FEM SPANINGAR: "Knappast något lyft för Blåvitt i Stahres återkomst"

GÖTEBORG. IFK Göteborg förlorade mot Elfsborg med 0-1 i Mikael Stahres återkomst.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se Elfsborgs mål från matchen mot Blåvitt i Sportens sändning i spelaren ovan.

Stahre skrotar “Rolles” trebackslinje
Den första matchen med IFK Göteborgs nygamla tränare Mikael Stahre innebar också skifte till ett nygammalt spelsystem. Hans företrädare, den sparkade Roland Nilsson, spelade in ett 3-5-2-system under våren utan någon som helst spel- eller resultatmässig framgång. Stahre gick tillbaka till fjolårets 4-2-3-1-formation med högerbacken Alexander Jallow på rätt kant, den högra. På den andra fick Yayha Kalley förtroendet före Sebastian Eriksson och gjorde sina första minuter efter att ha missat säsongsinledningen med en skada.

Det såg lovande ut innan straffen för Blåvitt
IFK Göteborg fick också ett lyft med formationsbytet och en ny röst på tränarbänken. Blåvitt hade initiativet mot ett Elfsborg som bara skapade en målchans under första halvlek. Stahres lag fick framförallt med anfallaren Kolbeinn Sightorsson bättre i spelet än under våren, och med halvtimmen spelad ordnade också han en straff efter ett dråpligt försvarsagerande av Maudo Jarjué. Men Elfsborgs Tim Rönning - planens bästa spelare i första halvlek - räddade Tobias Sanas straff lågt intill hans vänstra stolpe.

Men knappast något lyft till slut
Den andra halvleken tillhörde sedan Elfsborgs helt och hållet. De skapade mest halvchanser men började ta kontroll över både boll och mittfält. Vänsterkantsduon Simon Strand och Jeppe Okkels tog för sig och avlastade centern Per Frick som slitit hårt - mestadels isolerad innan pausen. Men matchens mål skulle komma från den andra kanten. Johan Larsson sköt distinkt in 0-1 från högersidan av straffområdet i den 75:e minuten – lagkaptenens första mål för säsongen. Undantaget några svettiga slutminuter så hade Elfsborg inga problem att komma undan med segern. Det som såg bra ut i första halvlek blev till något helt annat för Stahres IFK Göteborg. Halvleken blev istället en påminnelse om Blåvitts problem under våren: krampaktigt anfallsspel och ett innermittfält som ofta förlorar kampen. Blåvitt är nere på tolfte plats efter förlusten - bara en poäng ovanför Östersund på kvalplatsen.

Carl Johanssons återkomst viktig
Det största glädjeämnet ur blåvit synvinkel är Carl Johanssons återkomst till startelvan. Mittbacken, ny för året från Falkenberg, som missade hela våren med en skada. I första halvlek vann han duellen mot den tunge Frick och spelade klanderfritt, men fick betydligt mer och göra efter pausen. Johansson kommer undan med beröm godkänt i comebacken, och kommer att bli viktig framöver i försvaret. Yahya Kalley gjorde en stabil insats, även om anfallsorken av förklarliga skäl tröt efter pausen.

Orkar Elfsborg det tuffa spelschemat?
Det är lätt att förbise kvalitén hos förra årets allsvenska tvåa. Efter segern är Elfsborg uppe på 16 poäng - fyra bakom Malmö FF som också har spelat tio matcher. Den gör att Boråslaget är ny trea i tabellen trots en stundtals knackig inledning på allsvenskan. De kan absolut behålla pallplaceringen sett till kompentensen i startelvan. Men hur kommer den förhållandevis tunna truppen klara det tätare spelschemat som spel i nya Uefa Conference League innebär? Elfsborg kliver in i den andra omgången och möter vinnaren mellan moldaviska Milsami Orhei och FK Sarajevo från Bosnien-Hercegovina.

Publicerad 2021-07-05 kl 21:54