FEM SPANINGAR: "Blir intressant att se hur Grzelak prioriterar"

GÖTEBORG. BK Häcken besegrade AIK med 2-1, i Per-Mathias Høgmos första match som Häcken-tränare.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se Sporten med målen från matchen i spelaren.

Bättre AIK i första, sedan kom kallduschen
AIK hade chansen att knappa in på Malmö FF efter serieledarens förlust mot IFK Norrköping igår. Inledningsvis var det också Solnalaget som såg ut att gå efter segern mest. Erik Ring snurrade upp Godswill Ekpolo efter några minuter och hittade Henok Goitom, som missade målet från ett hyfsat läge. Knappt tio minuter senare tvingade Nicolas Stefanelli Häckenmålvakten Peter Abrahamsson till en mäktig räddning på argentinarens nick. Stefanelli skulle se ett skott ytterligare räddas av Abramhamsson innan pausvilan. AIK hade flera olika metoder för att komma runt ett Häckenförsvar som dessutom slarvade i uppspelsfasen ett par gånger. Hemmalaget jämnade ut spelet under den andra delen av halvleken men kom inte närmare än ett skott från Ali Youssef som Budomir Janosevic räddade. Istället skulle de ge AIK dubbla smällar under de första minuterna i andra halvlek. Patrik Wålemark ordnade en hörna i den 47:e minuten och stötte sedan in en retur på den. Två minuter senare vann Ali Youssef en löpduell mot Per Karlsson och avslutade distinkt i Janosevics bortre hörn.

AIK utan Lustig och Larsson hämtade sig inte
Häcken fortsatte att dominera matchen totalt under andra halvlekens första 20 minuter. Det kunde blivit ytterligare mål mot ett chockat AIK – istället kunde inhopparen Bojan Radulovic reducera med en fin vänstervolley i den 78:e minuten. Om hemmalaget hade AIK i sitt grepp tidigare så började gästernas belägring av Häcken, som knappt var på AIK:s planhalva fören under slutminuterna. Den sista kraftansträngningen kunde gett AIK en moraliskt stärkande poäng. Men Häcken kom undan med segern – den blott andra för säsongen. De hoppar upp fem placeringar från jumboplatsen till att nu ligga elva. Den nye tränaren Per-Mathias Høgmo kunde inte önskat sig en bättre start på Hisingen.

Karlsson och Rogic tillbaka – ett litet ljus för AIK
Namn som Alexander Milosevic, Jetmir Haliti och Nabil Bahoui saknades idag med skadebekymmer. Sedan tidigare stod det klart att Sebastian Larsson och Mikael Lustig skulle missa matchen efter deras EM-deltagande. Per Karlsson gjorde sin första start för i år efter vårens skadeproblem. Självklart skulle det visa sig i AIK:s spel idag att ovanstående namn saknades, även om Gnaget med större effektivitet kunde haft ledningen innan paus. Utöver mittbacken Karlsson kan Grzelak glädja sig över att mittfältaren Filip Rogic hoppade in med kvarten kvar – inbytt mot just Karlsson – och gjorde sin första minuter i år.

Dubbla premiärmål i Häcken
19-årige Patrik Wålemark spelade som en virvelvind och låg bakom det mesta när Häcken inledde andra halvlek så stark. Målet var ytterns första för i år – vilket också skulle gälla för den ett år äldre Ali Youssef. I den avstängde Alexander Jeremejeffs frånvaro gjorde anfallaren en stark insats i mottagningsspelet och rörde sig över stora ytor. Høgmo kan hoppas att han får ut något av bredden bland Häckens anfallare, något som inte varit fallet under våren.

Angenäm ytterbackssituation i AIK
Fjolårets genombrottsman Eric Kahl har missat AIK:s hela vårsäsong med en skada. Idag var 19-åringen tillbaka på sin vänsterbacksplats, och tränaren Bartosz Grzelaks flyttade helt sonika över Erick Otieno till högerkanten. Möjligheten uppstod i och Lustigs frånvaro – dessutom har 24-årige Otieno har spelat formidabelt bra under säsongen. Det blir intressant att se hur Grzelak prioriterar när Lustig är spelklar igen. Otieno är svårpetad och stod dessutom för en bra insats som högerback. Samtidigt finns ett vidareförsäljningsvärde i att spela med Kahl också. Mitt bland alla skador är ytterbackspositionen en plats där AIK har det välbeställt.