FEM SPANINGAR: "Flera skillnader mellan Goitoms AIK jämfört med Grzelaks"

NORRKÖPING. AIK besegrade IFK Norrköping med 4-2.

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Nabil Bahoui i spelaren ovan.

AIK nu och då
Det var helt klart en bra start av Henok Goitom, men det är för tidigt för att säga om det är någon skillnad på Bartosz Grzelaks AIK kontra Goitoms (speciellt eftersom man spelade med tio man i 49 minuter). Om man jämför med Grzelaks sista match, som var mot Slovacko, så var det skillnad på några saker:

* Motståndet, då IFK Norrköping inte är lika bra som Slovacko.
* AIK hade en bättre backlinje nu med Erick Otieno tillbaka, och sedan var det bra av Goitom att starta med Mikael Lustig som mittback i stället för Sichenje Collins, när Alexander Milosevic fortfarande saknades. Då kom Joe Mendes in som högerback, och han hade del i två av AIK:s mål.

* Nabil Bahoui var tillbaka efter skada, och han var viktig som uppspelspunkt (vid 2-0), som målskytt (3-0), och även i presspelet.
* Presspelet var bra. Där visade Bahoui vägen flera gånger och stressade Norrköpings försvarare.

Svagt av Norrköping vid baklängesmålen
IFK Norrköping har många mittfältare som tycker att det är kul att spela anfallsfotboll. Men lika kul är det inte med defensiven. Arnor Sigurdsson, Arnor Traustason, Jacob Ortmark, Laorent Shabani, Jonathan Levi har alla fina fötter och är härliga spelare, framför allt offensivt. Men laget hade mått bra av att mer defensiv skicklighet. Arnor Sigurdsson får ta på sig det första målet då han släppte Ayari som nickade in 1-0. Väldigt svagt gjort, och innan det var matchen jämn och hemmalaget hade öppnat bäst. Så det målet påverkade en del. Vid 2-0 lät Norrköping Bilal Hussein ha bollen rättvänd. Ingen pressade samtidigt som det var ihåligt centralt. Hussein satte enkelt in den mellan Traustason och Sigurdsson. Ayari vände upp rättvänd, hittade Nabil Bahoui som passade vidare till Nicolas Stefanelli som satte bollen i mål. Det målet påverkade ännu mer.

Vilken lirare han är ändå, Sigurdsson
På minuskontot var markeringsmissen vid 0-1. Men det fanns mycket på pluskontot för Arnor Sigurdsson som gjorde ett mål och en assist. Assisten kom efter att han smekt in bollen med sin fina fot, och han borde nog fått någon mer assist efter att ha gjort på exakt samma sätt. Som när Linus Wahlqvist drog till på volley och träffade ribban. Sigurdsson är en klasspelare som har väldigt fina offensiva kvaliteter, framför allt sin fina fot, och IFK Norrköping kommer helt säkert att ha mycket nytta av honom resten av säsongen. Men när man har en så fin offensiv spelare så gäller det att ha spelare som backar upp honom, som täcker bakom. Det hade inte Norrköping mot AIK.

Thill var nära att kasta bort tre poäng
AIK hade 3-0. Då gav Vincent Thill Arnor Sigurdsson en skalle i magen. Rött kort. I den 41:a minuten. Så det blev till att spela med tio man i hela andra halvlek för AIK. Mot ett offensivt duktigt IFK Norrköping, i Norrköping. Det kunde ha straffat sig. Hemmalaget tryckte tillbaka AIK och radade upp chanser. Linus Wahlqvist träffade ribban, Sotirios Papagiannopoulos styrde en boll utanför, Jonathan Levi försökte ett par gånger. Men det dröjde till den 90:e minuten innan Norrköpings första mål kom. Sedan kom tvåan. Och då var det match. Men när hemmalaget skickade upp alla sina spelare på en sista hörna så kontrade AIK in 4-2. Thill borde be sitt lag om ursäkt.

AIK:s fina helg
Djurgården spelade oavgjort mot Varberg och Malmö FF mot Mjällby. Det betyder att AIK gick om MFF och tog in på Djurgården. Nu är man bara tre poäng efter serieledande Djurgården, i en haltande tabell.

Publicerad 2022-08-21 kl 21:34