FEM SPANINGAR: "Hur högt kan Sirius flyga den här säsongen?"

UPPSALA. Sirius besegrade Hammarby med 3-1 i allsvenskan.
Här är Fotbollskanalens Fredrik Anderssons fem spaningar från matchen.

Se Sporten med målen från matchen i spelaren.

Tankovic tillbaka i Bajen
Muamer Tankovics kontrakt med Hammarby gick ut den sista juli i år. Sedan dess har han omgärdats av flyttrykten, bland annat till AEK Aten. Under tiden har han varit med och tränat med Bajen i jakten på sin nya klubb. Det blev ingen ny klubbadress för 25-åringen, han blev kvar i grönvitt. Hammarby meddelade omkring två timmar innan match att mittfältaren skrivit på ett nytt 2,5-årskontrakt med klubben. Viktigt för Hammarby. Tankovic vann i fjol poängligan i allsvenskan och hade inför lördagens match gjort 25 mål på 80 allsvenska matcher för Hammarby. Mot Sirius fick Tankovic komma in med kvarten kvar att spela - men han uträttade dock inte mycket. Hammarby föll ihop i slutet och föll som bekant med 3-1.

Paulinho målskytt igen - vaknar skyttekungen nu?
2018 gjorde Paulinho 20 mål för Häcken i allsvenskan - en målskörd han vann skytteligan på. Sedan brassen skrev på för Hammarby har det inte blivit lika många mål från 34-åringens fötter. Brassen gjorde förvisso mål i den andra omgången mot Elfsborg, men därefter var han mållös i fem omgångar innan han hittade nätmaskorna mot Kalmar FF den 16 juli. Det var senast Paulinho gjorde mål i allsvenskan. 34-åringen har såklart varit borta från spel och missat sex matcher på grund av skada. Mötet med Elfsborg (inhoppare då) i den förra omgången var 34-åringens första match sedan den 20 juli. I mötet med Sirius fick han chansen från start - och tog den. Brassen hittade målet efter 39 minuters spel och får han bara mer speltid framöver, vilket han kommer att få, så bör det komma fler mål framöver. Han såg spelsugen ut. I dag blev det 74 minuter. Lyckas Hammarby få igång den forne skyttekungen under allsvenskans andra halva?

Sirius mardrömssvit mot Hammarby bruten
Sirius tog steget upp till allsvenskan säsongen 2016, dessförinnan var 1974 året då Uppsala-laget senaste spelade i landets högsta serie. Sirius gör alltså sin fjärde raka säsong i allsvenskan och har varit en frisk fläkt den här säsongen. Laget har överraskat. Ordentligt. Men klubbens facit mot Hammarby sedan återkomsten till allsvenskan gör nog ingen blåsvart supporter särskilt glad - fram tills i dag. 2017 blev det oavgjort i båda mötena, 1-1 i Uppsala och 3-3 i Stockholm. 2018 vann Hammarby hemma med 3-1, medan det blev 1-1 i Uppsala. I fjol vann Bajen båda mötena, 2-0 hemma och 3-1 borta. Den här säsongen? 0-0 på Tele2 i våras och länge såg det ut att sluta med förlust den här lördagen. Men Sirius vände på steken och gjorde tre sena mål och tog därmed hem segern. Sviten bruten alltså. Sirius kan slå Hammarby i allsvenskan.

Otroligt blekt Sirius i första…
Sirius har imponerat den här säsongen och överraskat på allt och alla. Men allt det var som bortblåst i den första halvleken. Hemmalaget hade ett skott, en tåfjutt ska tilläggas, på mål i första halvlek genom Elias Andersson. Det var inte Henrik Rydström nöjd med i paus: ”Det var som vi glömt bort fotbollens essens. Det såg ut som vi var en schweizerost och mest av allt ville vara någon annanstans. Det är ett underbetyg", sa han.

…som vände på allt sista tio
Frågan är vad Rydström egentligen sa till sitt lag i paus. Det var ett helt annat Sirius som kom ut till spel och som hotade direkt. Rydström sa efter matchen att laget fick betalt för det tryck som de satte på Hammarby i andra - om än väldigt sent. Två straffmål och ett mål i tom kasse gjorde till slut att Sirius vände på matchen och ryckte ifrån dagens motståndare något i tabellen. Sirius är nu tabellfemma och fortsätter att imponera i allsvenskan. Hur långt upp kan årets Sirius ta sig i tabellen egentligen? I dag var de inte bra i första halvlek - men laget visade således styrka i andra och fick till slut med sig tre poäng. Visst, Hammarby rasade ihop och orsakade två straffar och det sista målet kom när Bajen tryckte på för kvittering. Men faktum kvarstår, oerhört starkt av Sirius att vända så sent. De trodde på det hela vägen och det gav utdelning.

Publicerad 2020-08-22 kl 17:51