Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/ELFSBORG

Spelet bakom kulisserna - Elfsborg kuppade till sig Bangura: "Jag hade inget val"

Foto: Scanpix

Elfsborg kuppade till sig Mohamed Bangura.

Fotbollskanalen.se kan avslöja spelet bakom kulisserna som gjorde övergången möjlig.

- Jag hade inget val, säger Bangura.

Efter två lyckade sejourer i AIK är Mohamed Bangura tillbaka i allsvenskan - men den här gången i Elfsborg. En känslig övergång och nu kan fotbollskanalen.se avslöja hur det gick till när Borås-laget värvade AIK-hjälten.

Enligt Fifas regler får en spelare under 1 juli-30 juni endast vara registrerad för max tre klubbar och spela för max två av dem. Mohamed Bangura har varit registrerad för två klubbar och spelat för båda. Det betyder att han inte får gå till stora ligor som redan är igång, till exempel Spanien och Tyskland.

Däremot har Fifa en undantagsregel som går ut på att man inte får stoppa spelare om han går till en liga som inte har börjat. Då spelar det ingen roll om man har varit i två klubbar. Alltså, i Europa fanns det bara Sverige och Norge att välja på för Mohamed Bangura. Elfsborg såg sin chans och gick direkt till Celtic - utan Banguras vetskap.

- Vi förhandlade intensivt i två veckor. Vi har haft en daglig kontakt där vi har hittat en lösning. Vi är nöjda och det känns bra. Det var bra diskussioner med Celtic som landade i bra diskussioner med Mohamed, säger Elfsborgs klubbdirektör Stefan Andreasson till fotbollskanalen.se.

Mohamed Bangura:

- Jag vet att det är ett tufft beslut av mig att gå till Elfsborg. Jag vet inte hur jag ska förklara det här, men det är inte mitt fel att det blev så här. Elfsborg kontaktade Celtic. Då hade AIK chans, men klubben hade inte pengarna. Jag visste inte om att Celtic var överens med Elfsborg, det kom från ingenstans, som en överraskning.

Varför gick du med på att skriva på för Elfsborg?

- Jag försökte rädda min karriär. Jag hade bara två val, antingen sitta på bänken i sex månader i Celtic eller gå till Elfsborg som ska spela Champions League. Det här är mitt jobb. Jag kan inte sitta på bänken. 

- Jag hoppas att AIK:s fans kan förstå mig. Om AIK hade spelat i Europa så hade jag definitivt gått dit. Det är bra för mig med Champions League. Det är bara ledsamt om AIK-fansen är arga, men jag förstår dem och hoppas alla kan förstå mig och inte hata mig. Det är mitt jobb. Jag älskar AIK:s fans och de kommer alltid att finnas i mitt hjärta.

Första matchen i allsvenskan är mot AIK - hur känns det?

- Jag fick precis reda på det. Det är inget jag är glad över, men det är mitt jobb och det finns inget jag kan göra åt att vi möts i första matchen.

Hur hoppas du att tiden i Elfsborg ska bli?

- Jag hoppas vinna allsvenskan och gå till Champions League. Jag ska jobba hårt för det. 

Vad vet du om Elfsborg?

 - Inte så mycket mer att laget vann allsvenskan. Sedan vet jag att det finns en mittfältare som spelar i landslaget (Anders Svensson). Jag känner även Viktor Claesson och Niklas Hult från tiden i Värnamo.

Enligt uppgift till fotbollskanalen.se får Elfsborg betala mellan 8-9 miljoner kronor för Mohamed Bangura - något som är möjligt tack vare en grupp företagspersoner i Borås. Men Stefan Andreasson dementerar.

- Nej, det är för stora siffror. Det jag kan säga är att vi har ett bra stöd från näringslivet som ville vara med oss i vår fortsatta satsning. Det gör att vi kan göra den här satsningen.

Har ni en köpoption?

- Det är möjligt att det finns såna lösningar, men när låneavtalet går ut blir det ett nytt beslut för alla parter. Vi är tre som ska komma överens sen. Det blir ett nytt beslut efter säsongen.

Men finns det en köpoption?

- Jag vill inte säga det.

Vad kommer Bangura tillföra?

- Vi har skapat en trupp som är redo för utmaningarna på alla nivåer. Det känns som att vi tillför kvalitet. Sedan är det bra att vi gjort klart det såpass tidigt också. Mohamed är en spännande spelare som på kort tid i Sverige har gjort sig ett namn. Det är bra att han hamnar här.

Publicerad 2013-01-24 kl 18:03
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons