Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/ELFSBORG

Elfsborg: "Skulle säkra vår ekonomi"

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Elfsborg står och faller inte på att ta sig vidare i Champions League. Men skulle de svenska mästarna slå ut Celtic kan det bli ett rejält tillskott i klubbkassan.

– Det kan ge oss 30-40 miljoner kronor. Det skulle säkra vår ekonomi för flera år framöver, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.

I kväll är det dags för Elfsborgs returmatch i dubbelmötet mot skotska Celtic i Champions League-kvalet. Den första matchen resulterade i en 1-0-förlust på bortaplan, vilket får ses som ett godkänt resultat på erkänt svåra bortamatchen i Glasgow. Om Elfsborg skulle vinna kvällens match och ta sig vidare till Champions League hade det varit ett en ekonomisk storvinst för Borås-laget.

Elfsborgs ordförande Bosse Johansson berättar för fotbollskanalen.se att klubben bara har budgeterat för att ta sig till denna kvalrunda. Så oavsett hur det går mot Celtic så kommer det bli en plusaffär för Boråsklubben.

– När vi la budgeten för det här så budgeterade vi att vi skulle klara oss vidare från första rundan. Och det har vi ju gjort nu.  Så om vi skulle ta oss vidare så överskrider vi budgeten, säger Bosse Johansson till fotbollskanalen.se.

Elfsborgs ordförande menar att ett avancemang i Champions League skulle säkra klubbens ekonomi för flera år framöver.

– Ett Champions League-gruppspel skulle kunna ge oss upp emot 150 miljoner kronor. Och om vi slår ut Celtic nu är vi garanterade Europa League-gruppspel. Att gå den vägen skulle kunna ge 30-40 miljoner.

– Vi skulle säkra vår ekonomi för flera år framöver.

Men även om årets Champions League-kval skulle bli lyckat är det långt ifrån säkert att Elfsborg får spela i Europa nästa år. Klubben har en svag formkurva i allsvenskan och ligger för tillfället på en femte plats. Men det är ingenting som oroar Johansson.

– Det skulle inte vara jättedramatiskt om vi missade Europaplats. Men vi vill så klart gärna spela i Europa, det har vi gjort i sju år i rad. Det är vår strävan att göra det även nästa år och vi kommer ge allt.

Har ni råd att missa en Europaplats inför nästa år?

– Ja. Vi har sagt att vi kommer missa Europaspel något år, med tanke på hur jämn allsvenskan är. Vi är några klubbar med liknande resurser och något år kommer det hända. Men jag hoppas vi klarar det i år också.

– Det är klart att det är ekonomiskt viktigt, men även sportsligt. Europaspel gör att vi blir attraktiva för skandinaviska toppspelare. Men vi överlever ett mellanår eller två.

Publicerad 2013-08-07 kl 15:31
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons