Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Fem spaningar: "Janne Andersson bör nog fundera"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

MALMÖ. MFF krossade Elfsborg totalt och vann med 6-0.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Tinnerholms statistik säger inte allt
Anton Tinnerholm gjorde idag en av höstens mest oväntade prestationer i allsvenskan, med två mål, en assist, och två inlägg som gav självmål. Samtidigt ska man inte glömma bort att han redan innan det var i formtopp. 

Kollar man på den officiella statistiken så står Tinnerholm på två mål och två assist de sex senaste matcherna. Lägger man till mer kontext så blir bilden av Tinnerholms prestationer mer talande för hur det har sett ut. 

Två mål, två assist, två inlägg som blivit självmål, och tre gånger fått straff. En höger wingback som varit direkt inblandad i åtta mål (en straff missades) på sex matcher, utan att något av dem har varit vid hörnor eller frisparkar. Några fler bra prestationer så bör nog Janne Andersson fundera på hur landslagets högerbacksuppsättning ska se ut, även om truppen tas ut imorgon. 

Elfsborg har varit som ett bottenlag stora delar av året
Nu är Elfsborg uppe i tio matcher och bara en seger: 1-0 hemma mot Halmstad. I de övriga nio matcherna har de inte bara misslyckats med att vinna, utan också släppt in minst två mål i varje match. Idag var det total bottenprestation på nästan varje nivå. Förutom 0-6 så hade Elfsborg ett avslut, ett ofarligt skott från 25-30 meter från Simon Olsson. 

Det är det fina sommarrycket som, än så länge, har räddat Elfsborg från att vara ett av bottenlag. Det pratas kring Elfsborg om att det byggs för framtiden och att det ser lovande ut underifrån. De leder U21-slutspelet, de leder med tio poäng i U19-serien, de leder med sju poäng i U17-serien, de leder U16-serien stort ihop med IFK Norrköping.

Men. I stora delar är det här inget ungt lag som Elfsborg har på planen. Det är några 23-åringar ihop med 20-åringen Olsson. De övriga unga har mest fått minuter här och där. Det finns bara en viss del av resultaten som kan kopplas till inskolningen av de unga. Och det är definitivt inte mycket av den här 0-6-insatsen som kan kopplas till en föryngring av laget. 

Rasmus Bengtssons comeback
Det var ingen svår match för Bengtsson att spela idag, men det ska uppmärksammas vilken bra spelare det är efter nio månaders skadefrånvaro och ett par månaders matchuppbyggnad. Det blev en stökig situation i slutet mot Östersund, men hemma mot Elfsborg och Hammarby har Bengtsson visat att han är lagets bäste mittback.

Han är allt en MFF-mittback ska vara, både i det ”enkla” och svåra spelet. Hur hade MFF:s Champions League-kval sett ut med en färdig Bengtsson, istället för det rätt bra men ändå sårbara Lasse Nielsen-Franz Brorsson?

MFF snackade inte bara – MFF gjorde
Efter förlusten mot Örebro hade MFF tappat sitt försprång till ”bara” sju poäng i SM-guldfajten. Där och då började MFF-spelarna och -ledarna att prata annorlunda. Om att de ändrat om sitt tankesätt, att de tidigare hade gått på autopilot utan att få ut de extra procenten. 

Det förändrades alltså inför Hammarby. MFF har ändrat om några taktiska saker och spelat en 3-5-2, men det har framför allt varit en attitydförändring. Många gånger är snack bara snack i klubbarna i slutet av en säsong. MFF har varit mer än snack. De ska inte tappa nio poäng på de fem återstående omgångarna. Nu börjar det närma sig att boka in potentiella guldmatcher. 

Idag berömde Magnus Pehrsson också laget attityd mer än något annat. 

- Den fanns det inte för drygt tio dagar sedan. 

Trebackslinjens etablering i allsvenskan 2017
Den kanske starkaste trenden i årets allsvenska är användningen av tre/fembackslinje. Bara den här omgången använde tio (!) lag 3-5-2 eller 3-4-3. 

I många av fallen har det varit för att skaka igång ett lag igen. Att få något nytt. Som Elfsborg idag. Det gav några intressanta, attackerande löpningar från anfallsuppsättningen. Det gav också ett 0-2-underläge och efter halvtid var Elfsborg tillbaka i sin 4-2-3-1, som dock var en katastrof idag.  

Publicerad 2017-09-25 kl 21:38
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons