FEM SPANINGAR: "En nästan felfri halvlek - Bajen kommer gräma sig"

GÖTEBORG. BK Häcken och Hammarby delade på poängen efter 1-1 i toppmötet på Bravida Arena.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna mellan BK Häcken-Hammarby i spelaren ovan.

Nilsson tog chansen efter långa frånvaron
Den 28-årige högeryttern gjorde sin första start sedan den 25 juli och kunde knappast få en bättre inledning på matchen. Joel Nilssons inlägg nådde fram till Gustav Ludwigson som vann duellen mot Tomas Totland och nickade in ledningsmålet i den elfte minuten. Hammarbys första del av halvleken var bra. De fick med fler spelare i omställningslägena än Häcken, och Nahir Besara visade med sin passning till Nilsson vid målet vad som kan hända när motståndare ger honom en halvsekund för mycket.

Osannolik oflyt för Häcken i första
Hemmalaget tog över matchen sedan. Hammarby försvarade sig bra i en knapp halvtimme, ändå hade Ibrahim Sadiq och Alexander Jeremejeff missat varsitt bra läge under den perioden. Mohanad Jeahze skaffade sig ett övertag på Sadiq som bytte kant med Tobias Sana efter 30 minuter. Sedan trycktes Bajen tillbaka djupare ner mot eget straffområdet och Häcken lyckades osannolikt nog träffa virket tre gånger på sju minuter, genom Sadiq, Simon Gustafson och Even Hovland.

Välförtjänt kvittering men Bajen kommer gräma sig
Bajen skakade av sig denna forcering och återfann momentum efter pausvilan. De visade närvaro direkt och Besara fick ett bra läge att uttöka ledningen, som han inte förvaltade i mål. Under den avslutande halvtimmen fick Hammarby mest ägna sig åt försvar, vilket de gjorde alldeles strålande - fram till den 90:e minuten. Då styrde debutanten Nathaniel Adjei in Blair Turgotts nick i eget mål. Tre poäng upp till serieledaren Häcken blev fem och därmed status quo när sju matcher återstår. Efter en nästan felfri halvlek där Bajen ströp Häckens offensiv kommer de gräma sig över kvitteringen. Den vinstlösa sviten förlängdes till fyra matcher och Hammarby puttrar bara fram i guldstriden.

Adjei blev olycksgubbe i debuten
Skade- och avstängningskrisen i Hammarbys backlinje ledde till att Loret Sadiku fick inleda som mittback för första gången i år. Bredvid sig skulle Nathaniel Adjei göra sin allsvenska debut i detta toppmöte, som kunde bli säsongsdefinierande för Bajen. Utöver den stormiga perioden i slutet av första halvlek skötte sig Sadiku och Adjei alldelles utmärkt, men den senares allsvenska debut kommer bli ihågkommen för det olyckliga självmålet. Hammarby ska dock berömmas för sin karaktär i detta utsatta läge. Darijan Bojanic, sjuk tidigare i veckan, tvingades ge upp efter knappa timmen och mot slutet kom krampkänningarna på flera håll i Bajen.

Tungt avstängningsläge i Häcken
Tre av Häckens tre bästa spelare är avstängda till den svåra bortamatchen mot Varbergs Bois. Utöver skytteligaledaren Jeremejeff kommer två tredjedelar av mittfältet saknas efter Samuel Gustafsons och Mikkel Rygaards gula kort. Med dessa förutsättningar kommer Varbergmatchen bli ett rejält karaktärstest för Per-Mathias Högmos lag. Efter matchen skämtade han om att det var bättre att få dessa avstängningar nu än till det efterföljande toppmötet borta mot Djurgården. Det återstår att se om norrmannen har humöret uppe efter landslagsuppehållet.

Publicerad 2022-09-17 kl 18:33