FEM SPANINGAR: "Birmancevic och Vagic utropstecken"

MALMÖ. Malmö FF vann med ett nödrop mot Varbergs Bois med 3-2.
Här är Fotbollskanalens Erik
Hadzics fem spaningar från matchen.

Se Malmös två första mål från matchen från TV4-Sportens sändning i spelaren ovan.

"Kaosfotboll" i första halvlek
MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson sa i Discovery+ sändning inför avspark att han förväntade sig kaosfotboll från Varbergs sida. MFF svarade med sitt eget recept på det, med ömsom fokus på längre bollar, ömsom snabbt passningsspel. Tyvärr för hemmalagets del blev det mer av den förra varan. MFF-spelarna tvekade inte över att slå crossbollen på en löpande spelare bakom Varbergs fembackslinje. Ett par gånger lyckades MFF skapa något farligt den vägen, men ledningsmålet i den tolfte kom till efter att laget spelat sig igenom gästerna. Felix Beijmos inlägg hittade Adi Nalic vars boll fann Veljko Birmancevic, som kunde peta in sitt första mål i klubben från nära håll. Så långt såg det bra ut för hemmalaget. Men i den 26:e minuten lyckades Varbergs Bois med det de är bäst på: kaosfotboll. Bland många storväxta spelare kom Örgryte-förvärvet Oliver Stanisic högts och nickade in kvitteringen. Halvleken blev inte ihågkommen för sitt skönspel. Fysisk kamp och många dueller på mittfältet präglade istället de första 45 minuterna.

JDT bytte ut fyra efter fiaskot på Tele2
Jon Dahl Tomasson stuvade om i startelvan efter 3-1-smällen mot Djurgården. Högerbacken Felix Beijmo fick ikväll göra sin första allsvenska start sedan han värvades för nio månader sedan. Adi Nalic, reduceringsskytten mot Djurgården, spelade på Jo Inge Bergets position till höger, och Lasse Nielsen gjorde liksom Birmancevic sin första startBeijmo gjorde en bra match offensivt även om matchovanan märktes ibland, medan Nalic bara lös under inledningskvarten. Oväntat nog blev Nielsen den som gav MFF ledningen igen efter en timmes spel. Ett Jonas Knudsen-inkast skapade kalabalik i Bois straffområde, och bollen hittade till slut Nielsens vänsterfot som tryckte in den i nät. Målet gav MFF andrum, som spelade upp sig när de växlade till ett mer kortpassningsorienterat spel. Sören Rieks hoppade in, och gjorde matchens snyggaste mål med ett vänsterskott i krysset i minut 79. Men Varberg tilläts komma tillbaka – bara tre minuter senare reducerade en fristående Samuel Karlsson Adjei på nick. Gästernas slutforcering skapade kalabalik i MFF:s straffområde, men hemmalaget höll undan och vann med ett nödrop.

MFF:s försvarsspel oroar
Varbergs Bois höll så när på att skapa sig epitetet “boogey-team” hos Malmö FF. Förra året vann de som nykomling hemma (3-2) och spelade 2-2 i Malmö. Ett lag som Malmö FF ska givetvis inte släppa in två mot Varberg två år i rad på hemmaplan. Men frågetecknet över MFF:s försvarsspel reser sig större, i kontrast till det stabila spelet defensivt ifjol. De har redan släppt in nio mål på fem matcher i allsvenskan - bara Varbergs tio är värre - och ikväll blev det alltså två mål bakåt när Dahl Tomasson bytte ut två stycken i fyrbackslinjen sedan Djurgården. Målen fortsätter att ramla in bakom den ifrågasatte Marko Johansson, som med Johan Dahlin tillbaka i full träning åtminstone stod för en matchavgörande räddning på tilläggstid. Dahl Tomasson behöver adressera försvarsproblemet snarast, fortfarande har MFF inte hållit nollan i år.

Birmancevic och Vagic utropstecken
Nyförvärvet från serbiska Cukaricki fick en jobbig inledning i sin nya klubb. I genrepet mot IFK Göteborg skadade 23-åringen baksida lår och missade de två inledande matcherna i allsvenskan. I den tredje matchen mot Östersunds FK hoppade yttern in med tio minuter kvar, och tappade markeringen på ÖFK:s kvittering. Mot Djurgården fick serben ett längre inhopp, och ikväll kom den första startmöjligheten. Han behövde tolv minuter för att göra sitt första mål i MFF-tröjan, och prickade ribban med ett skott innan han byttesErdal Rakip byttes ut med magproblem och Pavle Vagic kom in i den 50:e minuten på innermittfältet. 21-åringen stod för en mogen insats och visade upp ett tryggt passningsspel i sitt första allsvenska uppträdande för året. Där har MFF två utropstecken efter insatsen.

Varberg är jobbiga att möta - i år igen
Varbergs Bois höll så när på att sätta ett 3-3-mål på slutet. Tränaren Jocke Persson kallade det för en hedersam förlust, och i första halvlek var laget faktiskt riktigt bra. Ikväll hade inte Robin Simovic någon bra dag längst fram - ändå klev andra spelare fram och gjorde mål. Att Varberg fick självförtroende efter segern mot tippade bottenkollegan Östersund senast märktes kväll. Perssons gäng kan se tillbaka på den här matchen med stolthet, och fortsätta vålla problem för de allsvenska lagen.

Publicerad 2021-05-09 kl 19:40

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.