FEM SPANINGAR: "Glöden i 'AC':s blick sa det mesta"

MALMÖ. Moustafa Zeidan stod i centrum när Malmö FF besegrade hans tidigare lag Sirius med 3-1.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

1:39

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Zeidan i spelaren ovan

Rotationen signalerade Zalgiris-prio
MFF-tränaren Milos Milojevic gjorde fem förändringar sedan matchen mot IFK Norrköping för en vecka sedan, och känslan var att onsdagens Champions League-kvalretur mot Zalgirus prioriterades. Bland annat inledde Ola Toivonen istället för Isaac Kiese Thelin på centerpositionen och de formstarka mittfältarna Sergio Peña och Jo Inge Berget inledde på bänken. Högeryttern Patriot Sejdiu startade för första gången sedan mitten av maj då nye Joseph Ceesay varit förkyld under veckan. Ceesay fick nöja sig med ett inhopp och trion med Toivonen, Anders Christansen och Veljko Birmancevic kunde matchas bekvämt och utgå efter 64 minuter.

Sibys skada överskuggade Sejdius halvlek
Sejdiu gjorde sin andra allsvenska start, över två månader efter debuten borta mot Djurgården. Den 22-årige högeryttern var aktiv och prickade stolpens insida under matchinledningen, innan han nosade på Moustafa Zeidans inspel och stötte in sitt andra mål för säsongen. Målet i den 33:e minuten överskuggade tyvärr inte den tråkiga skadan på Mahamé Siby åtta minuter tidigare. Nyförvärvet fick bäras ut på bår i sin hemmadebut och grimaserade illa medan han tog sig åt höfttrakten. En allvarlig höftskada säger MFF:s läkare för Siby, blott tre matcher in i mittfältarens Malmösejour.

MFF dominerade även innan utvisningen
Sirius ska berömmas för modet i uppspelsfasen, även om Milos Milojevic inför matchen pratade om att Uppsalalaget blivit lite försiktigare efter passningsfadäserna mot Djurgården innan uppehållet. MFF hittade tidigt luckor bakom Sirius backlinje med längre bollar, samtidigt som gästerna slog bort passningar på egen planhalva vid ett flertal tillfällen. Sirius kunde fått en straff när Siby var på Aron Bjarnasons ben och Christian Kouakou hade ett par halvlägen under matchinledningen. Hemmalaget dominerade dock matchen även innan Sirius förödande utvisning.

Sejdiu och Zeidan utropstecken igen
Hammarby-förvärvet Dennis Widgren vill nog glömma sin Sirius-debut. Försvararen stod i vägen när Sejdiu höll på att löpa sig fri i första halvlek och varnades, innan en klumpig satsning i den 49:e minuten gjorde att Widgren fick syna rött. Tre minuter senare gjorde Zeidan sitt andra mål i MFF-tröjan, och hade svårt att hålla känslorna i styr innan han kom på att sträcka upp armarna i en försonande gest mot sin tidigare klubb. Den offensive mittfältaren spelade sedan fram till Sejdius 3-1-mål, som kom efter att Filip Rogic reducerat på straff i den 87:e minuten. MFF hade nog inte räknat att Zeidan skulle dra fram i orkanstyrka poängmässigt. Han står redan på två mål och tre assister efter de två första matcherna i allsvenskan i MFF, och är liksom Sejdiu ett stort utropstecken.

Glöden i Christiansens ögon sa det mesta
MFF-spelarna sågades efter plattmatchen (0-1) i Litauen senast, och det märktes tidigt att de bestämt sig för att svara upp mot den kritken. Anders Christiansen gjorde det på sitt eget lilla sätt, när han efter några minuter sparkade omkull Jamie Roche men av någon märklig anledning undslapp varning. Glöden i "AC":s ögon sa ändå mycket, att både han och laget var inställda på att ta den femte segern på de sex senaste i allsvenskan. Det var en blick som inte alltid setts på Christiansen i sommar, som kämpat lite med formen efter vårens lårskada.

Publicerad 2022-07-23 kl 18:52