julstämningen. Så, hur är livet i Sverige?

- Livet som fotbollsspelare är likadant var du än är, du tränar och spelar matcher… men det är klart att det här året var fantastiskt, vi spelade underbar fotboll och jag har haft kul i Sverige.

Du har spelat i Danmark, i Premier League (Manchester City), sedan Bundesliga (Hertha Berlin) och Eredivisie (Heerenveen). Bred erfarenhet, men också perspektiv för att sätta allsvenskan i ett internationellt sammanhang. Hur bra är den?

- Det är klart att det inte är någon toppliga, men den har sina fördelar. Jag skulle säga att den nästan är lika bra som danska ligan, rent kvalitetsmässigt i alla fall. Men spelstilen är rätt annorlunda. Svenska lag passar mer, har mer tålamod, väntar mer på öppningar. I Danmark är tempot högre och man pressar mycket högre.

Vad föredrar du?

- Jag skiter i vilket så länge vi tar poäng (skratt). Nej men alla föredrar väl offensiv fotboll, men man får anpassa det efter spelarmaterialet. Till exempel så måste man spela på ett sätt när man kommer till Stockholm och spelar mot lag som försöker pressa och gå framåt, och annorlunda när man åker till en del andra ställen. Vi klarade av den biten, att anpassa oss lite, och därför vann vi allsvenskan.

Men alla säger ju att konstgräset är ert stora vapen?

- Det kan vara en fördel, lika mycket som bortamatcher på naturgräs kan vara en nackdel. Alltså, vi har en klar fördel på Borås Arena, men inte nödvändigtvis för att vi har konstgräs där. Vem föredrar inte hemmamatcher? Vad jag försöker säga är väl att visst påverkar underlaget spelet, men det var inte därför vi vann. Vi vann för att vi jobbade hårt och kunde anpassa oss efter motståndet.

Det sägs ju att det är mycket enklare att vinna en titel än att försvara den. Ni har Champions League nästa säsong också, kan man förvänta sig ett lika starkt Elfsborg som i år?

- Det här kommer låta tråkigt, men… vi måste bara ta det match för match och se hur det utvecklar sig. Så klart måste målet vara att gå så långt som möjligt i Champions League, men vi vill inte bli som många andra lag innan oss, som bränner allt i Europa och harvar i mitten av tabellen i allsvenskan. Vi vill stanna på toppen och kämpa om titeln, jag är säker på att vi kan klara av det också.

Ni fick ju ett kort Europa-äventyr i år också (ut mot Horsens i Europa League-kvalet). Efter att AIK och HIF gjorde det så bra i år kommer förväntningarna öka. Kan ni nå Champions League?

- Man vet aldrig, det är mycket som hänger på lottningen och motståndarnas form då de precis ska inleda sina säsonger. Men som jag sa tidigare, vi måste ta det match för match. Jag kollade på AIK och Helsingborg den här säsongen, de stod verkligen upp mot riktigt bra lag, de var helt jämna med mycket större klubbar. Det blir ju ett slags måttstock för oss, men det ger oss också självförtroende. Vi vet att svenska lag kan konkurrera på den nivån nu.

Så med andra ord är målet att nå Champions League-gruppspelet?

”Haha, nja… men AIK och Helsingborg spelade bägge väldigt ute bra i Europa och vi lyckades ändå vinna allsvenskan, det måste ju betyda att vi är bättre? (Skratt). Skämt åsido, målsättningen måste vara att nå gruppspelet i Europa. Champions League skulle vara hur stort som helst för både klubben och spelarna, men vi får vara nöjda om vi når Europa League också.

Champions League-chansen innebär – åtminstone i teorin – att Elfsborg kan få möta Manchester City, klubben Stuhr Ellegaard kom till som ung och lovande målvakt och tog sina första stapplande steg på den internationella scenen.

Följer du fortfarande hur det går för dem?

- Självklart gör jag det, jag kollar matcher och hänger med i tabellen. Men saker och ting har förändrats enormt sedan jag var där. Då var det en arbetarklubb som slet för att hålla sig kvar, alltid outsider och underdog. Det var liksom charmen med City, och det försvann när pengarna strömmade in. Det var en fin tid för mig, jag kommer alltid gilla klubben men det är helt annorlunda nu mot för när jag var där.

Vad har du för jul- och nyårsönskningar i år? Vilka är dina personliga målsättningar för 2013?

- Först och främst att hålla mig skadefri. Jag ska försöka utvecklas så mycket det bara går, bli en bättre målvakt. Jag vill spela i en toppliga igen, men just nu är jag mer än nöjd med att vara i Elfsborg. Jag trivs som fisken i vattnet i Sverige, jag hoppas att 2o13 blir likadant som i år.

Publicerad 2012-12-27 kl 11:34
Annons
Annons
Annons