Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/ELFSBORG

Reglerna ger Elfsborg rätt - kan blocka 08-fans: "Djupt olyckligt om de gör det"

Nästa

Avbryt
Försök igen

Det inkastade knallskottet kan få konsekvenser. Elfsborg överväger att porta all ståplatspublik från Stockholm - och möjligheten finns i fotbollens regelverk.
- En sådan utveckling vore djupt olycklig, säger Sef-basen Mats Enquist.

Söndagsmatchen mellan Elfsborg och Djurgården tog en obehaglig vändning när ett inkastat pyrotekniskt föremål detonerade precis intill ansiktet på en tjänstgörande brandman. Mannen blev chockad, men ska enligt räddningstjänsten inte ha skadats allvarligt. Händelsen skapade stor frustration och ilska bland Djurgårdens organiserade supportrar som inom kort hade identifierat den skyldige gärningsmannen och pekat ut denne för polisen.

Efter slutsignalen var tongångarna dystra inom båda klubbarna, och Elfsborgs ordförande Bosse Johansson öppnade för drastiska åtgärder. Enligt honom blir det ofta ordningsstörningar när just lag från 08-området kommer på besök, och en lösning skulle kunna vara att porta deras ståplatspublik helt och hållet framöver.

När fotbollskanalen.se pratar med Gerhard Sager, ordförande i SvFF:s tävlingsnämnd, bekräftar han att varje förening har möjlighet att själva bestämma om de vill ta emot bortasupportrar eller inte, men att det är brukligt bland landets 32 Sef-klubbar att upplåta en del av läktaren för gästande fans.

- Fotbollsevenemang ska ju vara tillgängliga för alla, men det är klart att en förening kan bestämma på ett styrelsemöte att de inte vill ha en ståplats öppen för motståndarlaget. Den möjligheten finns, säger Sager.

Ni har ingen bestämmelse om att en viss procentandel av biljetterna ska gå till bortalaget?
- Nej, det varierar från match till match och det kan klubbarna bestämma sinsemellan. Det finns inga tvingande regler från fotbollförbundets sida.

Mats Enquist är generalsekreterare för Sef och understryker att han förstår oron och besvikelsen från Elfsborgs sida. Samtidigt pekar han på faran med att urskiljningslöst stänga dörren för bortafansen, som ju till största del består av helt fredliga fotbollsälskare.

- Jag tycker att det vore oerhört olyckligt om vi hamnade i ett läge där klubbarna känner sig så pass utsatta att de inte ser någon annan utväg. Samtidigt kan jag sätta mig in i Bosse Johanssons situation. Som arrangör är det klart att det inte är roligt att anordna en stor match som slutar med att folk råkar illa ut. Ingen vill ha en sådan utveckling. Men jag tror att lösningen ligger i ett hårt arbete för att uppnå ett samförstånd mellan SFSU (svenska fotbollssupporterunionen), Sef, klubbarna och polisen. Nu har vi den här vintern på oss att diskutera igenom olika handlingsförslag och bygga upp ett förtroende sinsemellan igen.

Vad behöver göras?
- Vi måste komma tillrätta med den typen av problem som vi såg igår. Det är helt nödvändigt om vi ska kunna undvika den sortens avstängningar som Bosse talar om. Efter säsongens slut har vi några månader på oss att verkligen sätta oss ned i positiv anda och försöka hitta framkomliga vägar. Det är vår skyldighet att jobba stenhårt för det.

Enligt Mats Enquist finns fortfarande en öppenhet från de flesta Sef-medlemmarna om att föra inkluderande samtal med företrädare från olika grupper, men om inte ansträngningarna bär frukt kan vissa klubbar känna sig tvungna att ta till andra metoder.

- Om vi inte får till en förbättring är det klart att de klubbar som tror mer på effekterna av ett enbart repressivt agerande får vatten på sin kvarn. Alla känner sig pressade. Vi har inte råd med fler motgångar eller övergrepp som vi såg igår, där en brandman och en SLO blev skadade. Vi vet att bilden är komplex och att de flesta supportrar sköter sig utmärkt, men tyvärr skadas kollektivet när olika individer beter sig på ett destruktivt sätt. Och det kan få konsekvenser om vi inte lyckas lösa de här sakerna. Vintern blir viktig för oss att lösa detta, för som det blivit nu kan det inte fortsätta.

Publicerad 2014-10-27 kl 10:27
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons