Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Experten om Stahre till Blåvitt: "Det är en viktig ingrediens..."

Allsvenskan

Sarpsborg tappar Mikael Stahre till IFK Göteborg.
Helt rätt val av Blåvitt enligt Joacim Jonsson, expert hos norska Discovery+.
- Han har varit där och lyckats - det är en viktig ingrediens, säger Jonsson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

På onsdagen bekräftade IFK Göteborg att tränaren Roland Nilsson lämnar, och ersätts av Mikael Stahre - som köps loss från norska Sarpsborg. Stahre kommer alltså tillbaka till klubben han tränade 2012-2014.

Joacim Jonsson arbetar som expert på norska Discovery+ och har följt tränaren noga sedan han kom till Sarpsborg i januari 2020. Han blev förvånad när övergången bekräftades.

- Det är klart man är. Det var överraskande... Samtidigt handlar det här om historia, att han har en ganska hög ställning i Göteborg. Annars tror jag inte att det hade blivit någon realitet. Samtidigt tror jag Sarpsborg kände i det här läget att: "Vi har kört fast lite grann. Vi har inte presterat utifrån de förutsättningarna som vi har". Så jag tror väl inte att Sarpsborg satte några käppar i hjulet utan snarare tänkte: "Okej, då får vi gå för en ny lösning".

ANNONS

Faktum är att Stahres tid i Norge har varit väldigt upp och ner, där han förra året fick en mardrömsstart - men räddade upp det.

- Det fungerade inte på hela fjolåret. De förlorade de fem första matcherna. Men det var jäkligt starkt att vända på det - för det har inget lag i norsk fotboll gjort tidigare. De som förlorat de fem först matcherna har alltid åkt ur. Det gjorde inte Sarpsborg. Sedan har de börjat sådär i år (åttonde plats på fem poäng efter fyra omgångar). Spelet har inte varit tillfredställande och det har inte riktigt fungerat. Det har inte riktigt blivit den där skjutsen med Stahre som man kanske hade önskat. Spelmässigt var de bra tidvis ifjol, men man vann inte fotbollsmatcher. Och det är det allt handlar om, säger han och utvecklar om hur laget spelar:

- Man spelar ju 3-4-3 där de hela tiden blir väldigt låga och lite för defensiva. Underhållningsvärdet på Sarpsborg har varit vagt.

ANNONS

Hur skiljer hans filosofi i Sarpsborg kontra hur han spelade med sina lag i allsvenskan?
- Sarpsborg hade väl klubbeslut på att de skulle spela med en trebackslinje, och "Micke" Stahre har sällan gjort det tidigare. Han har ju spelat med fyrbackslinje. Och den här 3-4-3-uppställningen har lite för ofta blivit 5-4-1. Det har blivit lite för "safe" och tryggt. Sedan kanske man saknat spelartyper för att spela den här offensiva underhållande fotbollen.

Är han rätt man för IFK Göteborg - där de är nu?
- I det läget de är nu... Göteborg är i en brytningspunkt kan man säga. För de spelar sjukt mycket oavgjort och så länge man gör det är det ett tecken på att man är med i matcherna. Då måste man kunna vippa de där matcherna i sin favör. Stahre har varit i Göteborg tidigare och lyckats där (cupguld 2013, trea samma år och tvåa 2014). Det är en viktig ingrediens. De måste få någon till klubben som vet vad som krävs, känner mekanismerna och omgivningen litar på. Och det gör de nog med Stahre med tanke på resultaten han haft.

ANNONS
Publicerad 2021-06-02 kl 21:29

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto