POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ELFSBORG

Kritiken mot Elfsborgs talangkontrakt: ”Risk att agenter ser till klubbens bästa”

Foto: TT

Talanger i Elfsborg måste skriva under ett avtal som säger att de inte får välja agent på egen hand.
Spelarföreningens ordförande Magnus Erlingmark ser risker.
-  Att inte agenterna ser till spelarnas bästa utan att man ser till klubbens intressen, säger han.

Fotbollskanalen.se har tagit del av de kontrakt Elfsborg använder sig av när föreningen ska knyta till sig talanger. Där finns en paragraf som lyder: ”XX utfäster sig att även underteckna detta avtal vid myndighetsdagen. På motsvarande sätt utfäster sig XX att inte påteckna något agentavtal utan samråd med IFE.”

Tony Lundqvist, sportchef i Elfsborg Ungdom, menar att det beror på att klubben vill få chans att prata med spelarna om vad det innebär att ha en agent. Men spelarföreningens ordförande Magnus Erlingmark tycker att spelare själva ska få bestämma vilken agent man vill jobba med och att det finns stora risker med att ha en sådan paragraf i ett kontrakt när man säkrar upp talanger.

- Jag tycker att det känns tveksamt att Elfsborg har det i sina avtal. Risken är att agenterna anpassar sig efter klubben då. Att inte agenterna ser till spelarnas bästa i sin roll som agent utan att man ser till klubbens intressen, säger han till fotbollskanalen.se.

Elfsborg menar att det är för att klubben vill rekommendera agenter som de tycker är bra – hur ser du på det?

- Det kanske kan finnas skäl någon gång men det känns tveksamt. De behöver väl inte skriva någon paragraf om det. Det handlar väl om att ha en kontinuerlig dialog med spelarna i sådana fall.

Du tycker inte att det är bra att ha så?

- Nej, det känns tveksamt.

Enligt Tony Lundqvist brukar spelare i Elfsborg skaffa agent vid 15-16 års ålder. På frågan om klubben har några agenter som de rekommenderar till spelarna svarar han:

- Vi har ju några som vi jobbar mer med. Så är det ju, en del tycker man bättre om och en del tycker man sämre om, eller rättare sagt: en del jobbar man mer med och en del jobbar man mindre med. Så visst, vi har några som vi jobbar med ganska mycket och som vi tycker att det funkar bra med.

Vilka jobbar ni mest med?

- Jag vill inte gå in på namn. Men agenterna vi jobbar med tycker jag att det funkar bra med.

Så om en spelare skriver på ett kontrakt med er får de inte bestämma själva vilken agent man ska jobba med?

- Jo absolut utan det är bara en inrådan.

I kontraktet jag har står det " i samråd med Elfsborg"…

- Jo så är det ju. Ibland är det med och ibland är det inte med. Samråd, med det menar vi att innan en spelare tecknar ett avtal så hör man av sig till oss. När man är 15 år kan det ringa agenter och spelarna har inte en aning. Det är viktigt att tala om vad det innebär.

Så om en spelare skulle komma och vill jobba med en agent som inte ni tycker är okej, vad händer då?

- Vi har aldrig sagt att ”du ska inte skriva med honom”.  Det är mer att man förklarar för spelaren vad det innebär med en agent. Den agenten som är bra för en spelare kanske inte är bra för en annan. Vi har valt att hålla den här linjen och sedan har vi då ett fåtal som vi jobbar med och som vi tycker är väldigt bra. För Elfsborg har det flutit på bra.

Du säger att spelare ändå får skriva på avtal med vem som helst, varför har ni då en paragraf i kontraktet?

- För att om en agent ringer till en 14-åring och vi vill en kan inte neka, då vill vi att spelaren ringer upp och säger att den här agenten har kontaktat mig och då har vi chans att sitta ner och säga hur det är. Så att det inte bara blir agentens syn utan även klubbens syn. Men man kan säga att vi lägger ingen tid eller kraft på vilken agent spelarna har egentligen.

Publicerad 2014-04-25 kl 12:21
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå