Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FEM SPANINGAR: ”Kalmars val blev lyckat - men Bajen borde hanterat allt bättre”

Allsvenskan

STOCKHOLM. Hammarby och Kalmar spelade 0-0 under söndagen.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

 

3:33
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ses höjdpunkterna från matchen.

KFF:s 4-4-2 var ett 5-2-3?
Två mittbackar (Viktor Elm och Mikael Dyrestam) var avstängda till den här matchen, och det tvingade Kalmar-tränaren Henrik Rydström till förändringar. KFF presenterade sin elva som 4-4-2, men när matchen väl sparkades igång kunde man se att Rydström snarare satsat på en fembackslinje och ett system som skulle kunna beskrivas som 5-2-3. Rasmus Elm sköts ner från mittfältet till backlinjen, där han spelade centralt, och Herman Hallberg fick tillsammans med Romario ta hand om två sittande mittfältsplatser. Framför den duon fanns Nils Fröling, Jaja och Isak Magnusson i en offensiv trio. När gästerna hade boll och kunde trycka upp sina ytterbackar centrerade Fröling och Magnusson mer och skapade då ett sorts forwardspar.

Annons

Packat centralt - då fick Hammarby problem
Sett med ett neutralt öga skulle man gärna ha velat haft Rasmus Elm högre upp i planen, men som förväntat gjorde han det stabilt även i backlinjen. Där var han lika lugn och trygg som vanligt, och även om Hammarby startade energiskt var Rydströms val att trycka in många spelare centralt i försvarsspelet ett lyckat sådant. Det är där Hammarby gärna vill tråckla sig igenom, men letandet efter ytor att sticka in bollen i ledde inte till mycket. Ett kompakt Kalmar höll tätt i den första halvleken när Bajen inte klarade av att få upp sitt tempo tillräckligt.

Långt ifrån bra, Hammarby
I den andra halvleken höjde sig Hammarby något och skapade en del farligheter, men man skapade egentligen bara en enda hundraprocentig chans. Simon Sandberg slog en pass snett inåt bakåt till Jiloan Hamad, som därefter sköt över trots att han var ren inne i straffområdet. Något jättetryck mot Kalmar klarade aldrig hemmalaget av att få till och enda gången det egentligen hettade till, ja, då handlade det inte om något som hände på planen. För det var efter drygt en timmes spel, när legendaren Kennedy Bakircioglu hoppade in i sin näst sista hemmamatch för Hammarby. Nej, det här var långt ifrån bra av Hammarby. Kanske blev de förvånade över att KFF valde att spela med en fembackslinje, men att lag backar hem mot de grönvita är ju ingen nyhet och det måste Stefan Billborns mannar kunna klara av att hantera bättre än vad man gjorde i dag.

Annons

Blir Häcken-matchen avgörande för Hammarby?
Hammarby har gått från att vara inblandat i guldstriden till att inte på något sätt ha en Europa-plats till 2019 garanterad. Flera lag, framför allt Häcken och Malmö, jagar de grönvita och de två gängen har definitivt bättre form än Bajen. Det borde oroa på Södermalm. I omgång 29 möts just Hammarby och Häcken (på Tele2 Arena), och den drabbningen kan så klart komma att avgöra väldigt mycket i kampen om Europa-platserna. Härnäst har Hammarby en tuff bortamatch mot Sundsvall och jag är långt ifrån säker på att Stefan Billborns lag klarar av att nypa en biljett till Europa League-kvalet.

Ett fall framåt för Kalmar
Något offensivt spel kan inte Kalmar skryta med i den här matchen. Det var mer eller mindre obefintligt. Tränaren Henrik Rydström var efter matchen tydlig med att tanken var att KFF skulle ha velat hota Hammarby mer offensivt och egentligen spelat med ett 3-4-3-system, men men en poäng borta mot Hammarby sitter inte fel i det läget som laget befinner sig i. De har inte vunnit sedan den 19 augusti mot Djurgården men därför blir också det här någonstans ett fall framåt.

Annons
Publicerad 2018-10-28 kl 17:35

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto